Interview: Mario van Os en Mark Visser
Datum: 9 juli 2012

Weliswaar geen echte ‘nieuwe band’ in de eigenlijke zin van het woord. Maar toch zal Segunda voor de meeste progliefhebbers nieuw zijn en daarmee is het toch een mooie aanvulling op ons Dutch Exposure Project. Begonnen als poprock-coverband, heeft Segunda zich in de loop der jaren ontwikkeld en gericht op een hardere melodieuze rockstijl. Door hun derde concept-ep getiteld “Deus Ex Machina” was mijn collega Govert Krul aangenaam verrast: “De band heeft meer dan voldoende kwaliteit in huis en compositorisch is het dik in orde”.  Anno 2012 laat de band een origineel geluid horen waarin invloeden van verschillende muziekstijlen terug te vinden zijn. De muziek kenmerkt zich door sterke zanglijnen, rustend op een fundament van stevige gitaarriffs. Bombastische symfonische rock wordt afgewisseld met rustmomenten en melodieus soleerwerk.

Segunda bandfoto 1 (Fotograaf Arthur Haggenburg)

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
De roots van Segunda gaan ver terug. Helemaal tot de jaren ’90 wanneer zanger Mark Volmer met een paar vrienden een schoolband begint. Onder de naam “DIRT” worden covers gespeeld uit het alternatieve rockcircuit. De eerste contouren van de band die later Segunda zou worden, verschijnen met het toetreden van Joost Schrijver als toetsenist. Dit markeert het begin van een koerswijziging naar een meer melodische en symfonische muziekstijl. In de tijd die volgt worden de eerste eigen nummers geschreven en dat beviel zo goed dat we besloten om ons alleen nog op eigen werk te richten. Bij die nieuwe koers hoorde ook een nieuwe naam: “DIRT” ging ter ziele en uit de as verrees Segunda. Na een aantal bezettingswisselingen speelt Segunda sinds een paar jaar in een vaste bezetting waarmee inmiddels twee ep’s zijn opgenomen. Anno 2012 zijn we als band volwassen geworden met een eigen stijl, een eigen geluid en klaar voor de volgende stap in onze geschiedenis.

2. Kun je de band voorstellen?
Segunda is een klassieke vijfmansformatie met een zanger, toetsenist, gitarist, bassist en natuurlijk een drummer die bij Segunda ook de backing vocals verzorgt. De meeste nummers worden in aanleg geschreven door gitarist Mark Visser die daarvoor thuis op zijn pc een basistrack met gitaarpartijen opneemt. Die track wordt rondgestuurd naar de verschillende bandleden die daarop afzonderlijk hun creativiteit loslaten. Tijdens repetities worden vervolgens alle ideeën op een hoop gegooid en wordt er geschrapt en geschaafd, gedebatteerd en geouwehoerd, gevloekt en gelachen en vooral heel veel gespeeld totdat uiteindelijk iedereen tevreden is over het eindresultaat. Deze manier van componeren zorgt ervoor dat iedereen zijn plek heeft binnen de band en dat leidt tot consistente afwisseling binnen onze nummers.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Onze invloeden zijn er bijna teveel om op te noemen. Ieder bandlid heeft zijn eigen voorkeuren en je kunt bij ons dan ook alles in de stereo tegenkomen, van Motorhead naar Dimmu Borgir en via John Scofield en Michel Camillo naar Coheed & Cambria en vervolgens via Savatage weer verder…
Niet alle muziek waar we naar luisteren zal herkenbaar zijn binnen Segunda, maar het gezegde ‘waar je mee omgaat daar word je mee besmet’ gaat zeker op. Alles waar we naar geluisterd hebben heeft ons gevormd tot de muzikanten die we vandaag zijn.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Segunda is een symfonische metalband. Hard, melodieus, bombastisch en meeslepend!

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Het wordt hoog tijd dat de wereld kennismaakt met Segunda.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Segunda heeft door gezondheidsproblemen een tijdlang in de luwte geacteerd. We hebben de afgelopen anderhalf jaar wel gerepeteerd, maar bewust geen optredens gedaan. In de afgelopen periode hebben we bijna een volledige plaat bij elkaar gecomponeerd met materiaal waar we erg blij mee zijn. Vorige maand hebben we ons eerste optreden sinds lange tijd gedaan en we zijn op dit moment weer klaar voor de toekomst. Segunda heeft de storm overleefd en ik denk dat we nu sterker zijn dan ooit. We zijn op dit moment druk bezig om ons netwerk terug op te bouwen en te zorgen voor optredens. Onze plannen zijn concreet om weer regelmatig op te treden en volgend jaar ons eerste volledige album op te gaan nemen.

Segunda bandfoto 2 (Fotograaf Arthur Haggenburg)

Bezetting:
B.J. Hobbeling: drums
Joost Schrijver: toetsen
Menno Thomas: basgitaar
Mark Visser: gitaar
Mark Volmer: zang

Fotograaf Arthur Haggenburg

Website: www.segunda.net
Je kunt hier naar hun muziek luisteren.

Terug naar Dutch Exposure Project