Interview: Mario van Os en Gerwin Gabry
Datum: 9 juli 2012

Sideways is een symfonische rockformatie uit Zuid-Holland, compleet met zang, gitaar, toetsen, basgitaar en drums. Dat betekent sfeervolle tapijten, stuwende ritmes, hartverscheurend snarenspel en een melodramatisch verhaal. De band schrijft zelf zijn songs, die uiteenlopen van eenvoudig tot complex, maar waarin altijd melodie, sfeer en emotie centraal staan. Hun beide albums, “….And There Is light” en “Fate” zijn op onze site reeds besproken. Collega Casper Middelkamp schreef over hun debuut uit 2006: “Sideways is veelbelovend en verdient alleen daarvoor al aandacht”

Sideways gigs

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
In 2000 richten Berry en Jurriaan samen Sideways op. Na luttele bandwisselingen komen begin 2003 Gerwin (voorheen Big Deal) en in 2004 Corné de band versterken en ook Alex komt terug. Vanaf dat moment schrijft Sideways onafgebroken en in ongewijzigde samenstelling zijn eigen nummers. In 2006 verscheen in eigen beheer “…And Then There Is Light” en in 2010 de cd “Fate” (overigens hebben de titels geen religieuze achtergrond). Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe cd, die deze zomer zal verschijnen.

2. Kun je de band voorstellen?
Alex en Jurriaan zijn tweelingbroers. De leden van Sideways – inmiddels een hecht collectief – komen uit Woerden, Gouda, Gorinchem en Beesd. Lees meer op www.sideways.info

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
We luisteren graag naar Pink Floyd, Genesis, Marillion, Radiohead, Rush, Queen, Iron Maiden en Dream Theater. Ongetwijfeld zijn we daar ook sterk door beïnvloed, vooral als het gaat om het belang van sfeer in de muziek. We zitten met onze stijl dan ook dichter bij de bands aan het begin dan aan het eind van het rijtje.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Omdat het moeilijk is je eigen stijl te omschrijven verwijzen we naar een stuk uit de recensie van “Fate” uit IO-pages: “Wel is bekend dat Sideways hier en daar wordt vergeleken met de oude Marillion. Voor een gedeelte is dat inderdaad terecht. Vooral zanger Alex Visser zou die associatie kunnen oproepen. Niet dat beide zangers qua stem overeenkomsten vertonen, maar wel op het gebied van aanwezigheid. Visser zingt vrijwel elk gaatje dicht, zoals Fish dat ook deed. Gelukkig heeft hij geen slechte stem, wat mij betreft veel beter dan Fish in zijn Marillion-tijd. Naast de zanger, draagt ook gitarist Gerwin Gabry flink bij aan het groepsgeluid. Hij mag gerust als een aanwinst voor de progscène beschouwd worden. Naast zijn compositorische kwaliteiten, bewijst hij zich hier ook als gitarist. Zijn spel is technisch in orde, gevarieerd, creatief en bij vlagen zeer symfonisch. Het toetsenwerk van Jurriaan Visser mag er trouwens ook zijn. Over de gehele cd bezien is het misschien wat minder flitsend dan wat Mark Kelly destijds uit de mouw schudde, maar verder is er niets mis mee. Dat kan ook van de composities an sich gezegd worden, waarin sfeer- en tempowisselingen in voldoende mate aanwezig zijn.”

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Wij vinden het een fantastisch initiatief om de vaderlandse progscene te promoten. Het lijkt ons een geweldige manier om ook onze muziek  – en dan met name de nieuwe cd – in de etalage te zetten. Het leuke aan de progscene is dat je wellicht geen enorm grote, maar wel een heel enthousiaste fanschare kunt opbouwen.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Allereerst is het plan onze cd af te ronden. Studio BITM voert de laatste aanpassingen in de mix door. Daarna masteren, de cd persen en dan promoten met een cd-presentatie, mailing en dergelijke. Wij vinden het een vette productie, die ook goed de ontwikkeling van de band laat zien, en nu willen we daar de rest van de wereld – te beginnen met Nederland – van overtuigen.

Sideways-and-there-is-light Sideways - Fate

Bezetting:
Alex Visser – zang en akoestische gitaar
Gerwin Gabry – gitaar en tweede stem
Berry Hoogeveen – drums
Corné Gietman – basgitaar
Jurriaan Visser – toetsen

Website: www.sideways.info
Je kunt hier naar hun muziek luisteren.

Terug naar Dutch Exposure Project