Interview: Mario van Os en Ben van Gastel
Datum: 19 juni 2012

Psychedelische diepte met een metalen omlijsting
Sylvium was de eerste band die zich begin april 2012 aanmeldde voor onze zoektocht naar nieuw Nederlands talent in het kader van het Dutch Exposure Project. Kort daarna op vrijdag 8 juni 2012 lanceerde deze Nederlandse progressieve band via facebook zijn eerste mini-album “Purified”. Het album is een instrumentale ervaring die de luisteraar voldoende ruimte geeft voor zijn eigen interpretatie en emoties. Met drie nummers Purified Crash, Purified Media en Purified Solution stellen Ben van Gastel en Fred Boks de vraag hoever een mens kan gaan in zijn overtuiging en hoe de wereld hierop reageert. Het album is verkrijgbaar via hun eigen
website

Sylvium-vogels

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Sylvium is begonnen in het jaar 2000 toen ik de basis voor een ep schreef getiteld “Teardrop From A Leaf”. Het concept was instrumentale muziek met afwisselende rock, jazz en ambient passages. In deze muziek ligt mijn grote passie, maar ik had toentertijd wel het gevoel dat ik mijzelf als muzikant verder moest ontwikkelen en de muziek moest verfijnen. Tien jaar later, in 2010 ontmoette ik Fred Boks, met wie ik muzikaal duidelijk op één lijn lig. De bestaande ideeën van toen heb ik verder  uitgewerkt en daarmee zijn wij aan de slag gegaan met de eerste nummers voor een instrumentale trilogie getiteld ‘Purified’.

2. Kun je de band voorstellen?
De  basis van Sylvium bestaat uit Fred Boks (basgitaar, toetsen, drums) en mij (Ben van Gastel, gitaar/songwriter). Ik schrijf de muziek en samen nemen wij alle partijen op en hebben ook de opnames en productie in eigen beheer.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Door onze interesse in de progressieve en ambient georiënteerde rock wilden wij hier een eigen geluid aan geven. Bij het schrijven van de muziek laat ik mij inspireren door hele diverse bands en muzikanten van klassiek en jazz tot rock en metal, juist die combinatie van verschillende stijlen maken het geluid van Sylvium bijzonder. De basis is echter rock in de stijl van Steven Wilson, O.S.I, en Anathema.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
De muziek van Sylvium kenmerkt zich door afwisselende rock en metal met ambient/soundscape passages waarbij de inspiratie gezocht wordt in zowel de psychedelische rockmuziek als de huidige progressieve rock en metal. Je kan dit allemaal terughoren in de nummers. Liefhebbers van progressieve rock zullen zich hierin thuis voelen, maar we hopen ook andere muziekliefhebbers aan te spreken. Ondanks het instrumentale en compromisloze karakter van de nummers blijft de muziek toch toegankelijk voor een brede stroom muziekliefhebbers.

5. Jullie zijn een instrumentale band. Is dit een bewuste keuze?
We hebben bewust gekozen om op “Purified” geen zang toe te voegen. We willen de aandacht namelijk leggen op de instrumenten, zodat die zelf het verhaal kunnen ‘vertellen’. Dit geeft een heel bijzondere sfeer en maakt dat je op zoek gaat naar de details en de melodie in de muziek in plaats van dat je wordt afgeleid door naar de zang te willen luisteren. Ik wil niet zeggen dat we nooit een nummer met zang zullen opnemen, maar voor de eerste demo geeft dit het mooiste resultaat.

6. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Wij zijn blij met elke mogelijkheid om onze muziek aan een groter publiek te kunnen laten horen. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat het progressieve talent in Nederland wat meer aandacht krijgt in de vorm van een verzamelalbum.

7. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Op dit moment zijn we druk met de promotie van ons mini album Purified, deze is te luisteren Spotify, iTunes, Facebook etc. maar ook op onze website www.sylvium.com waar het album meteen ook als hardcopy verkrijgbaar is.
Buiten dit zijn we bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor een toekomstig album. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws kun je ons ook volgen op Facebook of op onze website www.sylvium.com

Sylvium - Purified Sylvium-Road

Bezetting:
Ben van Gastel: gitaar
Fred Boks: basgitaar, toetsen,drums

Website: www.sylvium.com
Luisteren kun je hier.

Terug naar Dutch Exposure Project