Datum: 04-08-2009
Tekst: Hans Ravensbergen
Fotografie (kleur): Hans Ravensbergen en Martijn Lohschelder
Eindredactie: Hans Ravensbergen

Knight Area

Op deze website kan je inmiddels zo’n paar duizend recensies terugvinden en lezen. Al deze recensies komen mede tot stand dankzij al die artiesten die hun muziek toevertrouwen aan het zilveren schijfje en zo welwillend zijn ons daarvan, al dan niet via de platenmaatschappij, een exemplaar (promo) toe te zenden.

Wij, recensenten, schrijven de recensies alleen maar over het eindresultaat. Dat aan dat eindresultaat vaak maanden hard werken vooraf gaat, is vast niet bij iedereen bekend. Een speurtocht over het web leerde dat zelden of nooit uitvoerig aandacht is besteed aan de totstandkoming van een progressief rockalbum.

Wij vonden het dan ook hoog tijd om daar meer aandacht aan te besteden.

We prijzen ons dan ook gelukkig dat Knight Area bereid was ons een uitgebreide kijk in de keuken te geven gedurende het opnameproces van “Realm of Shadows” (toenmalige werktitel “KA3”).

Gedurende de opnames van “Realm Of Shadows” (periode juni 2008 t/m april 2009) reisde ik dan ook regelmatig af naar de studio van Gerben Klazinga (Knight Area Productions) in Boskoop, waar het album vrijwel in zijn geheel is opgenomen. Dit artikel kwam dus mede tot stand met medewerking van Knight Area, waarnaar onze dank dan ook vanzelfsprekend uit gaat.

Wat aan de opnames vooraf gaat

Voordat de opnames daadwerkelijk van start gaan wordt er een zogenaamde ‘guide’ van de geschreven nummers opgenomen. Een ‘guide’ is een ruwe opname van hoe de nummers gaan klinken. In dit geval hebben Gerben Klazinga en Gijs Koopman een band ingespeeld met toetsen en basgitaar. Vooral de basgitaar is van belang, omdat altijd wordt begonnen met de opnames van de drums. Het zal niet onbekend zijn dat drums en basgitaar de ritmetandem van elke groep vormen.

Vervolgens krijgen alle groepsleden een exemplaar van deze ‘guide’ op basis waarvan zij hun definitieve partijen kunnen oefenen en inspelen. Het resultaat sturen ze daarna per cd of mail / ftp aan Gerben terug. De volgorde die Knight Area daarbij hanteert zijn achtereenvolgens drums, basgitaar, gitaar en zang. De toetsenpartijen worden gaandeweg het hele proces stukje bij beetje opgenomen (per slot van rekening woont Gerben boven zijn studio). Zanger Mark Smit neemt alle zangpartijen thuis in zijn eigen studio op.

Klik gelijk door om naar het volgende hoofdstuk te gaan.

Drums door Pieter van Hoorn

Basgitaar door Gijs Koopman

Gitaar door Mark Vermeule

Toetsen door Gerben Klazinga

Zang door Mark Smit

Mixen, masteren en artwork

Woordenlijst