Land van herkomst: Canada
Website: http://www.aminbhatia.com/
Luisteren kan via: http://www.aminbhatia.com/

03 Amin Bhatia

Band/artiest informatie
De op 10 juni 1961 in Londen geboren Canadees Amin Bhatia past wellicht niet helemaal in deze rubriek. Als prijswinnend componist en producent van muziek voor tal van (natuur)films heeft Bhatia een grote naam. Hij won en werd meerdere keren genomineerd voor de Gemini-award en ontving zelfs een nominatie voor de prestigieuze Emmy-award. Minder bekend is dat Bhatia een buitengewoon bekwame toetsenist is met een voorliefde voor analoge synthesizers en een forse  experimenteer drift. Op 20-jarige leeftijd won hij de Roland Corporation International Synthesizer wedstrijd. Dat leidde onder meer tot een samenwerking met Steve Porcaro op het Toto-album “Fahrenheit”.

In 1987 maakte hij het album “The Interstellar Suite”, een orkestrale soundtrack voor een science fiction film volledig gespeeld met behulp van synthesizers. In 2003 verscheen de muziek op cd en in 2012 als speciale versie met 5.1 surround. Je vindt hier een fragment.

In 2008 verscheen het tweede en tot nu toe laatste album “Virtuality”. Een dubbel album, waarvan de eerste cd bestaat uit een reis door het binnenste van een computer. De tweede cd start met de vijftien minuten durende elektronische versie van Maurice Ravel’s Bolero. Hier speelt Bhatia op een half museum aan toetsinstrumenten, waaronder Theremin, Ondes Martenot, generaties Moog, Roland en Yamaha apparatuur tot aan modernere software van Arturia en Spectrasonics. Het is als een historische reis door de tijd. Je kunt hier wat van Bolero beluisteren. Aan dit album werd overigens meegewerkt door Patrick Moraz en Steve Porcaro.

Daarnaast is Bhatia een bewonderaar van Bob Moog en zijn synthesizers en levert hij ook bijdrages aan de Bob Moog Foundation, die wordt geleid door Michelle Moog – Koussa.

Noot: Delen van deze informatie zijn ontleend aan de informatie op de website van Amin Bhatia.

Klik hier om terug te gaan naar het Progvizier.