Mark Smit, zanger

Op dinsdagavond 17 maart 2009 was ik door Mark Smit uitgenodigd om wat opnames van zijn zangpartijen voor het album bij te wonen. Mark is het enige groepslid die voor zijn opnames niet naar de studio van Gerben afreist. Hij heeft in het souterrain van zijn woning een (mobiele) opnamestudio ingericht. Deze avond stond het nummer A Million Lifes op het programma. Hij had kort daarvoor de definitieve tekst van dit nummer afgerond. Mark schrijft immers een groot deel van de teksten en is ook de bedenker van het concept van deze plaat.

Alle nummers die door de anderen zijn ingespeeld worden door Gerben aan Mark gestuurd. Mark ontvangt dus de instrumentale versies van alle nummers. Gerben stuurt ook een door hem zelf ingezongen opname mee van de zanglijnen die hij graag terug hoort komen. Omdat de tekst vaak nog niet af is, maakt hij voor die opnames gebruik van teksten van oudere nummers, grappig om te horen overigens. Het is aan Mark om ervoor te zorgen dat de zanglijnen overeenkomen. Wanneer Mark denkt dat dit het nummer ten goede komt, brengt hij daar kleine veranderingen in aan. Ook komt het voor dat een door hem geschreven tekst net niet past in de muziek. Daar bedenkt hij dan gelijk een oplossing voor.

A Million Lifes werd net zoals alle nummers niet in één keer opgenomen. Couplet voor couplet en refrein voor refrein worden afzonderlijk ingezongen en daarna aan elkaar gemonteerd. Ook worden de gelaagde ‘koortjes’ door Mark zelf ingezongen. Het is dan een kwestie van stukken zang herhaald opnemen in verschillende toonhoogten. Wanneer een koortje meer volume en bombast moet krijgen worden Mark’s collega’s ingeschakeld en zingen zij die op een later moment in Gerbens studio in.

De opgenomen zangpartijen van Mark worden via e-mail naar Gerben gestuurd die ze vervolgens in zijn computer toevoegt.

Ga terug naar de index van The Making Of Knight Area’s “Realm Of Shadows”.

Ga verder naar mixen, masteren en artwork.