Begin 2013 werd ik aangenaam verrast door de ep “The Egotiator” van de Nederlandse metalformatie 3rd Machine. De band geeft een geheel eigen interpretatie aan de term ‘Modern Metal’. Een massieve muur van muziek, met zware gitaarriffs, beukende drums en extreme, gruntende zang, afgewisseld – of eigenlijk doorspekt – met atmosferische, melodische rock en progressieve invloeden. Schitterende toetsengeluiden, cleane en emotionele zang en sfeerverhogende sound effects. Tien jaar heeft deze band uit de omstreken van Amsterdam er over gedaan om het full-length album “Quantified Self” te vervaardigen. Maar het resultaat mag er wezen.
Het album handelt wederom over de ego’s van machthebbers, de onderdrukking en de politieke leugens en de gevaren die het digitale tijdperk met zich meebrengt. Zo wordt in Curveball de Amerikaanse politiek en de onwil om de juiste toedracht van hun conflicten te onthullen gehekeld: “Why is it taken you so long to admit, to admit that you were wrong”. Een volgend radertje voor de derde generatie machinerie waar de band haar naam aan dankt.
Het album start met een knoertharde geluidsalvo, een snelle dubbele base drum en stevige hardcore vocalen. De overeenkomsten met het geluid van de vroegere Metallica, die ik in mijn recensie van “The Egotiator” al aanhaalde, is hier wederom overduidelijk. Schitterend zijn de overgangen naar de melodische muziekstukken waarbij het stevige geweld wordt afgewisseld met mooie sfeervolle emotionele momenten. Afsluitend verneem je nog atmosferische synthesizergeluid en een tikkend slot.
De band is in de laatste drie jaar, sinds hun vorige product, nauwelijks in samenstelling veranderd. Alleen Kristian Barford is achter de drumkit vervangen door Stefan Westerman. Daarnaast heeft de band een aantal gastmuzikanten weten te strikken. Ten eerste horen we Pieter Bas Borger, bekend van Black Knight – een band waar ook Gertjan Vis zijn roots heeft liggen – en zangeres Rebecca Duin op het titelnummer Quantified Self. Duin leent haar stem ook nog aan het nummer 1953. Daarnaast verleent ook Mark Jansen (Epica) zijn stem aan dit album. In het nummer Ultimate Intelligence horen we Jansen en Ruiter een duet met elkaar aangaan. Regelmatig samen of direct na elkaar, met afwisselend cleane en gruntende vocalen. Opvallend hoe dicht het stembereik van beide heren bij elkaar ligt.
Het nummer Magnet is een van de meest kenmerkende nummers voor de muziekstijl van 3rd Machine. Een nummer dat wederom stevig begint met rauwe vocalen, snelle gitaar en beukende drums. Halverwege kent het nummer een overgang naar meer atmosferische melodische metal, met heerlijke toetsenelementen en pianoarrangementen. Zo ook het laatste nummer Petrified, dat wederom zich enerzijds kenmerkt door bonkende gitaarsalvo’s, schreeuwende vocalen en anderzijds door bloedmooie cleane zang en emotionele melodische passages en schitterde toetsarrangementen met sferische geluiden. De gesproken tekst in de laatste drie minuten van dit nummer zetten je overigens aan tot nadenken. Waarom zou je dingen doen die je niet leuk vind? Je leeft je leven maar één keer.
Het gehele album kent eigenlijk een vergelijkbare opbouw als de hierboven beschreven nummers; enerzijds stevige metal maar anderzijds gevoelige melodieuze progressieve muziek. Misschien is het metal gehalte van deze band te veel voor menig lezer van onze site, maar voor de liefhebbers van dit genre is dit album een absolute aanrader. Ook lezers met een minder stevige achtergrond, maar graag de afwisseling tussen zware metalen en melodische prog-metal ervaren, moeten zeker een poging wagen met dit album.
Mario van Os