3RDegree

Live At Progday 2009

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: www.3rdegreeonline.com

Beeld: 4:3
Geluid: Stereo
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
Introduction
Apophenia
It Works
Be There
Memetic Pandemic
Free For All
The Proverbial Banana Peel
13
Dancing Over Scarlet Mist
A Work Of Art
Black Orchid
Scenery
The World In Which We Lived
Me And Sarah Jane
Ladder
Prelude To A Bailout
The Socio-Economic Petrie Dish
Live With This Forever
Cautionary Tale

Bonus:
Human Interest Story
Opname sessies voor Narrow-Caster
George Dobbs: toetsen, zang
Pat Kleisch: gitaar, zang
Aaron Nobel: drums
Robert James Pashman: basgitaar, zang, toetsen
Live At Progday 2009 dvd (2009)
Narrow-Caster (2008)
The Reunion Concerts (2008)
The Reunion Concerts dvd (2007)
3RDvd: The Video's dvd (2006)
Human Interest Story (1996)
The World In Which We Live (1993)

Je denkt bij een naam als Progday 2009 aan een enorm festival van het type Pinkpop, maar dan in de Verenigde Staten en met alleen maar prog. Wie deze dvd van 3RDegree bekijkt ziet echter een klein veldje op een wat sneue camping waar een klein clubje gezette oudere jongeren op kampeerstoeltjes zit te luisteren naar dito muzikanten. Ontluisterend, maar dat is de realiteit van de meeste prog-concerten.

Tot op zekere hoogte geldt dat voor deze hele concertregistratie. Op een klein podiumpje zonder lichtshow (en trouwens midden op de dag) speelt een bandje supergeconcentreerd en zonder fratsen een heleboel muziek. Het livegevoel is ver te zoeken, een opwindende show wordt het niet. Daarvoor is de regie ook te minimaal. Ik tel vier of vijf camera’s, waaronder een paar huis-, tuin- en keukentoestelletjes op vaste statieven. Ook in het publiek is geen opwinding te bespeuren. Er wordt wel genoten, maar het zijn te weinig mensen voor massahysterie. Er valt ook een hoop aan te merken op de stereomix, die vooral leadzanger Dobbs in het zonnetje zet, maar het geluid is stukken beter dan het beeld, waardoor het één niet bij het ander lijkt te passen en er nog meer afstand ontstaat.

Daarmee is het slechte nieuws wel voorbij, want voor het overige is er bijzonder weinig op deze band aan te merken. Ik schreef het al in de recensie van reünieplaat “Narrow-Caster”, 3RDegree maakt behoorlijk ingewikkelde, maar toch tamelijk toegankelijke prog met veel samenzang en een nadruk op toetsen. Als de band in volle gang is, hoor je een geluid dat vele malen groter is dan wat  de toch wat knullige dvd laat zien. Daar moeten we dan ook maar doorheen kijken.

Want er wordt erg knap gespeeld, een kleine twintig nummers lang laat de band nauwelijks een steek vallen. Dat is vooral knap van drummer Nobel, die al die lastige stukken in korte tijd moest instuderen, maar je moet ook bewondering hebben voor Dobbs, die lappen tekst voorbij zeer moeilijke melodieën moet persen en ondertussen subliem zit te spelen. En het gevecht aanmoet met zijn weerbarstige instrumentarium.

3RDegree maakt het zichzelf niet gemakkelijk met deze muziek. Je hebt maar een paar draaibeurten nodig om van de nummers te gaan houden, maar op een festival, waar je er per ongeluk op stuit, kan het een lange zit zijn. Je ziet het publiek ook een beetje afhaken na een klein uurtje en het concert eindigt met minder toeschouwers dan waar het mee begon. Dat is zonde, want de vier mannen spelen een indrukwekkende set, waarin Me & Sarah Jane van duidelijke invloed Genesis helemaal niet het beste nummer is.

Het is eigenlijk geen vrolijk stemmend gezicht. Hier speelt een geweldige band, die veel groter en bekender zou moeten zijn, voor een handjevol mensen dat zo te zien voornamelijk de stoelen op de eerste rij bezet zit te houden voor de hoofdact. Ze zullen nooit groter of bekender worden, want in deze branche is dat maar zeer weinigen gegeven. Jammer en, gezien de prestaties op deze dvd, zeer onterecht.

Erik Groeneweg

Send this to a friend