Cosmic Trail, A

The Outer Planes

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Duitsland
Label: Eigen Beheer
Website: http://www.acosmictrail.com/
MySpace: http://www.myspace.com/acosmictrail
Tracklist
Navigator (8:46)
Wide Open Spaces (7:51)
The Weald (7:28)
Sunken Lanes (9:17)
Passages (7:55)
Outer Planes (9:13)
Alex Palma: basgitaar
Richard Seibel: toetsen
Markus Ullrich: gitaar

Met medewerking van:
Alexander von Hagke: saxofoon op Passages
Mini: gesproken tekst op Sunken Lanes
The Outer Planes (2010)

Ik tuinde er haast in bij het checken van de MySpace website van A Cosmic Trail. Afkomstig uit Antarctica stond er. En dat net nadat we bij Progwereld progrock uit Cuba, Iran en Bahrein hadden getraceerd. Kon het nog gekker? Na het veelvuldig beluisteren van “The Outer Planes” kom ik tot de conclusie dat we hier wel degelijk te maken hebben met muziek van een andere planeet, al zijn de drie heren gewoon van Germaanse afkomst en woonachtig in Duitsland.

Wellicht dat de metaalhoofden een lampje gaat branden bij het noemen van de band Lanfear. Het brein achter deze progmetal band is Markus “Ulle” Ullrich. Deze Ullrich is volgens eigen zeggen een muziekjunk die hoofdzakelijk naar muziek luistert die hij zelf nooit speelt. Als liefhebber van instrumentale muziek had hij een grote wens om ooit een album op te nemen met louter instrumentale muziek. Hij vond Richard Seibel, de toetsenist uit Lanfear bereid om mee te doen en charterde zijn goede vriend Alex Palma op basgitaar. Gedrieën noemen zij zich A Cosmic Trail. Het resultaat van de symbiose die klaarblijkelijk is ontstaan, is 50 minuten muziek die zich niet eenvoudig met andere bands laat vergelijken. Misschien dat een mix van de vroege Mike Oldfield en Rush nog het meest in de buurt komt.

De zes nummers op “The Outer Planes” klinken als een mengelmoes van progressieve rock, metal, ambient, folk en filmmuziek. Bovenal staat de melodie voorop en trapt men niet in de valkuil die herhaling heet. Elk nummer heeft zijn eigen identiteit ondanks dat een muzikaal thema ontbreekt. Bij veel instrumentale muziek slaat nog wel eens de verveling toe en hunker je niet zelden naar een zanger of zangeres. Bij de muziek van A Cosmic Trail blijft deze hunkering mijlenver weg en weet men origineel te zijn. Verwacht ook geen gecompliceerde en technisch gespeelde muziek, de heren houden het eenvoudig, toegankelijk en functioneel.

Neem als pakkend voorbeeld Passages, startend als een ambient-achtig stuk filmmuziek dat je weg laat dromen op de golven van zwevende toetsen en resonante tokkelende elektrische gitaar. Een stuk saxofoon legt een brug naar de snoeiharde gitaarakkoorden van Ullrich, waarna je langzaam wordt teruggevoerd naar de muzikale sfeer waar het nummer mee begon. Het album kent nog vijf van zulke juweeltjes die allemaal klokken tussen de zeven en tien minuten.

“The Outer Planes” mag je niet zomaar muziek noemen, het is breedbeeldmuziek in 3D voor de oren. Veel instrumentale groepen maken muziek omdat geen goede of geschikte zanger(es) kan worden gevonden. A Cosmic Trail kiest met volle overtuiging voor deze muziek en heeft geen vocalist(e) nodig. “The Outer Planes” is een van de beste instrumentale rockalbums van het jaar 2010.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend