A Cure For Siri

Methods Of Truth

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: Satisfaction Records
Website: www.acureforsiri.nl
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/acureforsiri
Tracklist
Everything Is Possible Again 3:58
Tragic Hero 5:57
I Won't Let You Go 3:53
Pixel Fame 5:36
Decora Lux 2:13
What You Get Is What You See 6:38
The Butterfly Counts Not Months But Moments And Has Still All The Time In The World 2:22
Science 5:38
In Your Mind 2:02
Dark Place 5:39
Downfall 3:06
Methods Of Truth 1:41
The Magic Of Reality 5:46
The Hayflick Limit 5:39
Anima Mundi 5:37
Coda 1:40
“Namen zijn niet belangrijk”
Methods Of Truth (2013)

A Cure For Siri is een Nederlandse band met een Idee. De naam Siri zal bij velen een (telefoon)belletje doen rinkelen. Het is de naam van een kunstmatige intelligentie waarmee mensen kunnen communiceren en al doende kan men makkelijk onder de illusie geraken dat er sprake is van een oprechte wisselwerking. A Cure For Siri gaat uit van dit principe, maar wil met de muziek die ze maken (met behulp van velerlei elektronica) het menselijke element terugbrengen. Daarbij halen ze hun inspiratie bij grote en bekende denkers vandaan.

De muziek doet erg denken aan de spacy post-rock van God Is An Astronaut en Ship Of Fools. Het is een album dat je opzet om van begin tot eind te beluisteren. Bij tijd en wijle is het climactisch, maar altijd beheerst en gelaagd. Het melancholieke karakter van post-rock is bijzonder aanwezig, maar door het idee waarmee de band componeert, is er altijd wel sprake van een optimistische ondertoon. Dat geloof in de kracht van het menselijk denken komt terug in de, op gesproken stukken na, instrumentale muziek. Met behulp van vocoders en allerlei effecten wordt de luisteraar getrakteerd op wijsheden van moderne wijsgeren en wetenschappers. Dat voegt zeker iets toe aan de onaardse kwaliteit van de muziek, maar het is niet zo effectief ingezet als bij Symphony Of Science, waar de goede verstaanbaarheid van de citaten enorm bijdraagt aan het positieve gevoel van de muziek.

“Methods Of Truth” drijft voornamelijk op toetsen en drums. De gitaren spelen een achtergrond rol, maar als ze naar voren komen, zorgt dat net voor het beetje peper waardoor de dynamiek van het album bewaard blijft. Het album is wat minder spacy dan de hiervoor genoemde bands (kwalitatief doen ze er niet voor onder!), maar wel wat optimistischer, en daardoor af en toe zelfs dansbaar. Koptelefoon op, ogen dicht, en 67 minuten later weer terugkeren op aarde.

David Nummerdor

Send this to a friend