Liquid Landscape, A

A Long Lost Traveler

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Website: www.aliquidlandscape.nl
MySpace: www.myscape.com/aliquidlandscape
Tracklist
June Fifth (3:53)
The Unreachable (4:42)
Paper Wings (4:00)
Niels van Dam: gitaar
Robert van Dam: basgitaar
Fons Herder: zang, gitaar
Coen Speelman: drums
Nightingale Express (2012)
Long Lost Traveler (demo) (2009)

Hoewel ik begrijp dat het voor beginnende bands belangrijk is om naamsbekendheid te verwerven, vraag ik me toch af of een demo van slechts twaalf minuten en vijfendertig seconden verspreid over drie nummers niet ietwat karig is. Het product in kwestie, “Long Lost Traveler” van het Groningse gezelschap A Liquid Landscape, biedt namelijk amper de ruimte die nodig is om muziek als die van dit genootschap tot haar recht te laten komen.

A Liquid Landscape, dat eerder handelde onder de naam Believeisadoubt maar medio 2009 besloot een andere richting uit te gaan, maakt alternatieve pop die graag wil evolueren tot post- of progrock. De korte nummers bevatten immers muzikale ideeën die ook terugkeren in het werk van bands als Anathema en Mogwai, doch de band geeft deze veelal instrumentale momenten niet de kans om zich volledig te ontplooien. In tegenstelling tot een groep als het Brits/IJslandse Fields, dat op het debuutalbum “Everything Last Winter” uit 2007 een spannende synthese van alternatieve pop en postrock ten gehore bracht, is A Liquid Landscape nog niet geheel in staat gebleken om de twee elementen van hun karakter met elkaar te verenigen – hoewel The Unreachable en Paper Wings op momenten zeker gewag maken van de mogelijkheden die in de muziek bevat liggen.

Als zodanig is “Long Lost Traveler” – dat overigens wat productie en presentatie betreft uitstekend verzorgd is – een document dat wel laat horen welke potentie A Liquid Landscape heeft, maar dat tegelijkertijd niet de gedane belofte nakomt. Een regulier album zal evenwel te zijner tijd vast meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de gezindheid van dit gezelschap.

Christopher Cusack

Send this to a friend