Liquid Landscape, A

The Largest Fire Known To Man

Info
Uitgekomen in 2014
Land van herkomst: Nederland
Label: Glassville Records
Website: http://www.aliquidlandscape.nl/
Beluisteren kan hier: http://www.myspace.com/aliquidlandscape
Tracklist
A Brief Moment of Future (6:23)
Open Wounds (4:21)
Drifting Star (6:47)
Along the Lines (4:05)
The Largest Fire (5:41)
Hurled Into the Sun (7:34)
Keystone (5:08)
Paige (6:09)
Niels van Dam: gitaar
Robert van Dam: basgitaar
Fons Herder: zang, gitaar
Coen Speelman: drums
The Largest Fire Known To Man (2014)
Nightingale Express (2012)
A Long Lost Traveler (demo - 2009)

Geweldig om te zien welke grote stappen het viertal van A Liquid Landscape in relatief korte tijd heeft gezet. Over hun demo “A Long Lost Traveler” waren wij nog kritisch en afwachtend, maar van hun eerste volledige album “Nightingale Express” droop de potentie en klasse af. De band tourde mee met Crippled Black Phoenix langs twintig Europese podiums en dook daarna samen met Bruce Soord (The Pineapple Thief) de studio in om het hier besproken album op te nemen.

Die eerder genoemde potentie en klasse komt naar mijn mening op dit album volledig tot wasdom. Het geheel klinkt als een klok en bevat een zalige mix van progrock, postrock en pop. De nummers zijn wat korter en hebben mede daarom aan intensiteit gewonnen, maar klinken ook opvallend fris en energiek. Dit is typisch een album dat je vaak moet beluisteren voordat het al zijn geheimen prijs geeft. Knap dat alles uitstekend toegankelijk blijft aanvoelen, terwijl de muziek soms best gelaagd is.

Wat mij verder opvalt is het geweldige baswerk van bassist Robert van Dam. Hij is er niet alleen om de lijnen aan te geven, maar kleurt deze met zijn soms ronduit swingende stijl ook in. De muziek doet bij vlagen sterk aan die van The Pineapple Thief denken. Niet alleen lijkt de stem van Fons Herder op die van Bruce Soord, ook het gitaarspel doet er sterk aan denken. Daarbij houdt A Liquid Landscape steeds de melodie voor ogen, er wordt soms aardig wat omheen gebouwd, maar de focus blijft bij die pakkende melodie. Zou je alle lagen afpellen, dan zou je prachtige popliedjes over houden.

We mogen trots zijn op een Nederlandse band als deze. Dit viertal doet het niet alleen goed in de progwereld, maar wordt ook steeds meer daarbuiten opgemekt en dat is goed voor iedereen. Zoals de band zelf al zingt in het nummer Keystone: “This could be the start of something beautifull”. Een bijzonder sterke plaat!

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend