A Lonely Crowd

Transients

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Australië
Label: Bird's Robe Records
Website: www.alonelycrowd.com
Luistermogelijkheid: www.alonelycrowd.bandcamp.com
Tracklist
Intro (1:01)
Godamnesia (3:35)
Inspector (2:36)
Blur (2:57)
Kamikaze Karma (3:23)
The Fall (3:04)
Rapture (4:18)
Sound Tripper (2:35)
Blows & Arrows (4:47)
Telephiles (3:16)
Seeing Stars (4:12)
Voodoo Tube (3:47)
The Wanderer (5:00)
Scott Ancell: drums
Luke Ancell: gitaar
Xen Havales: zang, fluit
David Morkunas: basgitaar, toetsen
Transients (2014)
User Hostile (2011)

In mijn recensie van “User Hostile” uit 2011 heb ik mijn enthousiasme over A Lonely Crowd niet onder stoelen of banken gestoken en gaf de band het label ‘hoop in bange dagen’. De dynamische en volstrekt eigenzinnige progrock en het hoge spelniveau hebben op mij diepe indruk gemaakt en doen dat vandaag nog steeds.

Ik ben dan ook flink in mijn nopjes nu opvolger “Transients” in mijn bezit is en gelukkig gaat dit album verder waar “User Hostile” de luisteraar ademloos achterliet. Van een echte koerswijziging is geen sprake en ook nu proberen de gebroeders Ancell op gitaar en drums zoveel mogelijk energieke ritmes in dertien relatief korte songs onder te brengen. Je hoort echter goed dat de band flink gegroeid is, mede doordat men het materiaal de afgelopen jaren met enige regelmaat naar het podium heeft gebracht. En een betere leerschool dan directe respons van het vaak kritische publiek is er immers niet.

Zonder aan inspiratie en dynamiek in te boeten kent “Transients” een nog wat grotere samenhang en ontstaat al luisterend een zeer aangename flow. De grillige maatsoorten sluiten geweldig aan en de veelvuldige wendingen volgen elkaar met grote vanzelfsprekendheid op. Om te voorkomen dat het op de voorganger ruim aanwezige fluitspel van zangeres Xen Havales op dit album te geforceerd zou gaan klinken, is dit instrument spaarzaam ingezet. Daar staat tegenover dat haar soepele vocalen vandaag nog meer indruk maken, de zanglijnen aangenaam recalcitrant zijn en ze vakkundig verschillende stemmingen weet te creëren. Grote klasse!

Hoewel de muziek nog steeds onder de noemer stevig valt, straalt “Transients” opvallend veel rust en discipline uit. A Lonely Crowd vindt een uitstekende balans tussen heftige en meer ingetogen passages en klinkt mede door de ietwat droge en transparante productie zeer gedecideerd. Ik geniet intens van de complementerende melodielijnen van de individuele bandleden. Er gebeurt heel veel maar er is zonder meer orde in plaats van chaos. Enig moment van irritatie deed zich bij mij voor aan het eind van The Fall, waar men productioneel wat opdringerig wordt. Maar dat mag slechts een vlekje zijn, want hier staan ingehouden en zeer melodische juweeltjes als Kamikaze Karma, Telephiles en het prachtige Sound Tripper tegenover.

A Lonely Crowd stelt op deze tweede worp alles behalve teleur. Men heeft de vereiste groei doorgemaakt, maar alles geborgd wat deze band zo uniek maakt. Het zou geweldig zijn deze band eens live aan het werk te kunnen zien, maar tot die tijd ben ik wederom als een kind zo blij met dit tweede hoogtepunt in de progressieve rock op rij. Ik hoop van harte op een doorbraak van deze sympathieke kanjers, het is meer dan verdiend.

Govert Krul

Send this to a friend