Secret River, A

Colours Of Solitude

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Zweden
Label: Eigen beheer
Website: www.asecretriver.com
Luistermogelijkheid: https://soundcloud.com/a-secret-river
Tracklist
Blinding Light (6:00)
No Way To Say Goodbye (6:51)
Starbomb (6:30)
Colours Of Solitude (5:31)
Are You Coming With Me (5:14)
A Place To Start (7:40)
Passing Grace (6:15)
On The Line (4:24)
Andreas Alöv: basgitaar, zang, toetsen, gitaar
John Bergstrand: drums en percussie
Mikael Grafström: gitaar
Björn Sandberg: toetsen

Met medewerking van:
Samuel Olofsson: gitaarsolo op Are You Coming With Me
A Secret River (2014)

Een nieuwe band uit het muzikale Zweden. A secret River werd opgericht door Andreas Alöv en John Bergstrand die halverwege de jaren ’90 bij elkaar op school zaten. Ze ontdekten als snel dat ze beiden van het proggenre hielden. De mannen gingen ergens anders studeren, maar bleven elkaar zien om muziek te maken. Eerst richtte de mannen zich op progmetal, maar al snel transformeerde dit naar een meer ambient en poppy geluid. Hun eerste ep werd opgemerkt door PROG magazine die het nummer Blinding Light opnam op hun maandelijkse sampler en zette de band definitief op de kaart.

De muziek van dit viertal klinkt bijzonder aangenaam. Hun sound is warm, toegankelijk en bevat een vleugje jazz. Muziek die een grote groep lezers van deze site ongetwijfeld zal waarderen. De basis is steeds het liedje. De melodieën en refreinen zijn erg prettig. Hier omheen worden de nummers verder uitgebouwd met instrumentale passages waarin er veel ruimte voor toetsen en gitaar is. Maar het blijft wel allemaal binnen de lijntjes van het liedje. Ik zou me kunnen voorstellen dat je hun muziek soms wat braaf vindt overkomen.

Ik zie zelf aardig wat overeenkomsten met de muziek van de twee broers van Vienna Circle. De opbouw van de muziek kent veel overeenkomsten en ook het stemgeluid van Andreas Alöv doet denken aan dat van Paul Davis. Ik hoor ook overeenkomsten met de muziek van het Finse Riverland.

Naast een prettige stem, blijkt Andreas Alöv ook behoorlijk wat instrumenten te kunnen bespelen. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het soepele basspel, maar neemt ook alle toetsensolo’s voor zijn rekening en op drie nummers neemt hij ook de gitaar ter handen. Het zijn met name de toetsensolo’s die zalig klinken. Korte puntige solo’s waar menig neoprog liefhebber van zal smullen. Maar ook de heerlijk jazzy passages zoals in bijvoorbeeld A Place To Start klinken voortreffelijk.

De dagen worden weer donkerder en daar past dit album uitstekend bij.  Steek een kaars aan, schenk een rood wijntje in en nestel je met een lekker hapje met je lief op de bank en geniet met dit album op de achtergrond van elkaars gezelschap. Na vijftig minuten druk je gewoon weer op ‘play’.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend