A Silent Noise

Airwalking

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Italië
Label: Eigen beheer
Website: http://www.asilentnoise.net/
MySpace: http://www.myspace.com/asilentnoise
Tracklist
Night Rain
A Day In The Land of Wind
On The Wing
Immaginary Landscapes
Kosmischer Flug (Theme I)
Kosmischer Flug (Theme II)
I Luoghi del Ricordo
Antarctic Sunrise
Sola Luce
Deep Blue
On The Wing (radio edit)
Sola Luce (club edit)
Libero Volpe: Alle Instrumenten

Met medewerking van:
Gianmarco Bellumori: drum samples op Kosmischer Flug Theme II
Simona Ferrucci: gitaar on Sola Luce
Thomas Fuchs: akoestische en elektronische drums op tracks 2,3,4,6 en 9
Maryla: stem en harmonisatie op Kosmischer Flug (Theme I + II)
Antonio Mauro: gitaar op Imaginary Landscapes en gitaar overdub op Kosmischer Flug Theme II
Airwalking (2011)
The Secret Space (demo 2007)

This album is dedicated to all the people who are looking for emotions, thoughts and a sense of inner peace in music. Close your eyes and let the music carry you away, as I tried to do during the endless nights spent at the mixing desk.

Bovenstaande tekst is in de binnenkant van het cd hoesje gedrukt en eigenlijk kan ik het daar voor mijn recensie bij laten. Deze zinnen beschrijven perfect wat dit album met je doet. Een emotioneel album dat je met je ogen dicht meeneemt op een ontdekkingsreis naar je innerlijke rust.

A Silent Noise (ASN) is een muzikaal project van Libero Volpe. Deze italiaan doet op dit album bijna alles alleen, hij heeft de muziek geschreven, bespeelt alle instrumenten, produceert zijn muziek en zit zelf aan de knoppen van het mengpaneel. Een manusje van alles dus. Hij wordt op een aantal nummers bijgestaan door enkele vrienden (zie bezetting). Bij liveoptredens wordt hij geholpen door Emiliano Giudici op gitaar en Fausto Leonetti op basgitaar. Zelf neemt hij dan de toetsen, piano en vocoder voor zijn rekening. De drums, die overigens niet zo’n prominent plek innemen bij de muziek van ASN, komen dan uit een doosje.

De muziek wordt omschreven als elektronische post-progressieve muziek. Akoestische en elektronische instrumenten worden gecombineerd om soundscapes te creëren waarbij je helemaal kunt wegdromen. Het album is bijna geheel instrumentaal en dat is ook precies wat dit album nodig heeft. Je moet enkel genieten van de muziek en niet proberen om teksten te volgen.

Het album begint met een regenachtige avond (Night Rain) waarbij je lekker achter de kachel wil kruipen. Koptelefoon op en door mooie ambiente muziek gehypnotiseerd worden. Bij het volgende nummer steekt een stevige wind op. Dit nummer, toepasselijk A Day In The Land of Wind genoemt, drijft het tempo lekker op. In On The Wing word je meegenomen op vleugels en vlieg je vrij als een vogeltje door het heelal. Waarschijnlijk hebben jullie het gemerkt, maar mijn schrijfstijl wordt beïnvloed door de muziek die ik aan het beschrijven ben…
Imaginary Landscapes is het enige nummer waarbij wordt gezongen, of eigenlijk waarbij een door een vocoder aangepaste zangstem wordt weergegeven. Het heeft daardoor een futuristische gevoel. Bij het nummer Kosmischer Flug, dat in twee delen is opgesplitst, horen we een vrouwenstem de muziek ondersteunen. Een engeltje dat door je muzikale trance heen zweeft. Deze vrouwenstem is van Maryla (M.Labianca), waarmee Volpe eerder de ep “The Shape Of Silence” heeft opgenomen in het project Diasya.
Het nummer I Luoghi del Ricordo is een pianonummer, waarbij de piano wordt versterkt met ambiente soundscapes en toch een klassieke uitstraling blijft houden.

Silent Noise (of Black Noise) is een term die veel wordt gebruikt in science fiction verhalen en waarmee een geluid (of pulse) bedoeld wordt dat alle andere geluiden kan absorberen. De muziek van Libero Volpe heeft een vergelijkbaar effect. Je bent met dit album ongeveer een uur afgesloten van de werkelijkheid en wordt helemaal opgenomen in een dromerig landschap waarin je volledig tot rust kunt komen.

Mario van Os

Send this to a friend