Abrete Gandul

Enjambre Sismico

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Chili
Label: Fading Records / AltrOck
Website: -
MySpace: http://www.myspace.com/abretegandul
Tracklist
Hacia la nada (4:27)
Necro Sistema (3:02)
Marejada (7:29)
Consecuencia Natural (10:26)
Colapso (11:20)
Convergencia Caótica (8:01)
Intangible (7:55)
...Y Ahora Qué? (7:20)
Jaime Acuña: toetsen
Antonio Arceu: drums, percussie
Rodrigo Maccioni: gitaar, effecten, dwarsfluit
Pedro Santander: basgitaar, effecten

Met medewerking van:
Stratos Akrias (Leo Arias): saxofoon, klarinet
Enjambre Sísmico (2011)
Cuentos Para Dormir (2005)
¿Bichos=Dichos? (2000)

Hoewel wij op de Progwereld redactie uiteraard een Situation Room hebben waar de hele dag real time nieuws vanuit de proggemeenschap binnenkomt en waar we ononderbroken doorwerken om de lezertjes geïnformeerd te houden over ontwikkelingen in de progressieve rock (en ons plot om de wereld over te nemen rustig te perfectioneren), kende ik het Chileense gezelschap Abrete Gandul nog niet. Misschien was ik net Chinees aan het halen toen hun vorige album uitkwam of zat ik toevallig undercover in de progressieve underground, maar pas met hun uitstekende derde album, “Enjambre Sismico”, heb ik kennisgemaakt met dit kwartet.

Abrete Gandul is een typische instrumentale avantprog-band, en dat betekent, zoals collega Peter Van Haerenborgh ook weleens verzucht, dat het rijtje referenties hetzelfde is als vanouds: King Crimson, Henry Cow, Magma, Thinking Plague… Vul maar in. Dit betekent echter niet dat Abrete Gandul een gebrek aan originaliteit vertoont. Integendeel, met het vaste rijtje stijlkenmerken van avantprog-bands (hak/tak, virtuositeit, meer tempowisselingen dan Elizabeth Taylor huwelijken) heeft Abrete Gandul toch een eigen geluid weten te creëren. Naast het veelzijdige gitaarspel van Rodrigo Maccioni en de vaak bewust zwabberige spacy toetsengeluiden van Jaime Acua is hierbij een bepalende rol weggelegd voor blaasinstrumenten: luister bijvoorbeeld naar de dwarsfluit van Rodrigo Maccioni op Colapso of de saxofoon van gastmuzikant Leo Arias op het King Crimson-achtige Consecuencia Natural. De eigen stijl wordt verder bepaald door het staccato doch groovy ritmewerk van drummer Antonio Arceu en bassist Pedro Santander, die samen strakke patronen spelen die telkens iets variëren en zo de muziek stapje voor stapje verder brengen. Voeg daaraan toe dat de composities goed zijn opgebouwd en je hebt een succesrecept voor een fijn uurtje avantrocken.

En dit is dan de kern van de zaak, die in weinig woorden uit te drukken is: voortaan moet ik in de Situation Room het scherm ‘avantprog’ beter in de gaten houden en minder tijd verspillen met het kijken van kookprogramma’s en Klokhuis. Met “Enjambre Sismico” draagt Abrete Gandul immers een mooi steentje bij aan de levendige avantprogscene van het moment, en het volgende album wil ik niet graag missen. Het Italiaanse moeilijke-muzieklabel AltrOck Productions heeft hiermee weer een fraai paard aan hun reeds indrukwekkende stal toegevoegd.

Christopher Cusack

Koop bij bol.com

Send this to a friend