Abysal

Explorer Of The Worlds

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Weblink: https://lynxmusic.pl/
Website: https://www.facebook.com/silenciare.jurczynski
Tracklist
First Exit From The Galaxy (6:25)
part 1 Open Terminal
part 2 Out of the Real
Black Abyss (8:52)
part 1 Unknown
part 2 I’m Flying
New World (7:52)
Discovery (5:28)
Nothingness (4:09)
Out Of The World (5:40)
Voyager 1 1977 (8:33)
Bobi: drums
Adam Jurczyński: zang, gitaar, basgitaar, toetsen
Jakub Ogrodowicz: percussie
Joanna Skrobecka: zang
Explorer Of The Worlds (2021)
My Love And Passion (2021)
Beyond The Horizon (2019)

Adam Jurczyński brengt de laatste jaren in hoog tempo releases uit. Met “Beyond The Horizon” (2019) en “My Love aAnd Passion” (2021) bracht hij twee solowerken uit, die mijn collega Fred Nieuwesteeg voor Progwereld heeft gerecenseerd. Zijn conclusie komt er op neer dat Jurczyński een prima gitarist is, dat er een licht stijgende lijn te ontwaren is, maar dat de muziek ook weer niet heel wereldschokkend is.

Deze Poolse gitarist heeft een verleden in harde bands als Oberschlesien (industiral metal),mij eerlijk gezegd verder onbekend. De man begon echter in de progressieve rockband Abysal. Deze band wil Jurczyński met deze cd weer nieuw leven inblazen. Op deze grotendeels instrumentale plaat verzorgt Jurczyński gitaar, basgitaar en toetsen. Ook zingt hij op enkele nummers. Jakub Ogrodowicz speelt percussie en de stem van Joanna Skrobecka is te horen. De drummer luistert naar de naam Bobi. De cd heeft een kosmisch thema en dan wordt al snel de drumcomputer van stal gehaald. Doordat Abysal gebruik maakt van een echte drummer, klinkt het geluid meer organisch en ruimtelijker.

Het thema van de plaat is het verkennen van de ruimte. Adam Jurczyński heeft daar echt iets mee, want ook op zijn soloplaat “Beyond The Horizon” heeft een kosmisch thema. Veel nummers hebben een kosmisch toetsengeluid, waarover Jurczyński dan zijn melodische gitaarspel laat horen. En dat doet hij bij tijd en wijle gewoon echt goed. Bijvoorbeeld de solo in Black Abyss is mooi.

Een krachtig nummer is Out Of The World waarin Jurczyński zingt. Een heel bijzondere stem heeft hij niet, maar op de een of andere manier past het wel bij deze song. Het is wat gothic achtig, gaat richting zijn landgenoten van Metus. Dit puntige nummer deed mij echt opveren bij deze cd. Het is een mooi songgericht prognummer waar ik wel van houd.

De cd besluit met Voyager 1 1977 waarmee Abysal een ode brengt aan deze onbemande ruimtesonde. Deze Voyager 1 is echt nieuwe werelden aan het ontdekken, want het was het eerste door mensen gemaakte object dat de interstellaire ruimte heeft bereikt.

Na zeven nummers is deze ruimtereis weer voorbij. Het moet gezegd worden: Adam Jurczyński is een goede gitarist. Maar ik mis meer nummers als Out Of This World die me echt even bij de kladden pakken. Door de jaren heen ben ik instrumentale muziek steeds meer gaan waarderen. Maar “Explorer Of The Worlds” beklijft bij mij niet.

Send this to a friend