Adventure

Caught In The Web

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Progress Records
Tracklist
All Aboard (1:01)
Fast Train (6:42)
Solitude (6:47)
Empty Minds (6:41)
Simple Man (7:42)
For Elise (2:03)
Test Of Time (4:03)
Watching The Glow (4:04)
The Virus (0:52)
Caught In The Web Part 1 (7:00)
Caught In The Web Part 2 (5:43)
Hope (5:25)
Into The Dream (7:52)
Terje Flessen – gitaar en geluidseffecten
Odd Roar Bakken – toetsen en akoestische gitaar
Terje Craig – basgitaar en zang
Elen Hopen Furunes – zang
Kristian Resell – drums

Met medewerking van:
Roar Nygård – zang
Knut Erik Jensen – Piano
Lars Hyldmo – fluit
Tone Dahl – fluit
Caught In The Web (2014)
Beacon Of Light (2009)
Adventure (2000)

De band Adventure is eigenlijk een project van gitarist Terje Flessen en toetsenist Odd Roar Bakken. De heren zijn afkomstig uit Noorwegen, uit Trondheim om precies te zijn. In 2000 maken ze samen met wat gastmuzikanten hun titelloze debuutalbum en in 2009 verschijnt de opvolger “Beacon Of Light”. Nu, in 2014, is daar album nummer drie: “Caught In The Web”. Hoewel bezettingswisselingen inherent zijn aan de projectvorm, lijken Flessen en Bakken in bassist/leadzanger Terje Craig een kompaan voor het leven te hebben gevonden. Craig heeft zich namelijk samen met de twee ook bezig gehouden met de productie en de mix van het album. Tevens is hij medecomponist en tekstschrijver van enkele stukken. Adventure is zowaar een belofte voor de toekomst

Wie melancholische muziek van het gezelschap verwacht, is aan het verkeerde adres en ook voor ingewikkelde toestanden kun je beter een blokje om. Ook zij die houden van een volvette productie met vele lagen doen er goed aan hun vertier elders te zoeken. Ondertussen luister ik naar het nieuwe album en voel me er direct thuis. Wat dat betreft is de muziek lang niet zo avontuurlijk als de bandnaam doet vermoeden.

Adventure maakt een mix van progressieve muziek, classic rock en Uriah Heep-achtige hardrock. Het resultaat daarvan is een makkelijk in het gehoor liggende pot smakelijkheden, een soort Ayreon-light. De muziek op het album wordt met zoveel overgave gebracht dat er niks in me negatief wil zijn over de verrichtingen van de Noren. Toch is er één dingetje waar ik me enigszins aan stoor. Op You Tube staat namelijk een foto van het gezelschap waar het chagrijn van afdruipt. Ongelooflijk dat juist dát kiekje de luisteraar moet interesseren voor de nieuwe schijf, terwijl de muziek daarop juist zo enthousiast klinkt.

Het album telt dertien nummers die fraai met elkaar in balans zijn. Met afwisselend vlotte en gedragen nummers zit er een lekkere flow in het geheel. Daardoor komt “Caught In The Web” enigszins over als een concept-cd, maar dat is het toch echt niet.

Na de introtrack All Aboard laat de band zich omarmen met de vrolijk makende riffs van Fast Train. Het nummer heeft een middeleeuwse sfeer en dat is iets wat regelmatig op het album voorkomt. Zo kent bijvoorbeeld Empty Minds opgewekt fluitspel en dat maakt de muziek er niet minder aanstekelijk op.

Grote blikvangers op het album zijn de vele instrumentale passages. Lekkere orgeltjes, melodieuze gitaarsolo’s en kwetterende Moogriedels zijn nooit ver weg. Ook zijn ze altijd welkom en nergens overdadig. Neem het stuk aan het eind van Solitude en hoor hoe de bandleden in dienst van het nummer blijven spelen in plaats van dat ze zichzelf lopen te verheerlijken.

Ook vocaal zit het allemaal goed in elkaar bij de band. Leadzanger Craig is een goede, vooral in de meer hardrockgetinte nummers als Empty Minds en Test Of Time, waar hij net als z’n voorganger bijzonder David Byron-achtig klinkt. Toch is het juist het contrast met de heldere stem van Elen Hopen Furunes waar hij af en toe mee samen zingt dat de meeste indruk achterlaat. Speciale aandacht verdient ze met haar aandoenlijke stem in de ballade Simple Man. Het nummer mag dan nogal anders zijn dan de rest, het laat duidelijk horen dat indruk maken niet hetzelfde is als imponeren en wat dat betreft past het dus perfect tussen het overige materiaal.

Het album is op zijn best in de laatste paar nummers. Zo is daar het titelnummer dat in het eerste deel een lekkere hardrocksong met Jethro Tull-achtig fluitspel is.  Deel twee is een mooi opgebouwd stukje prog. Na het instrumentale Hope mag Into The Dream, een remake van een nummer dat origineel op het debuut van veertien jaar daarvoor staat, de finishing touch aan het album geven. Er is goed te horen dat Adventure in alle facetten gegroeid is.

De heren Flessen en Bakken mogen trots zijn op “Caught In The Web”. Samen met Terje Craig, Elen Hopen Furunes en Kristen Resell hebben ze in de categorie symfonische hardrock een album vol allemansprog gemaakt dat constant lonkt naar de laser van mijn cd-speler. Hoe onweerstaanbaar wil je het hebben?

Dick van der Heijde

Koop bij bol.com

Send this to a friend