After Forever

Mea Culpa

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Nederland
Label: Transmission Records 
Website: www.afterforever.com
MySpace: www.myspace.com/afterforever
Tracklist
Chapter 1:
Mea Culpa (1:50)
Follow In The Cry (4:04)
Yield To Temptation (5:51)
Silence From Afar (5:52)
Wings Of Illusion (7:21)
Beyond Me (6:11)
Forlorn Hope (6:21)
For The Time Being (5:04)
Imperfect Tenses (4:09)
Monolith Of Doubt (3:31)
Intrinsic (6:53)
Emphasis (4:17)
My Pledge Of Allegiance #1 (6:26)
Who Wants To Live Forever (4:47)
Chapter 2:
The Evil That Men Do (3:18)
Glorifying Means (5:00)
My Choice (4:01)
Beneath (4:52)
Digital Deceit (4:07)
Two Sides (3:15)
Sin Of Idealism (4:10)
Eccentric (4:35)
Life's Vortex (4:35)
Blind Pain (4:16)
Being Everyone (3:08)
Face your Demons (4:57)
Taste The Day (Remagine) (2:54)
Boundaries are Open (3:29)
Come (5:04)
Attendance (3:03)
Live And Learn (4:23)
Strong (3:41)
Andre Borgman: drums, akoestische gitaar
Joost van den Broek: synths en piano op tracks 11 - 18 (Chapter 2)
Jack Driessen: synths en piano tracks 1 - 6 (Chapter 1)
Luuk van Gerven: bas
Sander Gommans: gitaar, grunts, akoestische gitaar
Floor Jansen: sopraan, zang, achtergrondzang
Mark Jansen: gitaar, screams (Chapter 1)
Bas Maas: gitaar en zang (Chapter 2)

Met medewerking van
:
After Forever Orkest en Koor
Sharon den Adel: zang op track 6 (Chapter 1)
Marco Hietala: zang op track 13 (Chapter 2)
Cees Kieboom: toetsen en piano op tracks 7 -13 (Chapter 1) en tracks 1 - 10 (Chapter 2 )
Irma Kort: hobo op track 13 (Chapter 1)
Arjen Lucassen: gitaar en toetsen op track 14 (Chapter 1)
Jack Pisters: sitar op track 13 (Chapter 1)
Damian Wilson: zang op track 9 en 14 (Chapter 1)
After Forever (2007)
Mea Culpa - Retrospective (2006)
Remagine (2005)
Invisible Circles (2004)
Exordium EP (2003)
Decipher (2001)
Prison Of Desire (2000)

Wie spreekt de waarheid?

En is er wel een waarheid? Vaststaand feit is, dat er na zo’n zes jaar een einde is gekomen aan de innige samenwerking tussen het label Transmission en de band After Forever. Beide kampen hebben hun eigen visie op deze ‘scheiding’ naar buiten gebracht. Wie vertelt het ware verhaal? Wie vertelt de waarheid? Die zal, zoals zo vaak, wel ergens in het midden liggen. Zonder alle details te kennen, is het ondoenlijk om een evenwichtig oordeel te vellen over de ontstane situatie. Dat is verder, voor ons als luisteraar, ook niet echt belangrijk. Wel belangrijk is, of het door Transmission – volgens de berichten zonder overleg met de band – samengestelde ‘afscheidscadeau’ “Mea Culpa” de moeite van het aanschaffen waard is.

Het moet gezegd dat Transmission After Forever op waardige wijze uitzwaait met “Mea Culpa”. Deze dubbel-cd, die maar liefst 32 tracks herbergt, is allereerst gehuld in een schitterend jasje. Naast de prachtige hoes, gaat het geheel vergezeld van een fraai gestileerd 44 pagina’s tellend boekwerkje. Het oog wordt dus, volgens goede Transmission-traditie, rijkelijk verwend. Maar hoe zit het met het oor? Komt dat gebied van het menselijk hoofd ook aan haar (of zijn) trekken? Voor het antwoord op die vraag kan worden volstaan met een simpel, doch kernachtig “ja”!

Het album is onderverdeeld in twee ‘Chapters’. Het eerste gedeelte, dat bestaat uit veertien songs, bestrijkt de periode van de albums “Prison Of Desire” (2000) en “Decipher” (2001). In dat tijdsvak beweegt After Forever – dan nog met gitarist Mark Jansen (Epica) in de gelederen – zich vooral in het genre van de ‘gothic metal’. Interessant zijn met name de nummers die niet klakkeloos en onverkort van de genoemde albums zijn geplukt. Er is dus regelmatig gekozen voor afwijkende versies. Zo kun je genieten van Wings Of Illusion (dat afkomstig is van de mini-cd “Follow In The Cry” en op geen enkel studioalbum prijkt), From The Time Being, afkomstig van de mini-cd “Monolith Of Doubt” en Imperfect Tenses van de mini-cd “Emphasis”, waarin Damian Wilson een duet aangaat met Floor Jansen. Diezelfde Wilson is ook van de partij op de Queen-cover Who Wants To Live Forever, waarin ook nog een gastrol voor Arjen Lucassen is weggelegd.

Op Chapter 2 horen we het vernieuwde, Mark Jansen-loze, After Forever aan het werk. Vanaf de mini-cd “Exordium” (2003) verlegt de groep duidelijk zijn grenzen van de ‘gothic metal’ naar de, volgens eigen zeggen, ‘melodic dark metal’. Deel twee, dat maar liefst achttien nummers kent, start met een viertal songs van de zojuist genoemde mcd “Exordium”, waarvan My Choice een akoestische uitvoering kent. Leuk is in dit verband ook de Iron Maiden-cover The Evil That Men Do. Vervolgens is “Invisible Circles” (2003) aan de beurt. Van dit album passeren een zestal exponenten, in een afwijkende uitvoering (meest singleversies) de revue. Het zwaartepunt wordt gevormd door een achttal stukken dat stamt uit de periode van “Remagine” (2005). Opvallend zijn Face Your Demons, een duet met Marco Hietala (Nightwish), Taste The Day en Live And Learn, die alle drie getrokken zijn van de mini-cd “Being Everyone”. Ook het vermelden waard zijn de ‘industrial remix’ van Attendance en de pianoversie van Strong (terug te vinden op de superaudio uitgave van “Remagine”).

Heb je alleen de albums van After Forever in de kast staan, dan is “Mea Culpa” een welkome aanvulling op je collectie. Ken je After Forever nog niet, dan is dit de ideale kans om kennis te maken met het muzikale gedachtegoed van deze band. En diegenen die eigenlijk alles al hebben van After Forever, zullen uit het oogpunt van het compleet houden van hun verzameling “Mea Culpa” ook lastig kunnen (of willen) negeren. Er zijn dus eigenlijk alleen maar winnaars uit deze ‘strijd’ gekomen, hoewel de groep zelf daar wellicht een iets andere mening over zal hebben. Het is nog even afwachten wat de toekomst zal brengen, maar dat After Forever met hernieuwd elan zal terugslaan en de instrumenten zal laten spreken, leidt geen enkele twijfel. Iets om naar uit te kijken!

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend