After Forever

Remagine

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Transmission Records
Website: www.afterforever.com
MySpace: www.myspace.com/afterforever
Tracklist
Enter (1:06)
Come (5:02)
Boundaries Are Open (3:44)
Living Shields (4:11)
Being Everyone (3:37)
Attendance (3:27)
Free Of Doubt (4:40)
Only Everything (6:33)
Strong (3:38)
Face Your Demons (4:57)
No Control (3:17)
Forever (5:10)
Andre Borgman: drums
Joost van den Broek: toetsen
Luuk Van Gerven: bas
Sander Gommans: elektrische en akoestische gitaar, grunts
Floor Jansen: zang
Bas Maas: elektrische gitaar en zang

Met medewerking van
:
After Forever orkest en koor
After Forever (2007)
Mea Culpa - Retrospective (2006)
Remagine (2005)
Invisible Circles (2004)
Exordium EP (2003)
Decipher (2001)
Prison Of Desire (2000)

Bijzonder kleurrijk en apart hoesje!

Zo vaak zie je niet een groepsfoto op de voorkant prijken. En zeker niet zo’n opvallend gestileerd kiekje als “Remagine” siert. Dat is wellicht voor After Forever de reden geweest om het juist wel te doen. Deze band houdt er van om anders te zijn dan anderen, om zich te onderscheiden van de massa. Dat lukte goed met de blitse blauwzwarte outfits waarin de leden waren gehesen ten tijde van “Invisible Circles” (2004) en dat zal nu weer niet zonder de nodige aandacht blijven. De band lijkt er een waarlijk genoegen in te scheppen om per release visueel van gedaante te verwisselen. Dat past overigens uitstekend bij de muzikale vernieuwing die After Forever steeds blijft nastreven. De groep weet met elke nieuwe plaat zijn grenzen te verleggen en de sound een verfrissende opknapbeurt te geven.

Op “Remagine” heeft After Forever voor het eerst kunnen profiteren van de niet geringe kwaliteiten van toetsenist Joost van den Broek (ex-Sun Caged). Zijn inbreng heeft de nodige accentverschuivingen in het groepsgeluid teweeg gebracht. Niet alleen door zijn toetsenspel, waarmee hij extra lagen in de sound heeft gecreëerd, maar ook doordat Joost bij het schrijfproces van alle nummers nadrukkelijk betrokken is geweest. Samen met gitarist Sander Gommans, die wel de uiteindelijke beslissingen nam, heeft hij alle stukken gecomponeerd. Bovendien heeft Joost de koor- en orkestarrangementen voor zijn rekening genomen. Genoemde heren hebben tevens, in goed overleg met Hans Pieters van de Excess Studio in Rotterdam, de moderne en zeer krachtige productie verzorgd. Althans die van de bas, drums en gitaren. De zang van Floor Jansen is opgenomen in de overbekende Gate Studio in Wolfsburg (Duitsland), waar de gevierde Sascha Paeth aan de productionele touwtjes trekt.

Het album start heel toepasselijk met Enter. Je wordt door dit spannende intro als het ware uitgenodigd om de wereld van “Remagine” binnen te treden. Nog maar net gearriveerd, krijg je de eerste klapper Come al te verwerken. Het begint met apart toetsenspel en vervolgt zijn weg met zware gitaarrifs die het tempo er aanvankelijk goed inhouden. Later wordt er regelmatig teruggeschakeld naar een lagere versnelling waardoor dit nummer veel diepte krijgt. Heel opvallend is de veelzijdigheid van zangeres Floor Jansen. Het zo typerende sopraangeluid komt slechts af en toe aan bod. Floor gebruikt haar stem op vele andere manieren en bewijst eens te meer tot de absolute top te horen. Indrukwekkend goed! Dat laatste kan ook gezegd worden van het bijzonder sterke Only Everything. In deze langste song van het album is het afwisseling troef. Felle toetsen versus zweverige toetsen, grunts versus fragiele zang, snelheid versus vertraging, hard versus zacht en akoestische gitaar versus vette gitaarrifs. Kortom, veel completer en gevarieerder kun je niet zijn in een nummer.

After Forever is overigens het beperkende genre van de ‘gothic metal’ overduidelijk ontgroeid. Dat bleek al op “Invisible Circles”, maar dat wordt door “Remagine” nog maar eens krachtig bevestigd. Zo hier en daar komen die roots nog wel aan de oppervlakte, zoals in de ouderwets gotisch klinkende afsluiter Forever, de koortjes van Living Shields of tijdens de sopraanstukken in Free Of Doubt, maar de bredere term ‘melodieuze metal’ lijkt inmiddels veel meer op zijn plaats. Misschien gaat de band zelfs wel een hitje scoren met het bijzonder pakkende Being Everyone, dat profiteert van een eenvoudige, doch briljante toetsenmelodie. Niet geheel toevallig is dat dan ook de eerste single.

Denk nu niet dat After Forever met voorbedachte rade op de commerciële toer gaat, want dan hadden ze echt geen songs als het experimentele Attendance, met grunts van Sander Gommans, of de razendsnelle beuker No Control op dit album gezet. Nee, de songs zijn over het geheel wat pakkender, minder complex en directer geworden. Heel bewust gedaan omdat dergelijke composities het beter doen tijdens optredens. En de inbreng van Joost van den Broek moet in deze waarschijnlijk ook niet onderschat worden. Hoe het ook zij, After Forever is weer een stukje volwassener geworden. Toch knap dat het ze steeds lukt om die groei te bewerkstelligen.

Een speciale vermelding verdient de ballade Strong. Het nummer gaat over het sterk zijn tijdens een ziekte. Floor schreef de tekst voor haar moeder die reuma heeft. Drummer Andre Borgman, die zoals bekend kanker heeft gehad, heeft de drums voor deze song ingespeeld tussen zijn chemokuren door. Dit is dus in meerder opzichten een lied met een lading, een hele grote lading. Strong wordt dan ook vol overgave op ingetogen wijze door Floor gezongen. Heel breekbaar met alleen de ondersteuning van vredige toetsen. Halverwege komen daar de drums en een aantal geweldig gevoelige gitaarlijntjes bij. Ontroerend mooi!

After Forever mag met recht trots zijn op “Remagine”. Misschien zorgt deze uitgebalanceerde cd eindelijk voor de verdiende doorbraak bij het grote publiek. Wellicht gloort er een florissante toekomst aan de horizon.

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend