After

Live At Home

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Oskar
Website: www.after.art.pl
MySpace: www.myspace.com/afterpl
Tracklist
Hillside Of Dreams (5:17)
Cleaning From Scars (5:30)
Reflecting Me (5:18)
Closed Shame (7:49)
Wonderful Mistake (5:00)
Waiting For (6:44)
Dreams Hang On Walls (acoustic version) (3:56)
Spiders (System Of A Down cover) (4:04)
Fingers (6:21)
Senses Confuse Reality (4:47)
The End (12:12)
Planet Caravan (Black Sabbath cover) (5:42)
Hideout (6:47)
Krzysiek “Sooya” Drogowski (zang)
Radek Wieckowski (drums)
Czared Bregier (gitaar)
Wojtek Tyminski (gitaar)
Marusz Ziotkowski (basgitaar)
Tomek Wisniewski (toetsen)

Met medewerking van:
Marek Specjalski (gitaar solo The End)
Slawek Kanderski (gitaar solo The End)
Live At Home (2011)
Hideout (2008)
Endless Lunatic (2005)

Als recensent is het fijn om te constateren dat een band wat gedaan heeft met de kritische noten die je op een eerder album had gekraakt. Zo vond ik ”Endless Lunatic”, de debuut-cd van het Poolse After uit 2005 nog wat kracht missen, maar toen ik drie jaar later op “Hideout” hoorde dat die behoorlijk aanwezig was werd ik helemaal blij. Nu doet de band daar met “Life At Home” nog eens een schepje bovenop. Hier staan dertien dampende nummers uit hun voegen te barsten, nummers die het melodieuze van het ene album en de kracht van het andere laten samenvloeien tot een energiek geheel. Keer op keer maakt het gevoel ‘eindelijk gerechtigheid’ zich meester van me. De opnamen dateren van 31 januari 2009 toen de band een optreden gaf in eigen land. De meeste aankondigingen zijn weliswaar in het Pools, toch zal je je ontzettend thuis voelen op deze plaat, niet op z’n minst omdat de zang in redelijk accentloos Engels is. Het materiaal is sterk en klinkt zeer uitnodigend. Het is alsof de muzikanten zeggen: kom er maar bij, wij houden hier open huis.

Onverbloemd valt te horen hoe de mannen zich vol overgave op hun muziek hebben gestort. Je kan er niet omheen dat de band typisch Poolse prog maakt, want raakvlakken met bijvoorbeeld Riverside, Satellite of Believe zijn constant aanwezig. Tel daarbij op dat After met Marusz Ziotkowski de bassist van Quidam in de gelederen heeft en je kan dat lijstje gemakkelijk uitbreiden. Samen met drummer Radek Wieckowski leidt hij de boel in goede banen en dat is nodig ook met muziek die momenten kent waar de uitbundigheid groot is.

“Live At Home” is een propvolle enkelaar, coherent, gevarieerd en weldoordacht. Het eerste gedeelte van het album richt zich op uitvoeringen van de beste nummers van beide studioplaten. Met het drumritme aan het begin van opener Hillside Of Dreams zit de stemming er direct al goed in. Dit robuuste nummer is nog maar het begin. Wat absoluut een toegevoegde waarde op de nummers heeft, is de licht-psychedelische gloed die er overheen ligt. Reflecting Me is zelfs bijna spacerock en de intro van Closed Shame is helemaal te Porcupine Tree. Verder voltrekt dit nummer zich in een meer eigen stijl waarbij de gedreven zang van Krzysiek “Sooya” Drogowski opvalt. Hij heeft een goed bij de muziek passende stem die dankzij een meewarig randje iets sympathieks heeft. Hij is sterk bezig in Wonderful Mistake, maar met het geweldige Waiting For maakt hij echt vrienden. Het nummer is lange tijd tamelijk midtempo totdat een paar heftige riffs het volledig op z’n kant zetten. Drogowski zou gemakkelijk uit de bocht kunnen vliegen. Dat hij controle heeft over z’n emoties is mooi, maar het is wel telkens een dubbeltje op z’n kant.

Precies in het midden van het album staat een akoestische uitvoering te schitteren van Dreams Hang On Walls. Met dit prachtig gearrangeerde nummer doet het materiaal van het debuut niet meer langer de ronde. Vanaf dit moment gaat de intensiteit van de podiumprestaties zo mogelijk nog meer omhoog. After komt met vier nummers van “Hideout” en twee goed gekozen covers. Als je niet beter zou weten zou je denken dat deze covers eigen creaties waren. Ze klinken dan ook zeer After-achtig en ondertussen voegen ze nog wat toe aan het sferenpalet. Zo kent Spiders (origineel van System Of A Down) fraaie Fender Rhodes-klanken in de intro en verderop is een twee stemmig gitaarloopje te horen. Het Black Sabbath-nummer Planet Caravan is van toegevoegde waarde omdat het zo lekker donker klinkt. Van de eigen nummers is vooral het lange The End opmerkelijk. Nee,dit is echt niet van The Doors. Wat in dit goed opgebouwde nummer opvalt is naast een leuk stukje toetsenwerk, een dijk van een gitaarsolo door een tweetal gastmuziekanten. Het album sluit af met een uitstekende uitvoering van het nummer Hideout dat ook leuke solo’s aan het eind heeft. De solo’s zijn blijkbaar voor het laatst bewaard, want After is juist lange tijd een hecht collectief.

“Live At Home” is een album waar de band mee thuis kan komen. O ja, dat waren ze al. Menig beginnende band mag jaloers zijn op een product als dit waar alles aan klopt. Als recensent ben ik blij dat dit album bij mij op de mat is gevallen.

Dick van der Heijde

Koop bij bol.com

Send this to a friend