Age Of Silence

Complications

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: The End Records
Website: www.ageofsilence.com
Tracklist
The Idea Of Independence And The Reason Why It's Austere (6:22)
Mr. M, Man Of Muzak (4:09)
Vouchers, Coupons And The End Of A Shopping Session (5:29)
Complications ep (2005)
Accelaration (2004)

Bent U ook zo dol op al die klusprogramma’s op televisie? Voor alles wat maar enigszins kan worden verbouwd, bijgewerkt of gerestyled bestaat tegenwoordig wel zo’n knutselshow. Huizen, tuinen, vrouwen, alles krijgt een grote beurt. Het doet je soms terugverlangen naar de godfather der klusser, de Kabouter Klus van de vaderlandse tv, de onvolprezen Nico Z. Helaas bleken Nico’s handjes niet alleen bedreven te zijn in het klussen, maar vonden zij ook hun weg naar een paar strakke vrouwenbillen, die daar niet van gediend waren. Deze affaire leidde uiteindelijk tot zijn ontslag en betekende het einde van Nico’s loopbaan in medialand. Zijn toenmalige baas wees hem de deur met de historische woorden: “Dat zeg ik, ga maar!”

Ook in de muziek wemelt het van de klussers. Een projectje hier, een gastoptreden daar, het is schering en inslag. Een waar klusserensemble is het uit zes personen bestaande Age Of Silence. Ieder lid van deze Noorse formatie heeft nog meer metalen ijzers in het vuur. Drummer Hellhammer spant wat dat betreft de kroon. Hij duikt op in Mayhem, het machtig interessante Arcturus en het evenzeer de moeite waard zijnde Winds. Van laatstgenoemde band maken ook toetsenist Winter, bassist Eikind en gitarist Kobbergaard deel uit. Deze Kobbergaard is ook nog in dienst van By Pale Light, waar hij, evenals bij Age of Silence, een gitaartandem vormt met Extant. Zanger Lazare laat zich ook niet onbetuigd in deze klussercarrousel. Zijn naam prijkt tevens op de line-up van Borknagar en het apart klinkende Solefald. Een waar pandemonium aan dwarsverbindingen, om maar in klussertermen te blijven.

Het uitstekende album “Acceleration”, dat in 2004 het licht zag, was de eerste kennismaking met deze, op zijn zachtst gezegd, wat merkwaardige band. De muziek kun je weliswaar scharen onder de kop progressieve metal, maar dan wel aan de zelfkant van dit genre. Verwacht zeker geen deuntjes a la Dream Theater of gelijkgestemde groepen. Nee, Age Of Silence brengt een modieus mengsel van prog, thrash, avant-garde, psychedelica en doom. Afwijkend en eigenwijs. Dat eerste kun je ook zeggen van de absurde songtitels en intrigerende teksten van deze groep. Teksten die vooral gelezen moeten worden als een metafoor voor het menselijk gedrag in het algemeen. Filosofisch en diepzinnig.

Afgezet tegen het reeds geprezen debuutalbum valt deze EP met slechte drie songs behoorlijk tegen. Alle nummers trekken in eenzelfde traag tempo aan je voorbij, zonder echt te imponeren. Deze composities bezitten zeker niet de klasse die op “Acceleration” geëtaleerd werd. Het lijkt een snel gefabriceerd tussendoortje dat is gemaakt om de band in de belangstelling te houden. De melancholische sfeer is weliswaar ook op deze EP aanwezig, maar het klinkt allemaal nogal gewoontjes en weinig geïnspireerd. Het meeste aandacht trekken nog de gelaagde zanglijnen van Lazare. Deze Noorman heeft overigens een uniek stemgeluid wat niet iedereen zal kunnen appreciëren. Hij klinkt wat lijzig, bezwerend en hypnotiserend. Anderen zullen wellicht de kwalificatie ‘saai’ meer op zijn plaats vinden. Een echte haat / liefde stem.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de boeiende denkwereld van Age Of Silence, dan biedt de website van de band uitkomst. Daar is genoeg voer voor amateur-psychologen te vinden. Duidelijk een groep met een eigen visie op onze wonderlijke wereld. Wil je een goed beeld krijgen van het muzikale karakter van Age Of Silence dan is deze EP niet de beste start. Het album “Acceleration” is wat dat betreft een veel beter uitgangspunt. Dat is echt een goede progressieve plaat met een hoog originaliteitgehalte!

Joost Boley

Send this to a friend