Het begon allemaal in de vorige eeuw, aan het eind van de jaren zestig. De opmars van de rock opera. “Tommy” en “Jesus Christ Superstar” zijn voorbeelden van een bepaald concept dat een album lang wordt uitgesponnen. Recente voorbeelden zijn “Nostradamus” van Nikolo Kotzev en de Ayreon projecten van Arjen Lucassen. Hoewel in het genre serieuze onderwerpen niet geschuwd worden is vooral de fantasiewereld een nimmer opdrogende inspiratiebron gebleken. Daarbij is duidelijk dat ene professor Tolkien voor velen een bezieler is. Zijn creaties kregen een complete geschiedenis mee en hij ontwikkelde talen voor hen. En daarmee is de link gelegd met dit album, want ook het Ainae is een taal die speciaal is uitgewerkt voor dit project en het verhaal geschreven door de Amerikaanse schone jonkvrouw Amanda Sommerville verwijst meermalen naar “In De Ban Van De Ring”. Het geschreven woord wordt omgeven door een harnas van melodieus metaal, ontworpen en vervaardigd door producer Sascha Paeth. Niet dat er geen rustpauzes worden ingelast zodat even zuchtend en steunend de hardheid afgedaan kan worden, maar na verloop van tijd moet het weer aan. De dag van het naderende onheil is immers ophanden!
De wapenbroeders van Aina zijn Rhapsody en Avantasia. Revelations bevat de meest aansprekende muziek, mede door de geboden afwisseling, de inzet van zanger Damian Wilson en de prachtige toetsensolo van Jens Johannson. De Zweed vliegt weer eens volledig uit de bocht en breekt daarmee het nummer open. Het maakt de weg vrij voor de ballade Silver Maiden, dat plechtig ingeluid wordt door een verteller, waarna plots de machtige stem van Michael Kiske (het voormalige Helloween boegbeeld) klinkt. Hij maakt de luisteraar, op een indringende manier, deelgenoot van een wereld ver van de onze. Of is het toch dichterbij dan we vermoeden? Enfin, Talon, de zoon van de koning valt op de knieën voor Oria, de vrouw van zijn dromen en vraagt haar ten huwelijk. Ze stemt hiermee in, niet wetende dat er nog iemand verliefd op haar is. Dat is Torek, broer van Talon en troonopvolger. Hij laat zijn gevoelens blijken aan haar maar wordt pertinent afgewezen. De taak van Tobias Sammet (Avantasia) om het nieuws door middel van het snelle en sterke Flight Of Torek door te brieven. De kroonprins verlaat het land Aina en wordt verzwolgen door wraakzucht en blinde haat. In zijn vesting ‘Naschtok’ beraamt hij plannen voor een oorlog tegen het land dat eens zijn thuis was. Langzaam transformeert hij in een afzichtelijk beest, dat de naam Sorvahr draagt. Donkere dagen dienen zich aan. En zo vordert het verhaal dat naar een climax geleid wordt, maar ik zal niet alles verklappen.
De casting voor dit project is erg passend gedaan. Personages die het kwaad vertolken, klinken ook als zodanig. En Glenn Hughes (Talon) klinkt als een koning. De man heeft nog steeds een enorm bereik en weet wederom mijn emotie te raken als hij opduikt in Talon’s Last Hope. Ook Candice Night is goed op haar plek als Oria en laat de dromer in mij zuchten.
Ingetogen nummers staan lijnrecht tegenover hardere en intense composities. Hierdoor is een uitgebalanceerde plaat ontstaan, die nergens erg ingewikkeld is. Ook al is het allemaal niet origineel te noemen, het contrast tussen de nummers en de enorme sfeer zorgen ervoor dat alles recht overeind blijft staan. De glasheldere productie draagt hier zeker aan bij.
Op de tweede cd vinden we alternatieve versies van songs die op de eerste staan. Aardig om eens te horen, maar ze halen niet het niveau van de originelen. Daarnaast wordt ons de The Story Of Aina voorgeschoteld die in de instrumentale versie (met orkest) nog wel de moeite waard is, maar de uitvoering met de verteller had met inzet van bijvoorbeeld meerdere stemmen veel interessanter geklonken. De dvd is aardig om erbij te hebben, maar is zeer summier van opzet. Een videoclip, een veel te korte making of, storyboards en wat andere dingen die nauwelijks het noemen waard zijn (wie zit er bijvoorbeeld op stills van de videoclip te wachten?) is te weinig om van een top product te spreken. Zeker een gemiste kans.
Vastgesteld kan worden dat er een dubbele cd en een dvd afgeleverd is, verkrijgbaar voor een meer dan redelijk prijs. De verpakking en het artwork zien er verzorgd uit. De muziek is keurig verzorgd, maar de extra’s voegen niet altijd iets toe. Wel is het album de perfecte uitnodiging om mee te gaan op reis. De muziek en de fantasy omgeving zal niet ieders smaak zijn, maar de melodieuze rocker zal zijn of haar hart zeker op kunnen halen. Iemand zei me dat Aina – Days Of Rising Doom een draak van een plaat is en hij had, zonder het zich te realiseren, helemaal gelijk. De luisteraar wordt op diens vleugels meegenomen om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. En degene die dat niet kan of wil geloven blijft maar lekker veilig in zijn eigen heilige huisje.
Ton Veldhuis