Airbag

Identity

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Karisma Records
Website: Airbag
MySpace: -
Tracklist
Prelude (5:11)
No Escape (5:45)
Safe Like You (7:57)
Steal My Soul (8:01)
Feeling Less (5:05)
Colours (8:07)
How I Wanne Be (7:04)
Sounds That I Hear (7:25)
Jørgen Hagen: toetsen
Andres Hovdan: basgitaar
Bjørn Riis: gitaar, zang
Joachim Slikker: drums
Asle Tostrup: zang
Safetree ep (2007)
Sounds That I Hear ep (2006)

Het uit Oslo afkomstige Airbag heeft het goed aangepakt. Ze namen de ep “Sounds That I Hear” op in 2006 en zetten deze ter download op de website. De tamtam, YouTube en mond-tot-mond reclame gingen daarna als een razend vuur voort. Een jaar later brachten ze weer een ep uit met de titel “Safetree”. Ook deze werd gratis ter download op de site gezet. Resultaat? Meer dan 200.000 downloads van hun website en op Youtube werden ze meer dan 35.000 maal aangeklikt. Je kon de ep’s ook via hun website bestellen en dan kreeg je er ook nog prachtig artwork bij. Inmiddels had het Noorse label Karisma Records zich bij de band gemeld en nam deze op in hun stal.

Het hier besproken album is een samensmelting van de beste nummers van deze twee ep’s. De ep’s zelf zijn via de site nu niet meer te downloaden, maar met deze cd haal je het beste van deze band in huis. Airbag geeft hiermee het schoolvoorbeeld van hoe je je als band op de kaart kan zetten zonder platenlabel achter je. Doe er je voordeel mee als (beginnende) band.

Na Gazpacho hebben we met Airbag nog een absolute topper uit Noorwegen in huis. Net als Gazpacho hebben de nummers van Airbag ook een geweldige opbouw en weten de nummers je stuk voor stuk te betoveren. De muziek van Airbag kan je het beste omschrijven als atmosferische progressieve rock. Met name Pink Floyd komt bij je op wanneer je naar Airbag luistert. Dat komt hoofdzakelijk door het geweldige Gilmour-achtige gitaarspel van Bjorn Riis. Zijn solo’s zitten door alle nummers verweven en spelen een indrukwekkende hoofdrol in hun muziek. Het is werkelijk onmogelijk om geen kippenvel te krijgen bij het horen van zijn melodische gitaarsolo’s.

De muziek van Airbag schiet nergens uit de bocht, nergens bekruipt je het gevoel dat ze individueel indruk proberen te maken. Alles staat in dienst van de composities. De melodieën en zanglijnen zijn geweldig en zanger Asle Tostrup heeft een warme en vertrouwd aanvoelende stem waarbij je je direct op je gemak voelt. De toetsen spelen ook een grote rol. Ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig en soms neemt Jurgen Hagen de vrijheid om op de voorgrond te treden met een heerlijke solo. Toch blijven de nummers iets ontspannends over zich houden, een prettige ingehouden spanning die je het liefst zo lang mogelijk vast wil houden.

Elk nummer is een belevenis op zich. Telkens als je denkt dat het niet mooier kan, dan komt er weer een wending die je adem wegneemt. Het heeft geen zin om er een nummer uit te lichten of specifiek toe te lichten omdat je daarmee de andere nummers te kort zou doen. Ik beluister de ep’s van Airbag al vanaf het begin en er gaat bijna geen week voorbij of ik beluister er wel eentje.

Enige nadeel van dit album is het foeilelijke artwork. De ep’s wilde je graag kopen om die mooie hoezen, maar dit album dingt mee met de lelijkste hoes van het jaar. Een klein smetje.

Hopelijk kan Airbag ook bij een volgend album deze kwaliteit blijven leveren. Als de band bij elkaar weet te blijven, dan ligt er een grote toekomst voor ze open. Na Gazpacho is er weer een prachtband uit Noorwegen bij. Hopelijk gaan deze twee bands nog eens samen op tournee. Dat zou echt ultiem zijn.

Maarten Goossensen

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend