Aisles

27 oktober 2016, Extase, Tilburg

Locatie
Extase, Tilburg
Germán Vergara: gitaar, zang, toetsen
Rodrigo Sepúlveda: gitaar en zang
Felipe Candia: drums, percussie
Sebastián Vergara: solo zang, toetsen
Daniel Baird-Kerr Bass: bas
Juan Pablo Gaete: toetsen
Poet pt I & II
Clouds Motion
Upside Down
Hero
CH7
Club Hawaï
The Wharf That Holds Its Vessel intro
4:45 AM
The Maiden
The Wharf That Holds Its Vessel outro
Toegift:
Summer Fall

De eerste keer dat ik de Chileense progrockers van Aisles zou aanschouwen, tijdens het Progdreams V festival in april, zou helaas geen doorgang vinden. Door ongelukkige omstandigheden had ik hun matinee concert in de Boerderij in Zoetermeer op zondag 22 oktober gemist. Drie maal is scheepsrecht dacht ik dus mijn reisdoel werd Extase in Tilburg, een café met een kleine zaal, gelegen vlak achter grote broer 013. Een kleine introductie is waarschijnlijk geen overdreven luxe.

Aisles (zowel in Engels als Spaans: gangpaden) is een zes-mans prog rock band oorspronkelijk afkomstig uit Santiago, Chili. De groep werd in 2001 opgericht door de broers Germán (gitaar) en Luis Vergara (toetsen), en jeugdvriend Rodrigo Sepúlveda (gitaar). Later werd de groep uitgebreid met zanger en derde broer Sebastián Vergara en Alejandro Meléndez (toetsen). Drummer Felipe Candia en bassist Daniel Baird-Kerr voegen zich in 2007 respectievelijk 2011 bij de band. Na het vertrek van medeoprichter Luis Vergara en Alejandro Meléndez wordt met Juan Pablo Gaete op toetsen de huidige samenstelling gevonden.

Aisles 27-10-2016-1

De band wordt vaak geprezen om zijn eclectische stijl, het combineren van elementen van rock, progressieve rock, fusion, en Latijns-Amerikaanse muziek, onder anderen. Zij toerde door Zuid- en Noord-Amerika en Europa, en heeft deelgenomen aan prestigieuze prog-rock festivals. Debuutalbum “The Yearning” komt uit in 2005, in 2009 gevolgd door “In Sudden Walks”. Het derde album van de band “4:45 AM” werd uitgebracht in oktober 2013 en krijgt prima kritieken. Het meest recente album, “Hawaï”, zag het levenslicht in juli 2016 en werd uitstekend ontvangen door zowel pers als publiek.

Aisles maakt momenteel een korte tournee door Europa die hen via België en Frankrijk in Nederland brengt voor een viertal concerten. Hierna maakt de band via een optreden in België de oversteek naar Engeland voor een afsluitend optreden in Londen. Vanavond fungeert o.a. het Nederlandse Profuna Ocean als support act.

De band is deze avond gestoken in een volledig zwarte outfit, de lichtshow komt daardoor nog beter over. Het publiek is deze avond, een doordeweekse donderdag, niet in grote getalen opgekomen. Ik tel met moeite ca. dertig mensen waarbij dan ook nog de aanhang en de leden van de bands uit het voorprogramma wordt meegerekend.

Aisles 27-10-2016-2

De band start hun set met Poet van hun nieuwe album “Hawaï”, part I & II samen zijn goed voor bijna een kwartier het beste van Aisles, een staalkaart van hun kwaliteiten. Hecht en intens musicerend,  de geweldige unisono gitaar duetten, de prima zangstem, strakke drums en smaakvolle toetsen De harmonieuze samenzang van de Vergara broers doet de rest, een mooie opener en behoorlijk heavy van signatuur.

Vervolgd wordt met Clouds Motion van het album “The Yearning” uit 2005, weer die vocale harmonieën, ditmaal zelfs driestemmig. Dit nummer is meer proggy met een hoofdrol voor de uitstekende tweede gitarist Rodrigo Sepúlveda. Het geluid is zeer strak en uitstekend te noemen. Upside Down is de tweede track van “Hawaï”. Gitarist/zanger/bandleider Germán Vergara is de belichaming van de muziek van de band: zijn passie, totale overgave en intensiteit op het podium werkt aanstekelijk. Ook zijn gitaarspel en Geddy Lee-achtige vocalen tijdens dit nummer zijn sterk.

Het instrumentale Hero is het volgende nummer, vol van verrassende tempowisselingen inclusief schitterend finale. CH7 is een belangrijk nummer van de laatste CD, de song laat een Pink Floyd achtig gevoel achter, atmosferische hooks, loepzuivere zang en fusion achtige gitaar. De bas van Daniel Baird-Kerr zorgt voor een extra melodieus geheel.

Aisles 27-10-2016-3

Club Hawaï start met een narratief op band en eindigt via opera-achtige vocalen met een georkestreerde waanzinnige chaos. De nummers The Maiden en 4:45 AM worden ingeklemd tussen het intro en outro van The Wharf That Holds Its Vessel van “The Yearning”.

4:45 AM, het titelnummer van de gelijknamige CD uit 2013, is waarschijnlijk het meest bekende nummer van Aisles, typische prog in de beste traditie van IQ. Een sterke melodie met een pakkende hook, een soort van heavy Camel met Bruford invloeden, het nummer wint live nog aan kracht. Voor The Maiden neemt Germán Vergara de akoestische gitaar ter hand. Prog goes to Chili, wederom sterke melodie en halverwege een inventieve drumsolo van Felipe Candia. Maar voor mij blijven toch de unisono gitaarpartijen het hoogtepunt van het optreden. Als toegift wordt dan nog Summer Fall gespeeld, afkomstig van “In Sudden Walks” uit 2009. Ruim na middernacht ebben de laatste tonen weg in de Brabantse nacht. Moe en voldaan nemen de heren het applaus van het inmiddels behoorlijk uitgedunde publiek dankbaar in ontvangst.

Jammer, jammer, deze uitstekende band verdient veel meer dan een leeg achteraf zaaltje in een klein tentje In Brabant als ik eerlijk ben. Aan de andere kant ben ik bijna getrakteerd op een privé concert en kon ik vrijwel ongestoord van heel dichtbij de verrichtingen van de heren aanschouwen. Vrijwel, want heel storend, er waren meer fotografen dan publiek aanwezig, o.a. twee mannetjes die druk in de weer waren met videocamera’s, mogelijk op verzoek van de band? De paar die-hards die wel de moeite hadden genomen om de weg naar Extase te vinden zijn in ieder geval niet teleurgesteld: we zijn getuige geweest van een uitstekend optreden van de Chilenen, in alle opzichten. Het geluid was werkelijk subliem, complimenten aan de zaalmixers van Extase, ik hield mijn hart vast na de support act maar het verschil met de hoofdact was opmerkelijk. Elk instrument was haarscherp te horen en dat zegt nogal wat met zes man op het piepkleine podiumpje in Tilburg.

Aisles 27-10-2016-4

Ik hoop van harte dat het de heren lukt om hun muziek onder de aandacht van een breder publiek te brengen. De kleine maar selecte groep muziekliefhebbers die de moeite had genomen om naar Kampen, Zoetermeer, Tilburg en Oostburg te komen zal dit zonder twijfel met mij eens zijn.

Muy bien chicos, muchas gracias y que tengáis buen viaje!

Verslag: Alex Driessen
Foto’s: Ron Kraaijkamp

Send this to a friend