AKP (Antony Kalugin Project)

Live Official Bootleg 2012

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Ukraine
Label: Caerllysi Music
Website: http://www.antonykalugin.net/
Luisteren kan je hier: http://www.myspace.com/sunchildrock

DVD Info:
Beeld: 16:9
Geluid: 2:0
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
A Winters Tale (Karfagen) (11:40)
Rain Drops (Sunchild) (6:25)
Ode To A New Life (Karfagen) (6:01)
Another Friday Night (Hoggwash) (8:06)
Invisible Line Part 1 (Sunchild) (6:26)
Midnight Train (Sunchild) (7:24)
Labyrinth (Karfagen) (6:09)
Postcards From The Past (Sunchild) (14:22)
Astoria (Sunchild) (6:10)

Extra's:
Medley (11:25)
a. Salvadore
b. Marvellous Dance
c. Spirit of Revelation
d. Close To Heaven
Antony Kalugin: toetsen, zang
Sergiy Balalayev: drums
Andrew Kobilianskiy: gitaar
Sergii Kovalov: bayan, mondharmonica, zang
Victoria Osmachko: zang, percussie
Oleg Prokhorov: basgitaar
AKP
Live Official Bootleg 2012 dvd (2013)
Gnomology Chapter 1 (2013)

Sunchild
Isolation (2012)
As Far As The Eye Can See (2011)
The Wrap (2010)
The Invisible Line (2009)
The Gnomon (2008)

Karfagen
Aleatorica (2013)
Lost Symphony (2011)
The Solitary Sandpiper Journey (2010)
The Key To Perception (2009)
The Space Between Us (2007)
Continium (2006)

Hoggwash
The Last Horizon (2008)

AKKO
1 (2013)

Antony Kalugin
The Water (2002)

AKP is de afkorting van Antony Kalugin Project. De Oekraïense muzikale duizendpoot kennen we hoofdzakelijk van Sunchild en Karfagen. Minder bekend is zijn Antony Kalugin Kinematic Orchestra, afgekort AKKO. Alsof het niet op kan werkt hij mee aan muziek van Hoggwash en bracht hij in 2002 een album onder zijn eigen naam uit met new age muziek. Na vijftien studioalbums in ruim tien jaar vond hij de tijd rijp om een dvd uit te brengen: “Live Official Bootleg 2012”. Daarop staat een integrale weergave van het optreden dat hij gaf op 18 augustus 2012 op het Crescendo Festival in Saint Palais Sur Mer in Frankrijk. Omdat er nummers de revue passeren van Sunchild, Karfagen en Hoggwash vond Kalugin het verstandiger de dvd uit te brengen onder de naam AKP. Wanneer je een overzicht wilt van alles wat Kalugin heeft uitgebracht, raadpleeg dan het tabje discografie bij deze recensie.

Wat heeft deze dvd te bieden? Zoals de titel al aangeeft betreft het een (officiële) bootleg. En bootlegs zijn over het algemeen gemaakt met zeer eenvoudige middelen. Dat is hier niet anders. Het optreden is vrijwel integraal opgenomen met twee camera’s, die achterin staan opgesteld. Je krijgt dus alleen een overzicht van het podium. Regelmatig wordt wel ingezoomd. Dat resulteert nog wel eens in schokkerig beelden en muzikanten die half in beeld zijn. Het zwenken van de camera van links naar rechts om andere muzikanten in beeld te brengen, doet het geheel geen goed. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de camera’s zijn bediend door amateurs.

Concertbeelden worden afgewisseld met sfeerimpressies van het festivalterrein dat midden in het dorp ligt. Je ziet op de achtergrond (het podium is helemaal open) voetgangers voorbij wandelen, auto’s en campers rijden. Dat beeld wordt grappig compleet gemaakt door de spuitende fontein die pal achter het festivalterrein staat. Beelden van de omgeving laten zien dat het er fraai en rustiek is. Saint Palais Sur Mer ligt immers aan de Franse westkust even boven Bordeaux. We zien onder meer dat de bandleden zich uitstekend hebben vermaakt. Ook zien we Kalugin’s vrouw en steun en toeverlaat Valentina regelmatig in beeld.

Wanneer we terugkeren tot de opnames van het concert, constateren we dat kleur- en zwart-wit beelden elkaar afwisselen en dat enkele effecten zijn toegevoegd. Ondanks de goede intenties lijken deze krampachtig en niet geheel doeltreffend aangebracht. Zo wordt het nummer Labyrinth afgewisseld met zwart-wit beelden van een oude (Oekraïense?) slapstickfilm. Het doel daarvan ontgaat me volledig.

Het optreden en deze dvd zelf is alleen leuk voor de fans van Kalugin’s projecten. Een doorsnede van zijn inmiddels imposante werk trekt muzikaal voorbij. De man, die in Nederland optrad op Progfarm 2010, krijgt niet vaak de gelegenheid om op te treden. Daardoor ontberen de muzikanten de nodige podiumervaring. Dat valt te zien aan de soms onwennige houding en poses. Ondanks dat, resteert een sympathiek beeld van Kalugin en zijn groep, die stinkend en serieus zijn best doet het publiek te vermaken.

Wanneer je niet bekend bent met Sunchild, Karfagen en Hoggwash, adviseer ik je eerst in zijn studioalbums te duiken. Die geven stuk voor stuk blijk van de ’s mans vaardigheden en talent. Deze bootleg dvd geeft daarvan een verkeerd beeld.

Hans Ravensbergen


Send this to a friend