Alchem

Viaggio Al Centro Della Terra

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Italië
Label: Black Widow Records
Website:  http://alche8.wixsite.com/alchem-band
Luisteren kan je hier: http://alche8.wixsite.com/alchem-band/music--video
Tracklist
Behind The Door (5:42)
Spirits Of The Air (6:59)
Il Canto Delle Sirene (6:17)
In My Breath (4:41)
Viaggio Al Centro Della Terra (8:34)
I Don’t Belong Here (4:09)
Butterflies Are Singing (5:55)
Armor Of Ice (4:12)
Fragments Of Stars (4:44)
Pioggia D’Agosto (9:35)
Annalisa Belli – zang
Pierpaolo Capuano – gitaar
Luca Minotti – basgitaar, programmering
Met medewerking van:
Diego Banchero – fretloze basgitaar
Alessandra Bersiani – drums
Emilio Antonio Cozza – viool
Massimiliano Fiocco – drums
Paolo Tempesta – basgitaar, gitaar
Viaggio Al Centro Della Terra (2018)
Florilegium (2011)
Whispering EP (2011)
Shadows (2008)

Het blijft een intrigerend label, dat Black Widow. Als groot liefhebber van de Italiaanse afdeling van de prog, maakt mijn hart altijd een sprongetje van vreugde en verwachting als er tussen de promo’s weer eens iets van dit clubje zit. Soms zitten er onverwachte pareltjes tussen en heel af en toe doet het materiaal je domweg gruwelen. Maar bijzonder is het eigenlijk altijd wel.

Zo ook deze van Alchem. Ik heb het album nu al vele malen beluisterd, maar ik weet eigenlijk nog steeds niet in welke hoek ik dit nu het beste moet plaatsen. De groep bestaat uit een tweetal muzikanten en frontvrouw Annalisa Belli, geflankeerd door een aantal gastmuzikanten. Een blik op het artwork doet je in eerste instantie vermoeden dat we hier iets in de black metal hoek hebben, maar de muziek heeft hier amper raakvlakken mee. Metal krijgen we hier wel voorgeschoteld, maar er is ook new wave, jazz en gothic rock te ontwaren in de nummers.

Het album klinkt nogal projectmatig en een (h)echt bandgeluid ontbreekt. Het doet nogal industrieel aan allemaal. Het begint met Behind The Door alleraardigst. Een sfeervolle opener waarin de zang van Belli wordt begeleid door rustige gitaarmuziek en dito drumwerk. Belli’s zang klinkt nogal ijl, maar het kan ook zijn dat de wat gebrekkige productie hier debet aan is.

Na het openingsnummer blijft er een beetje een kabbelend sfeertje over het album hangen. Er wordt wel degelijk gerockt, maar door de al genoemde productie komt dit niet echt uit de verf. En dat is best jammer, want strikt genomen is het materiaal best voor elkaar. Slechte nummers vind je op dit album niet, maar het materiaal maakt ook niet echt indruk.

De titel van het album, “Viaggo Al Centro Della Terra” (Reis naar het middelpunt der aarde), doet misschien een conceptalbum vermoeden, maar daar is allerminst sprake van. En hoewel de songtitels afwisselend Engels en Italiaans zijn, wordt het hele album in het Engels gezongen.

“Viaggo Al Centro Della Terra” is een album dat eigenlijk alleen maar bij een label als Black Widow had kunnen verschijnen. Het is absoluut niet slecht, maar eigenlijk is het vooral intrigerend. Wellicht dat de wat beperkte informatie die er rondom de band te vinden is hier ook nog aan bijdraagt. Een moeilijk te duiden album, maar desalniettemin wel interessant.

Ralph Uffing

Send this to a friend