All About Eve

Keepsakes (A Collection)

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot Britannië
Label: Mercury Records
Website: www.julianneregan.net
Tracklist
Cd 1:
Flowers In Our Hair [extended] (5:18)
In The Clouds (3:29)
Calling Your Name (3:41)
Paradise [1989 remix] (3:57)
Martha's Harbour (3:05)
Every Angel [7" remix] (3:58)
What Kind Of Fool (5:25)
Wild Flowers [BBC session] (3:47)
Candy Tree [live] (3:32)
Wild Hearted Woman [live] (3:06)
Our Summer [live] (3:32)
In The Meadow [live] (4:35)
Gold And Silver (4:00)
Scarlet (3:47)
Road To Your Soul (5:18)
Drowning (4:10)
December (4:46)
What Kind Of Fool 2006 (4:07)
The Empty Dance Hall (3:03)
Cd 2:
Farewell Mr Sorrow (3:30)
Strange Way (3:54)
Rhythm Of Life (5:31)
Wishing The Hours Away (4:58)
The Dreamer [Tim Palmer mix] (3:17)
Touched By Jesus (6:51)
Are You Lonely (4:38)
See Emily Play (2:42)
Phased (4:44)
Freeze (4:58)
I Don't Know [alternative version] (3:42)
Some Finer Day (3:00)
Infrared (4:08)
Outshine The Sun (8:35)
Let Me Go Home (3:12)
Keepsakes (3:12)
Raindrops (3:30)
DVD:
Flowers In Our Hair
In The Clouds
Wild Hearted Woman
Every Angel
Martha's Harbour
What Kind Of Fool
Road To Your Soul
December
Scarlet
Farewell Mr Sorrow
Strange Way
The Dreamer
Phased
Some Finer Day
Let Me Go Home
Every Angel [tv optreden]
Martha's Harbour [tv optreden]
What Kind Of Fool [tv optreden]
Scarlet [tv optreden]
More Than The Blues [tv optreden]
Farewell Mr Sorrow [tv optreden]
Andy Cousin: bas
Julianne Regan: zang, toetsen, gitaar

Met medewerking van o.a.:
Tim Bricheno: gitaren
David Gilmour: gitaar
Mark Price: drums ,percussie
Keepsakes, A Collection (2006)
Acoustic Nights (2003)
Cinemasonic dvd (2003)
Iceland (2002)
Return To Eden: The Early Recordings (2002)
Unplugged (2000)
BBC Radio 1 Live In Concert '89 (1993)
Winterwords, Hits & Rarities (1992)
Touched By Jesus (1991)
Scarlet & Other Stories (1989)
All About Eve (1988)

All About Eve, zei je?…even denken… klink! Het kwartje is gevallen. Dit oer Engelse gezelschap is bij de meeste muziekliefhebbers een beetje uit de picture geraakt. Daarom heb ik bij deze erg goed nieuws! Universal Music’s dochteronderneming Mercury Records heeft namelijk het uitstekende idee laten opborrelen om de gehele All About Eve catalogus eens goed door te spitten en de uitkomst hiervan op een barstensvolle dubbel cd en enkele dvd te persen. “Keepsakes A Collection” is het tastbare bewijs dat de kreet “kwaliteitspop” niet voor niets bestaat.

Even terug in de tijd. Het is een schok voor muziekminnend Engeland als de gitarist van All About Eve, Tim Bricheno aangeeft de band te verlaten. Na twee zeer succesvolle albums, die beide de top-10 halen in de Engelse hitlijsten, vindt hij de tijd rijp om de band te verlaten en zich op andere zaken te storten. Deze klap komt de band maar moeilijk te boven, Julianne Regan denkt er meerdere malen aan om een eind aan de zeer succesvolle carrière van All About Eve te maken. Dit doet ze gelukkig niet, al is het helaas nooit meer helemaal goed gekomen met deze band rond het engelengeluid van Julianne. Het begint allemaal in 1985 als All About Eve de eerste singletjes uitbrengt. Deze doen echter nog niet zoveel bij het publiek. Hier komt pas verandering in als het debuutalbum “All About Eve” in 1988 het levenslicht ziet en vooral op het moment dat de single Martha’s Harbour de UK charts doorraast naar positie tien. Het gaat zelfs zo crescendo dat All About Eve op een geven moment tijdens de tour voor het tweede album “Scarlet & Other Stories” maar liefst drie keer de monumentale Royal Albert Hall stijf weet uit te verkopen. Voor Bricheno helaas geen reden om te blijven en de successtory van een paar extra hoofdstukken te voorzien. De derde en tevens moeilijkste bevalling voor Julianne en ander ‘longtime member’ Andy Cousin, is het album “Touch By Jesus”. De eerste twee platen hebben blijkbaar zoveel indruk gemaakt bij muzikaal Engeland dat meestergitarist David Gilmour zijn tanden zet in twee composities van deze toch nog redelijke plaat. Gelukkig voor de Floydpuristen heeft de samensteller van deze box Are You Lonely en Wishing The House Away (met typische Gilmour solo) niet vergeten te selecteren. Na de release van het geflopte vierde album “Ultraviolet” werd het angstig stil rond All About Eve. Zo op z’n tijd kwam er een live dvd, kerstcover cd en unpluggedplaat voorbij, maar daar bleef het dan wel bij. Tot dat er in 2004 ineens een nieuwe single uitgebracht werd met Let Me Go Home en we nu zelfs een heuse box tot onze beschikking hebben.

Wat is er allemaal voor moois te vinden op deze set? Allereerst twee cd’s met hierop alle singles die de band wist te maken, aangevuld met de beste albumtracks en als toetje maar liefst vier nieuwe opnames. All About Eve staat bekend om de prachtige melodieuze popklanken die vrijwel allemaal bol staan van kwaliteit. Nummers als In The Clouds, Road To Your Soul, Farewell Mr Sorrow en All About Eve’s magnus opus December zijn de crème de la crème van wat de Engelse muziek ons op dat moment te bieden had. Als je denkt dat je deze release niet moet kopen omdat je nu eenmaal alle studioplaten van dit gezelschap in je cd kast hebt staan kom je bedrogen uit. Er staat van een aantal nummers andere versies op deze dubbel cd. Zo is er van All About Eve klassieker Flowers In Our Hair een ‘extended remix’ terug te vinden en staan er diverse nog niet eerder uitgebrachte live versies op deze dubbelaar. Ook is er een coverdemo van Pink Floyd’s single See Emily Play te vinden. Het klinkt wel aardig maar echt iets toevoegen aan de zo warme klanken van hun eigen composities doet het zeker niet. Het belangrijkste op deze box zijn toch de nieuwe nummers. Op de eerste schijf staan twee opnieuw opgenomen nummers. Het bekende What Kind Of Fool heeft de verschrikkelijke toevoeging 2006 gekregen. Het van oorsprong erg frisse nummer heeft een zeer donkere mix gekregen. Het geheel is voorzien van nieuwe zangpartijen zodat Regan kan laten horen dat ze niks van haar vocale aantrekkingskracht heeft verloren. Deze versie is een leuk hebbedingetje voor de fans maar kan toch niet tippen aan de van het debuutalbum afkomende origineel. De andere 2006 bewerking is veel beter verteerbaar. Het van het “Scarlet & Other Stories” afkomstige The Empty Dancehall is een lust voor het oor. Het nummer is behoorlijk eigentijds opgeleukt met Massive Attack achtige drumbeats en met als speciale gast op gitaar (let u even op!) Tim Bricheno. Deze geste was niet het enige wat Bricheno uit zijn gitaar liet komen. Op de tweede cd staan namelijk twee gloednieuwe nummers. Op één van die nieuwe nummers laat de verloren zoon opnieuw zijn gitaar spreken en heeft hij zelfs meegeschreven aan dit nummer. Toeval of niet, Raindrops is een stuk sterker dan het andere nieuwe nummer Keepsakes. Waar Keepsakes nogal log en geforceerd overkomt is het bij Raindrops frisheid ten top. Nog niet helemaal het oude geluid maar hopelijk komt er snel een vervolg.

Goed, de cd’s zijn dus dik in orde. Dan de dvd, alle vijftien singles staan chronologisch gesorteerd en voelen heerlijk nostalgisch aan. Typische jaren ’80 en ’90 clips komen er in snelvaart voorbij. Dat wil zeggen veel getoupeerde kapsels en dus mooie haar ‘slomo’s’ op het moment dat er een gitaarsolo bezig is. Dat de Nederlandse tv All About Eve vrijwel altijd links liet liggen, zorgt ervoor dat bijna elke clip voor het eerst op mijn hoornvlies voorbij komt. Van vrijwel minimalistische clips (Scarlet) tot middeleeuwse mini films (What Kind Of Fool) zijn het allemaal leuke clips die toch een aardige meerwaarde hebben voor het uiteindelijke resultaat. De dvd wordt afgesloten met een zestal tv-optredens vanuit de gouden periode van All About Eve. Op zich wel leuk om te zien maar nadat je al drie keer What Kind Of Fool voorbij hebt horen komen is deze Top of the Pops versie vanuit 1988 er misschien net eentje te veel.

Na ruim 235 minuten All About Eve kwam ik tot de conclusie dat er maar bitter weinig popbands zulke sterke liedjes maken als dit Engelse gezelschap. Hopelijk is deze verzameling niet bedoeld als een soort afscheid maar meer als een nieuw begin. Ik ben er in elk geval klaar voor en wil Julianne Regan hartelijk bedanken voor al het moois wat ze al heeft achtergelaten in mijn muziekkast.

Sander Kok

Send this to a friend