Allen / Lande

The Showdown

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Verenigde Staten/Noorwegen
Label: Frontiers
MySpace: www.myspace.com/allenlande2
Tracklist
The Showdown 5:55
Judgement Day 5:54
Never Again 4:58
Turn All Into Gold 4:01
Bloodlines 5:07
Copernicus 5:03
We Will Rise Again 5:53
The Guardian 4:40
Maya 4:25
The Artist 5:10
Eternity 5:35
Alias (Bonus Track) 4:46
Russell Allen: zang
Magnus Karlsson: gitaar, basgitaar, toetsen
Jorn Lande: zang
Jaime Salazar: drums
The Showdown (2010)
The Revenge (2007)
The Battle (2005)

“The Showdown” is typisch zo’n cd waarvan je de recensie trefzeker kan schrijven zonder de schijf ook maar een seconde speeltijd te gunnen. Je doet jezelf als recensent echter geweldig tekort als je die kans voorbij laat gaan, dus ik verenig het aangename maar met het nuttige, overigens zonder hier al teveel woorden te gebruiken. Over de twee voorgangers “The Battle” en “The Revenge” is immers al het nodige geschreven en het zal niemand verbazen dat het laatste(?) deel van dit drieluik in alle opzichten in het verlengde ligt van zijn voorgangers.

Waar “The Battle” nog enigszins bescheiden aftrapte werd de licht symfonische hardrock op “The Revenge” wat brutaler en kregen enkele songs een bescheiden progressief randje. Deze overtreffende trap is doorgetrokken op “The Showdown”; niet alleen zijn de songs gemiddeld genomen nog wat zwaarder, ook de productie is net even rauwer, evenals de zang. Persoonlijk waardeer ik deze subtiele koerswijziging wel, zeker omdat het de oorspronkelijke sound geen geweld aan doet.

Meest verrassende is echter dat de kwaliteit van het songmateriaal en de uitvoering door alle betrokkenen weer zodanig is dat geen sprake is van een simpele herhalingsoefening. De hoogstaande zang van de hoofdrolspelers is natuurlijk een inkoppertje, maar ook het (bas)gitaarspel van Magnus Karlsson (onder andere Primal Fear en Bob Catley) die ‘en passant’ (wederom) tekent voor alle songs op dit album, is eenvoudig briljant. Van riff tot solo, het is allemaal zo ongelofelijk effectief wat hij doet en als je even niet oplet trekt het aan je voorbij zonder dat je er erg in hebt. Werkelijk een genot voor het oor zoals deze man speelt.

En zo is de tandem Allen – Lande er middels de niet geringe bijdrage van Karlsson wederom in geslaagd een album te produceren dat uitblinkt door klasse en eenvoud. Perfect in het gehoor liggende hardrocksongs die nooit vervelen, soms ontroeren en qua presentatie nauwelijks te overtreffen zijn. Wellicht voorspelbaar, maar “The Showdown” is al even onmisbaar in je verzameling als deel een en twee. Petje af derhalve voor deze derde piek op rij!

Govert Krul

Koop bij bol.com

Send this to a friend