Amberlinn

Chasing Shadows

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
MySpace: www.myspace.com/amberlinn78
Tracklist
Breaking Through (4:21)
Fallen Angel (3:07)
Hush (4:12)
Come Closer (3:55)
Delirious Oblivious (3:34)
Overflow (4:03)
Jochem de Jong: alle instrumenten
Rosita Reitsma: zang
Chasing Shadows EP (2008)

 

Dames en heren, de jongste grote belofte van eigen bodem heet Amberlinn!

Excuses voor deze schreeuwerige opening, maar het mag benadrukt worden: binnen de licht progressieve muziek met vrouwenzang vormt het Leidse Amberlinn een ontbrekende schakel tussen de in potentie goede maar doorgaans net te gezapige muziek van bands als Within Temptation en Mostly Autumn enerzijds en meer alternatief-progressieve gezelschappen als Dead Can Dance, Massive Attack, Paatos en The Gathering anderzijds.

De geschiedenis van Amberlinn begint in 2006 als zangeres Rosita Reitsma en songwriter / producer Jochem de Jong de handen ineenslaan. De zes liedjes die uiteindelijk op de begin 2008 verschenen demo “Chasing Shadows” terechtkomen zijn louter door dit duo ingespeeld en -gezongen, maar sindsdien hebben ze met vier anderen ook een liveband gevormd.

Vanaf het eerste nummer Breaking Through steelt Reitsma de show. Haar stem doet me wat Sabine Edelsbacher (Edenbridge) denken: wonderschoon, iets zoet en bijna misplaatst in een verder door twijfelachtige stemmen geplaagd genre. Dat wil niet zeggen dat de muziek ook op Edenbridge lijkt, al was het maar omdat dit niks met metal te maken heeft.

Dat het instrumentele deel van Amberlinn op deze demo door slechts één muzikant ingespeeld wordt, doet in eerste instantie de wenkbrauwen wat fronsen, maar De Jong weet uit deze beperking alsnog kansen te halen. De knap geplaatste partijen van piano, akoestische gitaar en iets atmosferische keyboards zijn de voornaamste dragers van de muziek, maar op met name Hush wordt ook met elektronische beats gestoeid. Hoewel ik persoonlijk meer een liefhebber van rockdrummers van vlees en bloed ben, doet deze mix van zoete pop en elektronica allesbehalve onnatuurlijk aan. Hooguit valt het wat uit de toon met de rest van de demo, daar de nadruk verder toch op (nog) toegankelijker rustige liedjes ligt.

Op de myspace van de band zijn reeds drie nieuwe nummers te beluisteren. Kennelijk horen we hier de eerste vruchten van een volledige band en dat klinkt zeer hoopgevend; de  instrumentaal/productionele prestatie van De Jong niet tegenstaand, is het geluid van de hele band natuurlijk wel wat voller en dynamischer te noemen. Aan het debuutalbum wordt gewerkt; als we hiermee een visitekaartje hebben, hebben we beslist iets om naar uit te kijken.

Promotietechnisch heeft de band het zichzelf niet direct makkelijk gemaakt: “Chasing Shadows” kan alleen via de band zelf besteld worden, maar van deze demo zijn inmiddels geen nummers meer op de myspace te vinden. Kennelijk moet het publiek loftuitende recensenten maar op hun woord geloven. We doen ons best.

Casper Middelkamp

Send this to a friend