Anathema

10 november 2016, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
Daniel Cardoso – drummer, toetsenist
Daniel Cavanagh - gitarist en vocalist
Jamie Cavanagh – bassist
John Douglas – drummer, percussionist
Lee Douglas – vocalist
Vincent Cavanagh – vocalist en gitarist
Gotyou To
Untouchable, Part 1
Untouchable, Part 2
Thin Air
A Simple Mistake
John Martyn
Ghosts
Springfield
The Beginning and the End
Universal
Closer
Firelight (tape)
Distant Satellites
Bricks
The Optimist
A Natural Disaster
Fragile Dreams

Optredens van het uit Liverpool afkomstige Anathema zijn de laatste jaren een vaste prik op de vaderlandse concertagenda geworden. Stond de band vorig jaar nog in een kleine akoestische setting in het Utrecht Vredenburg, ditmaal was er weer ruimte voor een volledige bezetting als onderdeel van een korte Europese tournee. Belangrijkste troef: er werden meerdere nummers gespeeld die – al dan niet in licht gewijzigde vorm – op de volgende plaat zullen verschijnen.

20161110_Anathema_Boerderij_02

Was het daardoor een bijzonder concert? Nee, eigenlijk niet. De nieuwe nummers hebben hun definitieve vorm nog niet gekregen dus er kan nog van alles veranderen, maar de eerste indruk is toch dat de nieuwe plaat heel erg in het verlengde zal liggen van de recente albums. Daardoor kan ook direct gesteld worden dat de nieuwe nummers ‘vertrouwd’ klonken, en ik ben er nog niet helemaal uit of ik dat positief bedoel. Het zorgde er in ieder geval wel voor dat de herkenbaarheidsfactor hoog lag, wat de acceptatie ten goede kwam.

20161110_Anathema_Boerderij_03

Nu heeft Anathema daar sowieso niet veel problemen mee. De band wordt op handen gedragen en als het allemaal even niet enthousiast genoeg is, dan zweept Danny Cavanaugh de boel wel wat op. Zowel Vincent als Danny waren goedgemutst: er werd over een weer wat gegrapt over gemaakte fouten, er werden wat woordjes in steenkoolnederlands gebezigd en er volgde toelichting op de nieuwe nummers. De sfeer was gemoedelijk, ouwejongenskrentebrood. Want tja, hoe je het ook wendt of keert, écht rocken doet Anathema steeds minder.

20161110_Anathema_Boerderij_04

Is dat heel erg? Niet volgens de aanwezigen in een (reeds lang) uitverkochte Boerderij. De wijzigingen zijn dan ook geleidelijk gegaan, per plaat is de positieve verlichtingsrock verder ingedaald. Daarnaast is de rol van de familie Douglas flink gewijzigd in de loop der jaren: John Douglas heeft zijn plek achter het drumstel af moeten staan aan toetsenist Daniel Cardoso, en mag daar enkel nog terugkeren als Cardoso moet toetsen. Zus Lee heeft zich daarentegen ontwikkeld van een dame die op mocht komen draven voor A Natural Disaster tot een volwaardig bandlid, die inmiddels ook veel dominanter op het podium staat dan voorheen.

20161110_Anathema_Boerderij_05

20161110_Anathema_Boerderij_06

Anathema lijkt eigenlijk nog louter thuiswedstrijden te spelen: elk concert is uitverkocht en er wordt gespeeld voor een devote publieksschare. In zo’n setting kan de band het zich veroorloven nieuw werk te testen zonder dat dit meteen tot allerlei zure stukjes leidt. Twee uur lang een doorsnee van nieuw, iets minder nieuw en een heel klein beetje oud volstonden om de fans weer tevreden naar huis te sturen. Ongetwijfeld zijn ze volgend jaar weer in het land voor een concert of drie. Of is het nou ook weer niet zo voorspelbaar?

20161110_Anathema_Boerderij_07

Verslag: Wouter Brunner
Foto’s: Ard van den Heuvel
Datum: 10 november 2016

Send this to a friend