...And You Will Know Us By The Trail Of Dead

IX

Info
Uitgekomen in 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Superball Music
Website: http://trailofdead.com/
Tracklist
The Doomsday Book (3:32)
Jaded Apostles (4:05)
A Million Random Digits (3:08)
Lie Without A Liar (3:22)
The Ghost Within (3:15)
The Dragonfly Queen (2:57)
How To Avoid Huge Ships (4:47)
Bus Lines (6:09)
Lost In The Grand Scheme (7:27)
Like Summer Tempest Came His Tears (3:42)
Sound Of The Silk (5:19)
Conrad Keely: zang, gitaar, drums, piano
Jason Reece: drums, zang, gitaar
Autry Fulbright: basgitaar, zang
Jamie Miller: drums, gitaar
IX (2014)
Tao Of The Dead III EP (2013)
Lost Songs (2012)
Tao Of The Dead (2011)
The Century Of Self (2009)
So Divided (2006)
Worlds Apart (2005)
Source Tags & Codes (2002)
Madonna (1999)
...And You Will Know Us By The Trail Of Dead (1998)

And You Will Know Us By The Trail Of Dead timmert de laatste jaren flink door met het uitbrengen van nieuw materiaal. Sinds 2011 verschijnt er elk jaar een album (goed, “Tao Of The Dead III” was een ep die trouwens als bonus disc bij dit recente album verschijnt), maar verder mag de fan van deze band niet mopperen. Onlangs verscheen trouwens ook nog het geweldige album “Departures” van Midnight Masses’ met een relevante rol voor oerlid Jason Reece.

Ik hoef inmiddels niemand meer te vertellen (maar doe het toch even) dat Trail Of Dead een grillige band is, ook kwalitatief gezien. Sinds het belangrijkste album “Source Tags & Codes” was men enkele jaren het spoor bijster, maar met het in 2009 verschenen “The Century Of Self” heeft men de stijgende lijn weer stevig te pakken. Met als voorlopig hoogtepunt en als persoonlijke favoriet “Tao Of The Dead”, verschenen in 2011.

Qua bezetting is het weinig verrassend dat Conrad Keely en Jason Reece het centrum vormen, deze keer met Autry Fulbright (basgitaar en zang) en Jamie Miller (drums en gitaar) op de flanken. Alsof Trail Of Dead gasten op zang, drums en gitaar nodig heeft, maar goed. Voor extra inspiratie kan het geen kwaad natuurlijk en men hakt sinds jaar en dag met dit bijltje, dus waarom niet.

Had men op “Tao Of The Dead” met twee flink lijvige songs nog een epische bui, was men op “Lost Songs” in een compacte stemming, op dit “IX” voelt men de behoefte de gulden middenweg te kiezen met de wat meer uitwaaierende songs Bus Lines (6:09) en Lost In The Grand Scheme (7:27). Wat mij betreft een uitstekende keuze met een briljante uitvoering bovendien. De langere songs zijn namelijk net zo behapbaar als de kortere, terwijl de korte songs evengoed epische charmes hebben en dusdanig soepel weg luisteren (en aan elkaar geregen zijn) dat ook dit als een zinderend werkstuk aan je voorbij trekt. Luister bijvoorbeeld eens hoe fraai het stemmige tweeluik The Dragon Fly en het qua opbouw en climax postrockachtige How To Avoid Huge Ships in elkaar overgaan.

De eerste vier ‘korte’ songs The Doomsday Book (3:32) Jaded Apostles (4:05) A Million Random Digits (3:08) en Lie Without A Liar (3:22) laten horen hoe ongelooflijk bedreven Keely en Reece zijn in het schrijven van melodieuze alternative rock songs, die, om het spannend te houden, nog enorm gelaagd zijn ook. Over ‘melodieus’ gesproken: kenmerkend voor “IX” (heerlijk zo’n korte titel) is toch wel dat Trail Of Dead het gemiddeld genomen wat rustiger aan doet voor wat betreft geluidserupties. Niet dat men nergens uitpakt, maar overwegend klinkt de band mijmerend en reflectief en staan de schreeuwende gitaarpartijen wat minder in de spotlights. En dat heeft alles te maken met het thema van “IX” (verlies en de daarmee gepaard gaande emoties) wat op treffende wijze, zowel muzikaal als tekstueel wordt neergezet. Of zoals men het thema zelf subtiel verwoordt:

“This album is about loss and how we’ve all experienced it. We hope you can all relate. If you can’t relate then you aren’t human and you deserve to die”.

Het algemeen overheersende gevoel dat men neerzet is er een van zwelgen, melancholie, woede, verdriet en berusting. En dat is zo indrukwekkend en onontkoombaar voelbaar dat zelfs de meest doorgewinterde scepticus schoorvoetend zal moeten bekennen te zijn geraakt door dit album. Het klinkt door in de zang, maar ook in de messcherpe gitaarsolo’s, zwoele strijkers en flink uit de kluiten gewassen drumpartijen. Wat een power en tegelijkertijd kwetsbaarheid zet men hier neer, grote klasse!

De hierboven beschreven emoties beleven een hoogtepunt en tevens zwaartepunt in het epos Lost In The Grand Scheme. Hier is Trail Of Dead zo ongelooflijk compleet dat het gerust zelfs een hoogte- en zwaartepunt in het gehele oeuvre mag heten. En ja, als je dan soepel voortborduurt met een haast klassiek belevende en introverte song als Like Summer Tempest Came His Tears en als slotakkoord het zinderende Sound Of The Silk meegeeft, dan heb je werkelijk begrepen waar het bij een soort van conceptalbum over gaat. Kippenvel, zelden zoiets moois gehoord!

Men is ten burelen van Progwereld en wellicht ook onder oplettende bezoekers van deze prachtige website van mij gewend dat ik mijn mening in zo min mogelijk regels probeer neer te zetten. Hier ben ik daar niet echt in geslaagd. Vooral omdat de kwaliteit van “IX” eenvoudigweg niet in minder tekst te vervatten is, maar ook omdat ik maar niet kan stoppen met schrijven terwijl ik naar dit album luister. Was ik al een groot bewonderaar van And You Will Know Us By The Trail Of Dead (vooruit, ik schrijf het toch nog eens voluit) en stond “Tao Of The Dead” al op een in mijn jaarlijst, dit “IX” gaat hier nog eens stevig overheen. Deze band stijgt zo onderhand tot griezelige en eenzame hoogte. En ik herhaal in mijn eigen betekenis: “If you can’t relate then you aren’t human and you deserve to die”.

Govert Krul

CD:
Koop bij bol.com

2CD (Limited Edition):
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend