Andromeda

Playing Off The Board

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Zweden
Label: Metal Mind
Website: www.andromedaonline.com

Beeld: NTSC
Geluid:
· 2.0 en 5.1
Regio: 0
Tracklist
Periscope
Mirages
In The Deepest Of Waters
Two Is One
The Hidden Riddle
Chameleon Carneval
Inner Circle
Eclipse
In The End
Encyclopedia
Reaching Deep Within
The Words Unspoken
Extra's:
Interview met Johan Reinholdz en Martin Hedin
Interview met David Fremberg en Thomas Lejon
Rehearsal, Oktober 2006
Andromeda Goes Dutch
European Tour Tales
Three Days In Poland
Old Live Footage:
Arc Angel
Extension Of The Wish
Crescendo Of Thoughts
Photo gallery
Biography
Discography
Desktop Images
Weblinks
David Fremberg: zang
Fabian Gustavsson: bas
Martin Hedin: toetsen
Thomas Lejon: drums
Johan Reinholdz: gitaar

Playing Off The Board DVD (2007)
Chimera (2006)
Final Extension Compilation (2004)
II=I (2003)
Extension Of The Wish (2001)

Dvd-bedevaart naar het katholieke Polen!

In een tijd dat werkwillige Poolse arbeiders massaal Europa in trekken, maken talloze progressieve rock en -metalbands de omgekeerde beweging voor de opname van hun – in de meeste gevallen – eerste dvd. Zo ook het Zweedse Andromeda. Plaats van handeling is andermaal een, inmiddels vertrouwd ogende, historische locatie in Katowice. Dit sfeervolle theater zorgt weliswaar voor een prachtige, knusse ambiance, maar het louter gezeten publiek brengt weinig extra leven in de brouwerij. Ondanks verwoede pogingen slaagt ook Andromeda zanger David Fremberg, net als vele collega-zangers die hem in het nabije verleden voorgingen, er niet in om het Poolse publiek echt los te krijgen. Het blijft bij ingehouden enthousiasme, goedkeurend geknik en beleefd applaus.

En dat terwijl Andromeda op deze avond de sterren van de hemel staat te spelen, en in bijna anderhalf uur een indrukwekkend en uiterst professioneel staaltje van complexe progmetal ten beste geeft. Wat een geweldige band zien we hier aan het werk. De ritmesectie, die bestaat uit de humoristische bassist Fabian Gustavsson (zie tourfilmpjes) en de fabeltastisch drummende Thomas Lejon (tevens A.C.T.), plamuurt elk gaatje dicht, toetsenist Martin Hedin tovert de fraaiste riedels uit de hoge hoed en gitaarvirtuoos Johan Reinholdz strooit kwistig, en haast achteloos, met de meest ingewikkelde riffs en verschroeiende solo’s. Ook zanger David Fremberg, die door de klankkleur van zijn stem kan worden getypeerd als een Lou Gramm (ex-Foreigner) in metaluitvoering, laat zich van zijn allerbeste kant zien. Alledrie de studioalbums, “Extension Of The Wish” (2001), “II=I” (2003) en “Chimera” (2006), van Andromeda komen in de setlist ongeveer evenredig aan bod. Het is volop genieten van nummers als het magnifieke Periscope, het schitterend opgebouwde The Hidden Riddle, het weergaloze Encyclopedia en het instrumentale pareltje Chameleon Carneval. Ook het geweldige Two Is One, waarin de woorden ‘playing off the board’ (de dvd-titel) voorkomen, mag in deze opsomming niet ontbreken.

Het Poolse camera- en belichtingsteam heeft, na al die dvd’s, inmiddels een schat aan ervaring opgebouwd en dat betaalt zich hier zeker uit. Een goede cameravoering, een nagenoeg perfecte timing van beeldwissels, een mooie belichting en een redelijk rustige montage maken deze dvd heel prettig om naar te kijken. Ook over het uitstekende geluid (zowel 2.0 als 5.1), dat door toetsenist Martin Hedin in zijn eigen Hedin41 Studio gemixt en gemastered is, geen klachten.

De extra’s, waaronder ‘on the road’ filmpjes als ‘Andromeda Goes Dutch’, met een impressie van de binnenstad van Leeuwarden (2005), ‘Old Live Footage’ en ‘European Tour Tales’, hebben een vrij matige beeld- en geluidskwaliteit, maar zijn wel erg vermakelijk en leuk om naar te kijken. Ook het filmpje ‘Three Days In Poland’, over de voorbereidingen van deze dvd opname, is grappig. En hoewel de heren van Andromeda geen van allen bevlogen sprekers zijn, herbergen de lange interviews met de bandleden veel interessante informatie over de geschiedenis van Andromeda. Alleen bassist Fabian Gustavsson had blijkbaar helemaal niets te melden, want hij is de enige die in de interviews schittert door afwezigheid. De overige ‘extraatjes’, een term waarover je in dit verband kan redetwisten, doen plichtmatig dienst als gebruikelijk vulmiddel.

De dvd “Playing Off The Board”, die ook leverbaar is met een aparte cd van het optreden (79 min.), biedt met zijn totale speelduur van ruim 200 minuten absoluut waar voor je geld. Een must voor fans van Andromeda, en ook bijzonder geschikt als eerste kennismaking met deze Zweedse meesters van de progressieve metal.

Joost Boley

Send this to a friend