Anekdoten

A Time Of Day

Info
Uitgekomen in: 2007
Label: Virtalevy
Website: www.anekdoten.se
MySpace: www.myspace.com/anekdoten
Tracklist
The Great Unknown (6:22)
30 Pieces (7:14)
King Oblivion (5:02)
A Sky About To Rain (6:29)
Every Step I Take (3:06)
Stardust And Sand (4:30)
In For A Ride (6:47)
Prince Of The Ocean (5:30)
Nicklas Barker: gitaar, toetsen, zang
Anna Sofi Dahlberg: toetsen, cello, zang
Jan Erik Liljeström: basgitaar, zang
Peter Nordins: drums, percussie

Met medewerking van:

Gunnar Bergsten: fluit
A Time Of Day (2007)
Gravity (2003)
From Within (1999)
Official Bootleg - Live In Japan (1998)
Live EP (1997)
Nucleus (1995)
Vemod (1993)

Anekdoten is in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw onmiskenbaar één van de drie voornaamste wegbereiders binnen de, dan recentelijk, ontluikende nieuwe stroming van Zweedse progressieve rock. In de verse voetsporen van illustere landgenoten als Änglagard en Landberk draagt dit viertal er mede toe bij dat dit land een meer dan uitstekende reputatie verwerft op het gebied van vaak avontuurlijke progressieve rock. Nu bestaat twee derde van dit illustere triumviraat helaas niet meer (Landberk) of bijna niet meer (Änglagard). De vaandeldragers van weleer hebben immers plaats moeten maken voor vaak meer succesrijke opvolgers (The Flower Kings), zodat vandaag de dag alleen Anekdoten de spreekwoordelijke eer nog hoog kan houden.

Vaste lezers van dit digitaal muziekperiodiekje weten intussen dat ik doorgaans enorm gecharmeerd ben van de donkere, dikwijls melancholische muziek van dit kwartet. Niettemin ben ik achteraf gezien toch een tikkeltje teleurgesteld in het vorige album uit 2003. Let wel… ik wil “Gravity” alleszins geen middelmatig album noemen, maar het kan naar mijn bescheiden mening nog altijd niet helemaal tippen aan de (hoge) kwaliteit van voorganger “From Within” uit 1999. De in Japan opgenomen liveplaat “Waking The Dead” uit 2005 is dan weer wel ronduit magistraal en ik ben dan ook zeer nieuwsgierig of Anekdoten deze opwaartse lijn op “A Time Of Day” heeft weten voort te zetten.

Welnu, tot mijn grote vreugde kan ik concluderen dat Nicklas Barker, Anna Sofi Dahlberg, Jan Erik Liljeström en Peter Nordins met “A Time Of Day” aanmerkelijk meer teruggrijpen naar het geluid ten tijde van “From Within” dan naar het geluid van “Gravity”. Eigenlijk kan ik hier zelfs stellen dat deze nieuwe plaat verder gaat waar het fraaie album uit 1999 ophoudt. Het klinkt dan ook veel krachtiger en bijgevolg dynamischer dan “Gravity” en juist dat vind ik nog steeds één van de minder sterke kanten van het voorlaatste album. De acht muziekstukken klinken dus in feite wat meer als de authentieke (lees: vertrouwde) Anekdoten en dat zal de gemiddelde volgeling van deze band naar alle waarschijnlijkheid als muziek in de oren klinken.

Het album staat immers bol van die typische ingrediënten die de band al vanaf het spraakmakende debuut “Vemod” uit 1993 herhaaldelijk in zijn muziekstukken verwerkt. Bovendien weet Anekdoten – evenals op “From Within” – deze bekende elementen te vermengen met allerhande moderne en hedendaagse invloeden. Terwijl de arrangementen op het vorige album af en toe opvallend luchtig klinken, keert de band nu weer enigszins terug naar het donkere geluid van de eerste twee albums. Omdat ook de van de laatste twee albums bekende aandacht voor detail en finesse zich andermaal op deze plaat openbaart, positioneert “A Time Of Day” zich ergens tussen de twee eerste en de twee vorige albums van de band in.

Toch laat deze nieuweling beslist een zekere mate van vooruitgang horen. Deze is weliswaar ietwat genuanceerd, maar daarom niet minder overtuigend. De band heeft maar liefst drie jaar schrijf- en vier maanden opneemwerk nodig om dit nieuwste kleinood te kunnen verwezenlijken en dat is goed te merken. Zo kent de plaat bijvoorbeeld beduidend meer verscheidenheid tussen, maar ook binnen de acht composities onderling. Bovendien hoor ik hier en daar wat nieuwe geluiden, die het geluid van Anekdoten zonder meer weten te verrijken. Ik denk hier in het bijzonder aan het opmerkelijke fluitspel van gastmuzikant Gunnar Bergsten (Fläsket Brinner), maar eveneens aan het (analoge) synthesizerspel van Nicklas Barker en Anna Sofi Dahlberg.

Terwijl tegenwoordig menig Zweedse progband zichzelf tot vervelens toe blijft herhalen, blijf ik het razend knap vinden hoe dit viertal uit allerlei bekende bestanddelen uit veertig jaar progressieve rockmuziek voortdurend iets nieuws weet te extraheren. Hoewel de muziek alleszins schatplichtig is aan bands als Camel, Caravan, The Doors, King Crimson, Pink Floyd, Porcupine Tree, Radiohead en Van Der Graaf Generator, komt Anekdoten op zijn vijfde studioplaat immers wederom met een tamelijk eigen (en dus uniek) progrockgeluid op de proppen.

Ondanks dat het nieuwe album helaas (nog) niet helemaal het kwaliteitsniveau van “From Within” weet te benaderen, laat staan te overtreffen, bewijst Anekdoten met “A Time Of Day” voor mij andermaal dat de band tot de absolute top van de huidige progressieve rockmuziek behoort. Het album combineert enkele sterke punten van zijn vier voorgangers, maar vertoont tevens een zekere progressie. Als de vier Zweden zich steevast opnieuw blijven uitvinden – zoals dat zo fraai heet – kan Anekdoten wat mij betreft nog vele jaren meedraaien in dit wereldje. Omdat een authentieke progressieve progrockband tegenwoordig bijkans een zeldzaamheid is geworden, mag de huidige progwereld zich dan ook zeer gelukkig prijzen met een band als deze. Koesteren en vertroetelen, is bijgevolg mijn welgemeend devies!

Frans Schmidt

CD:
Koop bij bol.com

2LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend