De subtiele koerswijziging die reeds te horen is op de nieuwe stukken van de dubbellaar “Official Bootleg – Live In Japan” zet zich op dit eerste studioalbum in vier jaar duidelijk voort. Terwijl de muziek nog immer sporen vertoont van bands als King Crimson en Magma, worden deze op “From Within” min of meer naar de achtergrond verdrongen. In plaats daarvan trakteert het Zweedse gezelschap de luisteraar op een wat meer ingetogener benadering, waardoor het album meer volwassen overkomt.
Deze volwassenheid komt ook in uitdrukking in de diverse subtiliteiten die de band in haar muziek verwerkt heeft. Dit is vooral hoorbaar in de wat zachtere en rustigere gedeelten op het album. Pas dan hoor je het subtiele spel op de elektrische piano, vibrafoon, orgel, piano of cello. Twee van deze instrumenten worden overigens bespeeld door producer Simon Nordberg, die naast toetsenist van Landberk, ook bekend is van zijn productiewerk op “Vemod”.
Ook de structuur van de nummers op “From Within” heeft een ware metamorfose ondergaan. In plaats van de hoekige wendingen en abrupte tempowisselingen, zoals die voornamelijk te horen zijn op de eerste twee albums, kennen de nummers op dit album een wat meer geleidelijker en vloeiender opbouw. Hier laat Anekdoten veel ruimte door het interpoleren van allerlei subtiliteiten. Daardoor refereert de muziek meer dan eens aan Pink Floyd of aan het samenwerkingsverband met Landberk, Morte Macabre.
Voor de liefhebber van het gekende Anekdoten-geluid valt er echter genoeg te genieten. De zwaar vervormde baspartijen, de schreeuwende gitaarstukken en het roffelende drumgeluid maken, samen met het onovertroffen Mellotron, nog steeds een belangrijk deel uit van de sound op dit album. Ook de enigszins zwakke zangpartijen zijn gebleven, waarbij aangetekend dient te worden dat Nicklas Berg de rol van belangrijkste vocalist op dit album heeft overgenomen van Jan Erik Liljeström.
Ondanks de van “Vemod” en “Nucleus” bekende typische Anekdoten-ingrediënten, lijkt het wel of het Zweedse viertal met “From Within” alsmaar doorgaat met het gradueel verfijnen van haar muzikale stijl. Dat Anekdoten daarbij niet schuwt om invloeden van hedendaagse innovatieve groepen als Radiohead in haar muziek te verwerken, is een buitengewoon positief gegeven. Net als bij het collectief rond Tom Yorke kan de band nogal weemoedig en neerslachtig klinken.
In vergelijking met het vorige product van de band, is “From Within” een tamelijk introverte plaat geworden, waarbij het sleutelwoord subtiel is. De brutale grunge-invloeden van “Nucleus” hebben plaats moeten maken voor veelal van melancholie druipende arrangementen, waarbij de onderhuidse spanning voortdurend merkbaar is.
Natuurlijk zijn op “From Within” de invloeden nog steeds duidelijk hoorbaar. Het lijkt echter wel of deze raakvlakken met ieder nieuw album minder evident worden. Toch is het album, net als haar beide voorgangers, een perfecte samensmelting tussen muziek uit de jaren zeventig en negentig. Op dit album neemt de muziek van Anekdoten op het eerste gehoor een ietwat zachtaardigere houding aan, met daarbij meer aandacht voor detail en finesse.
Het duurt echter even voordat deze subtiliteiten zichzelf kenbaar maken, waardoor “From Within” als een duidelijke groeiplaat gekwalificeerd kan worden. Met de ietwat subtielere benadering kan de band wellicht een grotere groep muziekliefhebbers bereiken, want het album is toegankelijker dan de eerste twee studioalbums. Desondanks valt er op dit nieuwe album ook voor de fan van het eerste uur voldoende aanknopingspunten te vinden om van dit album te kunnen genieten.
Concluderend kan dan ook zonder meer gesteld worden, dat de muzikale koerswijziging op “From Within” wat mij betreft zeer positief heeft uitgepakt. De combinatie tussen de fijnzinnige benadering, de gekende dosis (Zweedse) melancholie en de voortdurend aanwezige onderhuidse spanningen maakt dit album voor mij het beste wat Anekdoten te bieden heeft.
Tot slot nog even een kleine opmerking over de nogal donker uitgevallen afbeelding op de hoes van het album. Het cirkelvormige object is een reusachtige ballon met daarin een persoon. Het is maar dat u het weet!
Frans Schmidt