Anekdoten

Gravity

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Virtalevy
Website: www.anekdoten.se
MySpace: www.myspace.com/anekdoten
Tracklist
Monolith (06:07)
Ricochet (05:45)
The War Is Over (04:42)
What Should But Did Not Die (06:43)
SW4 (06:04)
Gravity (08:20)
The Games We Play (03:25)
Seljak (05:16)
A Time Of Day (2007)
Gravity (2003)
From Within (1999)
Official Bootleg - Live In Japan (1998)
Live EP (1997)
Nucleus (1995)
Vemod (1993)

Hoe overtref je een meesterwerk? Met die vraag hebben veel groepen en artiesten uit de muziekgeschiedenis geworsteld. Sommige muzikanten recyclen simpelweg dat meesterwerk (Mike Oldfield), terwijl anderen nog heftiger aan het experimenteren gaan (Radiohead). Sommige bands heffen zichzelf zelfs tijdelijk op (King Crimson). Er zijn ook bands die een nieuw album relateren aan het probleem rond het opvolgen van een fenomenaal album (Pink Floyd). Na het uitbrengen van het schitterende “From Within”, zat ook het Zweedse Anekdoten met deze vraag opgescheept.

Het kost het viertal uiteindelijk vier jaar, maar met “Gravity” gaat de band wederom een stap verder in haar ontwikkeling. Dat het gezelschap daarbij verder kijkt dan haar spreekwoordelijk neus lang is, blijkt wel uit het gegeven dat dit album er wonderwel in slaagt om het typische en vertrouwde Anekdoten geluid op fraaie wijze weet te vermengen met allerlei moderne en hedendaagse invloeden. Daarmee dient de op “From Within” ingeslagen weg slechts als startpunt voor de muzikale koers van het album.

Het lijkt namelijk wel of de muziek van de band op “Gravity” een ware gedaantewisseling heeft ondergaan. Door het inbrengen van allerlei nieuwe invloeden wijst het gekende naaldje van de kompas niet meer alleen richting de gekende invloeden uit de jaren zeventig, maar ook naar nieuwe bands uit een recenter tijdvak, zoals Radiohead, Porcupine Tree of zelfs Elbow. Toch houdt de band nog altijd contact met het verleden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het typische geluid van de Farfisa orgel. Dit doet mij meer dan eens denken aan The Doors of aan Pink Floyd ten tijde van “The Piper At The Gates Of Dawn” en “A Saucerful Of Secrets”.

Het vaak aan Robert Fripp gerefereerde hoekige gitaarspel van Nicklas Berg (die zich sinds zijn huwelijk overigens Nicklas Barker noemt) is nagenoeg verdwenen. Het zoemende vervormde basspel van Jan Erik Liljeström is daarentegen nog steeds van de partij. Dat geldt eveneens voor het inventieve drumgeluid van Peter Nordins. De grootste verandering komt echter op het conto van Anna Sofi Dahlberg. Naast het verzorgen van enkele zangpartijen, is op dit album voor haar alleen een rol als toetseniste weggelegd. Dit betekent dus dat haar geliefde, en vaak zeer sfeer bepalende, cellospel helaas niet te horen is.

De aan King Crimson herinnerende abrupte overgangen, kakofonische passages en complexe ritmes zijn ook nagenoeg verdwenen. Ook de onovertroffen Mellotron is niet meer zo nadrukkelijk aanwezig. Het oorspronkelijk enige toetsinstrument in Anekdoten’s toetsenarsenaal krijgt op dit album immers gezelschap van een Fender Rhodes elektrische piano, het reeds genoemde Farfisa orgel, een piano en een Hammond orgel. Daarnaast is het geluid van de band verrijkt met een vibrafoon, dat vooral op het eerste nummer duidelijk te horen is. De soms tamelijk iele zangpartijen zijn daarentegen wel gebleven, maar ook hier valt op dat de band enige vooruitgang heeft geboekt.

Desalniettemin staat het album bol van die typische Anekdoten-ingrediënten, waardoor het uiteindelijke product nog steeds als Anekdoten klinkt. In haar poging om te vernieuwen, klinkt de muziek van het viertal gelukkig nergens te geforceerd of te doordacht. In vergelijking tot het oudere materiaal lijken de arrangementen op “Gravity” af en toe opvallend eenvoudig in elkaar gezet te zijn. Het Zweedse kwartet heeft echter gewoonweg een logische groei doorgemaakt, waardoor het totaalgeluid van de band evenwichtiger dan ooit tot uiting komt. De ruwe diamant is feitelijk op “Gravity” veranderd in een fraai geslepen waardevol exemplaar waarbij de harde hoeken vakkundig weggewerkt zijn.

Met “Gravity” slaan Nicklas Berg, Anna Sofi Dahlberg, Jan Erik Liljeström en Peter Nordins een nieuw hoofdstuk open. Dit album is voor mij het zoveelste bewijs dat Anekdoten een buitengewoon uniek gezelschap is, dat nog steeds aan de absolute top staat. Dit is progressieve rock in de ware betekenis van het woord!

Frans Schmidt

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend