Anekdoten

Official Bootleg (Live In Japan)

Info
Uitgekomen in: 1997
Label: Arcàngelo
Website: www.anekdoten.se
MySpace: www.myspace.com/anekdoten
Tracklist
Cd1:
Karelia (08:04)
The Old Man & The Sea (08:02)
Harvest (05:43)
Slow Fire (07:51)
Thoughts In Absence (03:39)
Road To Nowhere (04:56)
Book Of Hours (10:05)
The Flow (09:15)
Cd2:
Groundbound (07:30)
Where Solitude Remains (07:59)
Wheel (08:58)
Tabatah (09:40)
Nucleus (06:10)
Rubankh, Part 1 & 2 (12:49)
Nicklas Berg: gitaar, toetsen, zang
Anna Sofi Dahlberg: toetsen, elektrische cello, zang
Jan Erik Liljeström: basgitaar, zang
Peter Nordins: drums, percussie
A Time Of Day (2007)
Gravity (2003)
From Within (1999)
Official Bootleg - Live In Japan (1998)
Live EP (1997)
Nucleus (1995)
Vemod (1993)

“Official Bootleg – Live In Japan” is een voortreffelijke registratie van twee concerten in de Japanse hoofdstad op 11 en 12 oktober 1997. Tijdens deze twee concerten komen namelijk de drie belangrijkste bestanddelen van het fenomeen Anekdoten live – energie, eclecticisme en intensiteit – duidelijk naar voren. De opname resulteert uiteindelijk in dit dubbelalbum, dat bestaat uit twee schijven met een totale speelduur van ruim honderdentien minuten.

Van het eerste concert in Tokio selecteert het viertal de nummers Karelia, The Old Man & The Sea, Slow Fire, Thoughts In Absence en Book Of Hours. De nummers Harvest, The Flow, Groundbound, Where Solitude Remains, Wheel, Tabatah, Road To Nowhere, Nucleus en Rubankh (Part 1 & 2) zijn afkomstig van het laatste optreden in de hoofdstad. Niet alle gespeelde nummers zijn echter op dit dubbelalbum terecht gekomen, want This Far From The Sky, Here, As I Turn en In Freedom hebben de plaat, helaas, niet gehaald.

Laat u zich overigens zeker niet misleiden door het eerste gedeelte van de titel van dit album. De geluidskwaliteit is namelijk perfect te noemen en dat is mede te danken aan de geluidstechnicus, Höyry-koner Jussi Kärkkäinen, die ook verantwoordelijk is geweest voor het geluid van de in 1997 verschenen “Live EP”.

In tegenstelling tot dit korte en inmiddels zeldzame tussendoortje worden de nummers dit keer gelukkig niet onderbroken door hinderlijke stille pauzes. De volgorde van de gespeelde nummers is echter wel veranderd door het kwartet. Daarnaast zijn in sommige gevallen het ingetogen, applaus tussen de nummers ietwat ingekort. Hier blijft het echter bij, want de band besluit gelukkig geen overdubs toe te voegen.

Zoals het een echte liveregistratie betaamt klinken de vertolkingen ietwat rommeliger en minder strak in vergelijking met die op de twee studioalbums. Daardoor missen deze cd’s vooral enige zeer subtiele dynamiekwisselingen, die zo kenmerkend zijn voor het studiowerk. Gelukkig tracht de band dit gemis enigszins op te vangen door haar luidruchtig en zeer gedreven spel.
Daarbij is een prominente rol weggelegd voor Peter Nordins. Terwijl het album bol staat van het hoekige gitaarwerk van Nicklas Berg, het stuwende en vervormde basspel van Jan Erik Liljeström en het subtiele spel van Anna Sofi Dahlberg op toetsen en op elektrische cello, is het ongeëvenaarde spel van de drummer de hoofdreden waardoor de muziek op het podium zoveel aan kracht wint.

Het Zweedse viertal is nog steeds duidelijk beïnvloed door de muziek van King Crimson. Net als dit legendarische Engelse collectief rond Robert Fripp kan de muziek van Anekdoten, mede door de Mellotron-klanken, zeer overdonderend overkomen. Het reeds gememoreerde, fantasierijke, drumwerk, met allerlei ingelaste subtiliteiten, doet de groep ook op het podium herinneren aan het Franse Magma. Daarnaast komen ook de referenties aan de bekende grungebands uit de Verenigde Staten weer naar boven. In het nieuwe, vaak geïmproviseerde materiaal horen we ook de invloed van Pink Floyd tijdens de meest productieve jaren van deze groep.

De, letterlijke, meerwaarde van dit dubbelalbum ligt verscholen in het feit dat de band niet vies is van het improviseren. Hierdoor ondergaan de bekende nummers van “Vemod” en “Nucleus” af en toe een flinke gedaantewisseling, die vrijwel altijd positief uitpakt. Daarnaast zijn beide picture cd’s verpakt in een bijzonder fraai uitgevoerde en tevens uitklapbare vinylhoes in miniatuurformaat.

Het dubbelalbum “Official Bootleg – Live In Japan” maakt duidelijk wat de bezoekers van de concerten van de band al lang weten. Anekdoten functioneert op de planken namelijk als een (h)echt ensemble, waarbij het totaalgeluid nog heviger en overtuigender overkomt dan op plaat. Mede om die reden is dit dubbelalbum echter niet het juiste beginpunt voor het aanleggen van een Anekdoten verzameling. Dat is weggelegd voor het volgende album van dit viertal.

Frans Schmidt

Send this to a friend