Giersbergen, Anneke van

In Your Room

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: jammm / Agua Recordings
Website: www.aguadeannique.com
MySpace: www.myspace.com/aguadeannique
Tracklist
Pearly (3:32)
Hey Okay! (2:35)
I Want (3:15)
Wonder (3:06)
The World (3:53)
Sunny Side Up (2:46)
Physical (3:48)
Home Again (4:38)
Wide Open (3:15)
Longest Day (4:11)
Just Fine (3:28)
Adore (3:58)
Joris Dirks: gitaar, zang
Anneke van Giersbergen: zang, piano
Jacques de Haard: basgitaar
Rob Snijders: drums, toetsen
In Your Room (2009)
Pure Air (2009)
Air (2007)

Collega Casper Middelkamp gaf in de recensie van het album Air” al aan dat Anneke van Giersbergen solo andere keuzes maakt dan Anneke als deelgenoot van The Gathering. Eigenlijk niets mis mee, want waarom zou je anders voor een solocarrière kiezen?

Zoals je kunt lezen in het interview met Anneke, mag het tegenwoordig vooral allemaal wat makkelijker. Niet qua inzet maar wat uitvoering betreft. En dat hoor je goed terug in dit dozijn korte songs, deels behorende tot de categorie ‘singer / songwriter’. Voor hen die veel moeite hadden met “Air” zal dit album de genadeklap zijn. Hen adviseer ik ook deze cd vooral niet te kopen en Anneke te herinneren zoals zij was. Voor hen die wat meer openstaan voor andere muzieksoorten en / of sowieso fan zijn van de zangeres en persoon Anneke van Giersbergen, ligt het net even anders.

“In Your Room” klinkt bij eerste beluistering vooral luchtig en ‘poppy’, misschien wat oppervlakkig. Na enkele draaibeurten blijkt het met deze initiële oppervlakkigheid echter erg mee te vallen. De arrangementen zitten goed in elkaar en bevatten mooie details. De meest luchtige maar uiterst aanstekelijke songs staan vooraan, vanaf de mooie pianoballade Wonder wordt het thema wat zwaarder. The World zet muzikaal wat steviger aan en kent een fraaie samenzang met Joris Dirks die enige overeenkomst toont met de cleane zang van Opeth’s Mikael Äkerfeldt. Sunny Side Up is een ontroerend, lekker akoestisch nummer met een interessante ontwikkelgeschiedenis. Physical is van harte welkom met lekker vet gitaarwerk en zang. Home Again is heerlijk loom maar vooral tekstueel wat langdradig. Dit is met 4:38 minuten voor dit album een relatief lang nummer dat ironisch genoeg een minuut te lang doorgaat.

Het is genieten als het te korte, uptempo Wide Open inzet met een lekkere gitaarriff en Anneke tijdens het refrein voluit zingt zoals we gewend zijn en zo graag horen. Stiekem zou ik toch willen dat ze hier nog een nummertje of twee meer van had gedaan, want hier krijg ik nooit genoeg van. Longest Day is een stemmige track die mede – doch niet uitsluitend – fans van David Bowie uit de periode “Heroes” aanspreekt. Trouwe bezoekers van deze site merken op dat ik een groot liefhebber ben van Devin Townsend maar het met zijn hulp tot stand gekomen Just fine doet me niet zo heel veel. De invloed van Anneke op zijn album “Addicted” is vele malen groter! De mid-tempo afsluiter Adore bezorgt mij wederom ouderwets kippenvel met zijn overstuurde gitaar en het heerlijk ruwe randje op de stem van Anneke.

En waar brengt deze profielschets ons nu? Nou, om te beginnen moeten fans van Anneke vooral niet te snel oordelen over het nieuwe geluid, maar even de tijd nemen om te wennen. Er valt genoeg te genieten en enig raakvlak met eerder werk is er wel degelijk voor wie het wil horen. Ik gun iemand die jarenlang aardig wat uithoeken van de progressieve rock heeft verkend ook alle ruimte en waar nodig het voordeel van de twijfel. Ik hoop echter van harte dat Anneke vanaf hier niet volledig losraakt van haar wortels, want die zijn mij te dierbaar. In alle eerlijkheid voeg ik hieraan toe dat ik heel graag meewandel op de ontdekkingstocht die in het verschiet ligt. Ik ben namelijk nog lang niet klaar met Anneke.

Govert Krul
Koop bij bol.com

Send this to a friend