Archangelica

Like A Drug

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: http://www.facebook.com/pages/Archangelica/150602074959879
Beluisteren kan hier: http://www.myspace.com/archangelicaband
Tracklist
Into Unknown (3:19)
Like A Drug (4:45)
Confession (4:22)
Night Passage (6:52)
Midnight Train (4:46)
Cathedral (6:16)
The Journey (5:45)
Let Me Stay With The Trees (5:58)
Whenn All Is Gone (6:03)
Piotr Brzezicki: drums
Maciej Engel: gitaar, toetsen
Arek Gawdzik: gitaar
Jakub Kolada: basgitaar
Natalia Matuszek: zang
Krzysiek Salapa: zang
Like A Drug (2013)

Dit jonge vijftal komt uit Polen. Je gaat bijna denken dat er in Polen alleen maar progressieve rockbands bestaan.

Het debuutalbum heeft de titel “Like A Drug” gekregen. Nou, ik ben wel in voor een shot verslavende prog! Zo’n album waar je geen genoeg van kan krijgen, een album dat al je zintuigen kietelt. Kom maar op. De intro is al lekker! Een instrumentaal stukje dat doet uitzien naar meer. Maar dat valt eigenlijk vies tegen.

Het eerste punt van irritatie is de zang van Krzysiek Salapa. Hij heeft een nare felheid in zijn stem die al snel gaat tegenstaan. Tel daar zijn brakke uitspraak van het Engels en je zit al in een kansloze missie. De band schotelt ons acht nummers voor die je kunt beschrijven als uptempo prog. Beetje poppy, af en toe een vleugje progmetal en neo-prog. Het geheel klinkt zo plichtmatig als maar kan. Intro, couplet, refrein, overgang, couplet, refrein, refrein eind solo. Zo iets.

Lichtpuntje is gitarist Arek Gawdzik die echt wel lekker kan soleren. In elk nummer laat hij wel wat moois horen. Ook de stem van Natalia Matuszek is erg prettig. Waarom laten ze haar niet alles zingen? Een nummer als Midnight Passage wordt zo nog een heel aardig nummer.

Het probleem is dat op dit album nergens de middelmaat wordt overstegen. Het clichématige druipt eraf. Ook de productie is saai. Over het album zegt de band zelf “onze nummers zijn het begin van een reis waar we onze fans willen meenemen. Onze muziek is een mix van (melodieuze) rock en metal. Ze geeft antwoord op veel, maar niet alle vragen. Het vinden van een antwoord is het einde van een langdurig proces. Het is een signaal dat het belangrijkste ding in het leven – zoeken – voorbij is. Het gaat ons niet alleen om het zoeken naar de juiste antwoorden, maar ook naar de juiste vragen”.

Klinkt op papier heel leuk, maar in de praktijk slaan de teksten nergens op. Ze zijn af en toe op het ridicule af en daarbij kloppen de teksten niet met wat hij/zij zingt (of andersom).

De band doet een leuke poging, maar zal echt met iets veel beters op de proppen moeten komen om uberhaupt een potje te kunnen breken. Want met dit album presteert de band op bijna alle fronten ver onder de middelmaat. Ik ben direct afgekickt of was het nu afgeknapt?

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend