Arena

Caught In The Act

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Verglas
Website: www.verglas.com/arenaworld/arenaworld.html
Tracklist
Witch Hunt
An Angel Falls
Painted Man
(This Way) Madness Lies
Spectre At The Feast
Skin Game
Salamander
Bitter Harvest
The City Of Lanterns
Riding The Tide
Cutting The Cards
Ascension
Serenity
Chosen
Double Vision
Hanging Tree
Don't Forget To Breathe
The Butterfly Man
Enemy Without
Solomon
Jericho
Crying For Help VII
John Mitchell: gitaar
Clive Nolan: toetsen
Mick Pointer: drums
Ian Salmon: bas
Rob Sowden: zang
Ten Years On 1995 - 2005 (2006)
Pepper's Ghost (2005)
Live cd (2004)
Caught In The Act dvd (2003)
Contagium ep (2003)
Contagious ep (2003)
Contagion (2003)
Breakfast At Biarritz [live] (2001)
Unlocking The Cage Fanclub cd (2001)
Immortal? (2000)
The Visitor (1998)
Welcome To The Stage [live] (1997)
The Cry ep (1997)
Pride (1996)
Songs From The Lions Cage (1995)

Het kon natuurlijk niet lang duren eer Arena met een dvd op de markt zou komen. Het laatste studioalbum “Contagion” leent zich prima voor een mooie dvd-opname. De band deed het geheel niet in eigen beheer maar besteedde het project uit aan het Poolse label Metal Mind. Een dvd opnemen in Polen schijnt een stuk goedkoper te zijn dan in Nederland, maar of Arena hier een goede stap mee heeft gezet is nog maar de vraag.

Welke zaken zijn nou belangrijk als je een dvd bekijkt ? Ik zou zeggen de kwaliteit van het geluid, hoe het geheel op camera is vastgelegd en de extra’s. Laat ik met het geluid beginnen. Dat is ronduit slecht voor een band als Arena. Het geheel klinkt of er een waas overheen zit en is echt veel te zacht opgenomen. Ook lijken de hoge tonen te overheersen, waardoor het (geweldige) basspel van Ian Salmon slecht te horen is. Nu ben ik niet in het bezit van een dolby surround systeem, dus daar zou het aan kunnen liggen. Daarom besloot ik de dvd bij een vriend van mij te bekijken die wel over een surround systeem beschikt. Wat schetst mijn verbazing? De geluidskwaliteit op de Dolby 5.1 versie is net zo bedroevend. Sterker nog, ik kon geen verschil horen. Ik vraag me serieus af of het geluid überhaupt wel gemixt is, of dat het gewoon rechtstreeks van het soundboard op schijf is geknald.

Dan de cameravoering. Storend is dat er wel erg veel -en vooral snel- van de ene naar de andere camera wordt overgeschakeld, waardoor het geheel vrij onrustig aandoet. Ook zie je regelmatig dat de camera niet altijd direct in beeld krijgt wat hij eigenlijk zou moeten, waardoor er behoorlijk veel door de cameramensen “gezocht” moet worden naar het juiste shot.

Wat ook opvalt is dat het publiek in de zaal erg mat overkomt, zo is het applaus steeds erg mager en zie je verder vrijwel geen beweging vanuit de zaal komen. Ook hoor je bijvoorbeeld tijdens het afsluitende nummer Cry For Help VII het publiek niet mee zingen, dat zou wel anders zijn als het concert was opgenomen in Nederland. De band zelf lijkt een beetje op de automatische piloot te spelen, door deze zaken zit je echt naar een concert te kijken in plaats van het te ondergaan.

Nu is het niet zo dat er geen positieve zaken te noemen zijn. Met name John Mitchell valt positief op. Zijn solo’s zijn stuk voor stuk oorstrelend en het blijft fascinerend om te zien met welk gemak hij ze lijkt te spelen. Mitchell is wat mij betreft een echte frontman. Hij heeft een bepaald charisma dat bij Rob Sowden ontbreekt.

Verder worden nummers als The Hanging Tree, The Butterfly Man en Acsension prachtig uitgevoerd. Met namen Acsension is de verassing van deze dvd. Het kent namelijk een alternatief einde en wat voor één! Na het “I See Creation In The Sky” gedeelte, speelt John Mitchell een werkelijk prachtige en lange gitaarsolo die je alle adem ontneemt. Wat had ik dit einde graag op de cd gehad!

Dan als laatste de extra’s. Het menu biedt de volgende opties: een interview met Nolan en Pointer, de complete discografie, een biografie, fotogalerie, art-gallerij, desktopfoto’s, weblinks en een logo. Klinkt als een mond vol, maar in werkelijkheid is het bijzonder mager. In het interview, dat ook nog eens amateuristisch is gefilmd, hoor je helemaal niets nieuws en ook de disco- en biografie is bij iedereen inmiddels wel bekend. De foto’s zijn zeker mooi, maar ik vraag me af wie ze bekijkt en de optie “logo” snap ik helemaal niet. Als je hem aanklikt krijg je het Arena logo te zien, that’s it.

Met beter geluid, beter camerawerk en een enthousiaster publiek had dit een dijk van een schijf kunnen worden. Ik vraag me echt af waarom deze dvd niet gewoon in Nederland is opgenomen, het is duidelijk dat daar de grootste en fanatiekste aanhang van Arena zit. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Threshold en Pallas in Nederland hun dvd hebben opgenomen. Het mag dan wel meer kosten, maar het levert waarschijnlijk wel een beter product op. Een dvd waar de band, maar vooral de fans trots op zouden kunnen zijn. Dit is helaas een gemiste kans.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend