Arena

Contagious

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Verglas
Website: www.verglas.com/arenaworld/arenaworld.html
Tracklist
Vanishing Act (4:14)
I Spy (6:08)
Contagious (4:23)
The Hour Glass (2:46)
Witch Hunt [Special Remix] (3:42)
John Mitchell: gitaar
Clive Nolan: toetsen
Mick Pointer: drums
Ian Salmon: basgitaar
Rob Sowden: zang
Ten Years On 1995 - 2005 (2006)
Pepper's Ghost (2005)
Live cd (2004)
Caught In The Act dvd (2003)
Contagium ep (2003)
Contagious ep (2003)
Contagion (2003)
Breakfast At Biarritz [live] (2001)
Unlocking The Cage Fanclub cd (2001)
Immortal? (2000)
The Visitor (1998)
Welcome To The Stage [live] (1997)
The Cry ep (1997)
Pride (1996)
Songs From The Lions Cage (1995)

Toen Arena het conceptalbum “Contagion” uitbracht was al bekend dat er twee ep’s zouden volgen. Op deze ep’s zouden nieuwe nummers, Contagion-nummers in een nieuw jasje en multimedia-extra’s komen te staan. “Contagious” is de eerste van de twee ep’s.

De hier besproken ep bevat vier nieuwe nummers, waarvan twee instrumentaal en een andere versie van Witch Hunt. Verder bevat het schijfje een aantal multimedia tracks. De ep opent met het geweldige instrumentale nummer Vanishing Act, dit nummer zou oorspronkelijk na Painted Man moeten komen op “Contagion”. Waarom dit nummer het album niet heeft gehaald is mij een raadsel, want het is echt heel sterk. Het verloopt heerlijk up-tempo met stuwend bas- en gitaarwerk als basis. Dan gaat het gas eraf en speelt John Mitchell een mooie slepende gitaarsolo. Na staccato gitaarspel gaat het nummer in de zelfde versnelling verder waar het mee begonnen was. Voor het einde trakteert Clive Nolan de luisteraar op een snelle toetsensolo en even later zit je hijgend van het geheel bij te komen.

Na de ballade Mea Culpa had het stuwende nummer I Spy moeten komen. De gitaarsolo die in het nummer te horen is doet sterk aan The Butterfly Man denken van het album “Immortal?”. De bassdrum van Mick Pointer en het ronkende basspel van Ian Salmon geven het nummer het stuwende karakter. Rob Sowden zingt met een agressief randje, iets wat hij best vaker mag doen. Ook dit nummer had ik graag op “Contagion” terug gevonden, het past namelijk perfect in het concept.

Contagious is het tweede instrumentale nummer en zou na On The Box moeten komen. Het geweldige basgitaar spel van Ian Salmon is ook in dit nummer terug te horen, deze man heeft zich echt enorm ontwikkeld binnen Arena. Wederom stelen Nolan en Mitchell de show met prachtige solo’s.

Om de EP te kunnen vullen lijkt Clive Nolan op de plank met liflafjes te hebben gekeken. Het nummer The Hour Glass had hij vast en zeker nog liggen voor zijn hobbyband Shadowland. Het nummer zou moeiteloos op hun album “Through The Looking Glass” kunnen passen. Het nummer is best leuk maar meer ook niet. Gelukkig hebben ze deze niet op “Contagion” gezet (hij zou na Vanishing Act zijn gekomen).

Wat krijgen we nou?! Een heuse dancemix van Witch Hunt. Een vreselijke beat en geluidseffecten trekken het nummer totaal uit zijn voegen. Voor wie zou de band dit gedaan hebben? Ik weet zeker dat de luisteraars er absoluut niet door gecharmeerd zullen zijn. Ik zeker niet! Totaal overbodig en gewoon te triest voor woorden.

Het multimediale gedeelte bevat een videoclip van Skin Game (deze was ook op de videoschermen te zien tijdens de afgelopen tour), een screensaver, songteksten, foto’s en ghosttracks. Alles bij elkaar een leuke ep.

Maarten Goossensen

Send this to a friend