Arena

Unlocking The Cage

Info
Uitgekomen in: 2001
Label: The Cage
Website: www.verglas.com/arenaworld/arenaworld.html
Tracklist
Enter (4:23)
Encore Medley (7:09)
Crying for Help IV (5:18)
Jericho (7:26)
The Visitor (6:10)
Don't Forget to Breathe (5:53)
State of Grace (3:05)
Tears in the Rain (3:59)
Friday's Dream (4:46)
John Mitchell: gitaar
Clive Nolan: toetsen, zang
Mick Pointer: drums
Ian Salmon: bas
Rob Sowden: zang

Voormalige leden:

John Carson: zang
John Jowitt: bas
Keith More: gitaar
Paul Wrightson: zang
Ten Years On 1995 - 2005 (2006)
Pepper's Ghost (2005)
Live cd (2004)
Caught In The Act dvd (2003)
Contagium ep (2003)
Contagious ep (2003)
Contagion (2003)
Breakfast At Biarritz [live] (2001)
Unlocking The Cage Fanclub cd (2001)
Immortal? (2000)
The Visitor (1998)
Welcome To The Stage [live] (1997)
The Cry ep (1997)
Pride (1996)
Songs From The Lions Cage (1995)

Arena is typisch zo’n band die weet waar het om draait in de muziek. Want het mag duidelijk zijn, zonder fans heeft een band geen enkel bestaansrecht. Net als bijvoorbeeld Dream Theater heeft Arena een fanatieke fanclub: The Cage. In het kader hiervan brengt de groep met enige regelmaat CD’s uit die alleen verkrijgbaar zijn voor de leden van die club. “Unlocking the Cage” is inmiddels de derde in die goede traditie.

Unlocking the Cage geeft een goed overzicht van Arena’s evolutie in de laatste vijf jaar. Dit alles samengeperst in zo’n 50 minuten. De CD begint met Enter, gebruikt als sfeervolle opener tijdens de Immortal-concerten en een opmaat voor de eerste song op de setlist (Moviedrome) tijdens deze tour. Dit werkt waarschijnlijk live goed om de spanning op te bouwen maar komt op de plaat nogal saai en langdradig over. Encore Medley is een samenraapsel van een aantal Arena-klassiekers. Diverse magistrale riffs passeren de revue in deze enerverende medley. Crying for Help IV en Jericho zijn 2 akoestische tracks met John Carson achter de microfoon. Beiden opgenomen tijdens het allereerste optreden van Arena op de Marillion-fanclubdag in 1995. Bijzonder sfeervol en een goede interactie met het aanwezige publiek.

Het navolgende Don’t Forget to Breathe, dat uiteindelijk afviel voor het live-album “Live in Biarritz” heeft alsnog een plek gekregen op de gevoelige schijf. Een schitterend nummer opgenomen in Paradiso in 2000. State of Grace en Tears in the Rain zijn wederom akoestisch. Oorspronkelijk opgenomen tijdens een eendaagse studiosessie en bedoeld voor de radio. De zang is van Paul Wrightson. De CD wordt afgesloten met Friday’s Dream, eveneens akoestisch maar ditmaal komt de vocale bijdrage van de huidige zanger Rob Sowden. Mocht je nog benieuwd zijn naar de zangkwaliteiten van Clive Nolan dan raad ik je aan te luisteren naar zijn vocale versie van The Visitor.

Zeker voor de fanatieke Arena liefhebbers is deze plaat een leuk hebbedingetje. Misschien voor anderen een reden om lid te worden van de fanclub.

Joost Boleij

Send this to a friend