Arena

XX

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Verglas
Website: www.arenaband.co.uk
Tracklist
The Demon Strikes
Rapture
Double Vision
Crack In The Ice
Moviedrome
How Did It Come To This?
Salamander
Bedlam Fayre
Serenity
The Unquiet Sky
Traveller Beware
City Of Lanterns
Ride The Tide
The Haning Tree
The Tinder Box
Solomon
Don't Forget To Breath
Crying For Help VII
Kylan Amos: basgitaar
Paul Manzi: zang
John Mitchell: gitaar, achtergrondzang
Clive Nolan: toetsen, achtergrondzang
Mick Pointer: drums
XX (DVD) (2016)
The Unquiet Sky (2015)
Contagion Max (2014)
Live (2013)
Rapture (DVD) (2013)
The Seventh Degree Of Separation (2011)
Ten Years On 1995 - 2005
(2006)
Pepper's Ghost
(2005)
Live & Life
(2004)
Caught In The Act
dvd (2003)
Contagium ep (2003)
Contagious ep (2003)
Contagion
(2003)
Breakfast At Biarritz
(2001)
Unlocking The Cage
(fanclub cd) (2001)
Immortal? (2000)
The visitor Revisited (fanclub cd)
The Visitor (1998)
Welcome To The Stage [live] (1997)
The Cry ep (1997)
Edits (1996)
Pride (1996)
Songs From The Lions Cage (1995)

Ik heb over het algemeen een beetje moeite met concert dvd’s. Ik bedoel, hoe vaak kijk je daar nu naar? Hoe vaak zeg je tegen jezelf, vanavond ga ik weer eens lekker het concert van Final Conflict kijken? Of van welke band dan ook? Wat is de meerwaarde boven de cd? Ik heb aardig wat concerten op dvd liggen, maar ik bekijk ze nooit. Alleen de Subterranea dvd van IQ heb ik meerdere malen gezien. Die heeft wél een meerwaarde door het concept (en de geweldige uitvoering!). Je moet als band behoorlijk uitpakken op alle fronten (licht, camera, geluid, montage enz.) wil je een mooi product kunnen afleveren.

Het Poolse label Metal Mind maakte concert dvd’s aan de lopende band. Ze pakten dat altijd behoorlijk professioneel aan. Ze huurden een sfeervol theater af in Katowice, huurden professionals op het gebied van camera en geluid in en ze namen per avond twee concerten op. Maar kennelijk heeft ook daar de crisis toegeslagen, want er is zichtbaar bezuinigd. Het principe van twee bands op één avond is in stand gebleven. Op dezelfde avond als Arena nam namelijk ook Knight Area zijn dvd op. Maar men is uitgeweken naar het veel kleinere zaaltje Kinoteatr in Katowice. Een sfeerloos hok met een klein podium. Maar de bezuinigingen gaan verder. Zo is het camerawerk een stuk minder dynamisch en is de montage simplistisch. En als de band A Crack In The Ice inzet, dan wil ik graag zien hoe John Mitchell de openingssolo speelt, maar die komt dan amper in beeld. Ik vind dat storend.

Vraag aan één van de Progwereld fotografen bij welk licht je niet goed kunt fotograferen en ze zullen je allemaal antwoorden dat dit rood licht is. Het is namelijk erg lastig scherp stellen en het vervormt teveel. En waar zit dit concert vol mee? Precies, rood licht. Ik heb zelden zo’n slechte lichtshow gezien! Daarbij valt het op dat beelden vaak net niet scherp zijn en ook dat is echt storend. Op 25 april 2015 zag ik Arena in De Boerderij. In mijn verslag schreef ik toen dat ik de band maar matig enthousiast vond en dat valt me ook hier weer op. Met name Clive Nolan en John Mitchell staan er nogal plichtmatig bij. Gelukkig lijdt hun spel daar niet onder, maar het oog wil ook wat. Muzikaal gezien is het allemaal prima in orde, de uitvoeringen zijn goed en Paul Manzi is uitstekend bij stem. Wat dat betreft ben je beter uit  met de aanschaf van de dubbel-cd.

Ik snap eerlijk gezegd niet waarom de band akkoord is gegaan met deze dvd release. De kwaliteit is echt ver onder de maat. Als band moet je daar “nee” tegen kunnen zeggen. Ik snap niet waarom de band niet kiest voor bijvoorbeeld De Boerderij? Daar zijn al heel wat uitstekende dvd’s opgenomen. Het team van John Vis heeft dat al vaak bewezen. Samen met de lichtshow van René Haak (De Boerderij) moet dat toch veel meer kijkplezier opleveren?

Wil je Arena echt op dvd aan het werk zien, dan kun je beter “Rapture” uit 2013 aanschaffen. Die heeft ook zijn manco’s, maar is een stuk beter dan dit schijfje. Deze zou ik links laten liggen.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend