Arena PBII

19 november 2011, De Boerderij Zoetermeer

Info
PBII
Weblink artiest: www.pb2.nl
MySpace weblink artiest: www.myspace.com/pb2nl

Arena
Weblink artiest: http://www.verglas.com/arenaworld
PBII
Ronald Brautigam: gitaar, zang
Alex van Elswijk: basgitaar
Tom van der Meulen: drums
Ruud Slakhorst: zang op Book Of Changes en Never Old
Michel van Wassem: zang en toetsen

Arena
John Jowitt: basgitaar
Paul Manzi: zang
John Mitchell: gitaar, achtergrondzang
Clive Nolan: toetsen, achtergrondzang
Mick Pointer: drums
PBII
Cradle To Cradle (eerste gedeelte)
The Great Pacific Garbage Patch
Changing Habbits
In The Arms Of A Gemini
Loneliness
Living By The Dice
Book Of Changes
Never Old

Arena
The Great Escape
A Crack In The Ice
Don't Forget To Breathe
City Of Lanterns
Riding The Tide
What If?
One Last Au Revoir
Burning Down
Serenity
Valley Of The Kings
Crying For Help IV
The Eyes Of Lara Moon
Ghost In The Firewall
Rapture
The Ghost Walks
Bedlam Fayre
The Tinder Box
The Visitor

Deze zaterdagavond was de Zoetermeerse Boerderij omgetoverd in het strijdtoneel voor de gerenommeerde progbands PBII en Arena. Eerstgenoemde vaderlandse band presenteerde zijn dvd “PBIIatBoerderij.org” en de Britse neo-prog trots zette zijn kersverse studioalbum “The Seventh Degree Of Separation” luister bij.

PBII

Dit optreden was voor de Haagse band het derde in deze maand. Een nuttige try-out in De Pul van Uden ging vooraf aan een optreden op de Classic Rock Society in Rotherham (Engeland). De zeilen waren dan ook strak in top gehesen om fier en trots de nieuwe dvd te presenteren. Een dvd waarvoor de opnames op het zelfde podium waren gemaakt op 23 januari 2010 en waarmee het project “Plastic Soup” definitief wordt afgesloten.

Klein smetje op dit optreden was het ontbreken van John Mitchel en John Jowitt op het podium. Deze Johnnen hadden immers als vrienden van PBII hun medewerking aan deze dvd verleend. De heren kregen helaas geen toestemming van Arena-baas Mick Pointer en bekeken dan ook vanuit de zaal de verrichtingen van PBII. De setlist was deze avond bijna gelijk aan die van Uden en Rotherham. De hoogtepunten van “Plastic Soup” werden nog maar eens een keer met verve gebracht. Het freeze-moment van alle bandleden in The Great Pacific Garbage Patch was leuk gevonden. Met Book Of Changes werd het boek “Plastic Soup” gesloten. Maar niet voordat de nieuwe zanger Ruud Slakhorst werd geïntroduceerd. Deze man straalt een rust en zelfverzekerdheid uit die goed past bij de groep. Het getuigt van lef om voor een volle zaal een nummer als Book Of Changes te zingen. Een nummer dat altijd door Michel van Wassem werd gezongen. Als afsluiter en tevens kick off van het nieuwe project “1000Wishes” werd Never Old ten gehore gebracht. De vocalen pasten Slakhorst als een jas en doen sterk vermoeden dat PBII in deze bezetting een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.

Meer foto’s van dit optreden zien? Klik hier

Arena

Het laatste muzikale wapenfeit van Arena uit de studio dateert al weer van 2005. In de tussenliggende zes jaar werd zeer sporadisch een optreden verzorgd. Met de nieuwe zanger Paul Manzi en John Jowitt op basgitaar terug op het oude nest werd eind 2011 het nieuwe album “The Seventh Degree Of Separation” afgeleverd. Niet meer dan logisch dat dit optreden in een nagenoeg uitverkochte Boerderij in het teken stond van dit album.

Arena-Paul Manzi_19-11-2011

Het was alsof Arena niet was weggeweest uit de progwereld. De routine en degelijkheid van mannen als Jowitt, Mitchell, Nolan en Pointer spatten als vanouds van het podium af. Het was een prima zet om na de opener The Great Escape van het nieuwe album gelijk door te pakken met enkele bekende nummers. Het van meet af aan enthousiast publiek maakte gelijk duidelijk dat men de groep en hun oeuvre niet was vergeten. Toch was Paul Manzi de openbaring van deze avond. Het is al weer de vierde zanger in de geschiedenis van de band. En met afstand ook de beste. Stonden de krampachtige capriolen van Rob Sowden nog vers in ons geheugen opgeslagen, waardoor John Mitchel vaak de boel moest redden, met Manzi is veel veranderd. Natuurlijk trad Mitchell deze avond regelmatig op de voorgrond en letterlijk in de spotlights met de van hem bekende melodieuze en slepende gitaarsolo’s (met als hoogtepunt Crying For Help IV) en grappen (“vanavond gaat de deur op slot en gaat niemand naar buiten zonder onze nieuwe cd”). Met Paul Manzi heeft Arena de natuurlijke frontman gevonden die perfect bij de groep past. Geen gemaakte en krampachtige bewegingen, geen mallotige uitdossingen, gewoon rock ’n roll gebaseerd op een uitstekende strot. Alleen tijdens Don´t Forget To Breathe kwam de hoge hoed en het brilletje uit de mouw van deze energieke en met een positieve uitstraling behepte krullenbol.

Arena-John Mitchell_19-11-2011

Zo werd deze avond uiteindelijk een feest van herkenning met een mix van nieuwe nummers en ouder werk. Evenals de nieuwe nummers werden ook de oudere nummers door Paul Manzi met ogenschijnlijk het grootste gemak neergezet. Nadat de reguliere set met The Visitor werd afgesloten ging Manzi de interactie aan met het publiek. In no time wist hij het publiek in de zaal en op het balkon te verleiden tot een sterk staaltje meezingen-in-koor. Daarbij viel het eens en te meer op dat deze zanger over een stel rekbare stembanden beschikt.

Arena-John Jowitt_19-11-2011

Jowitt, Pointer en Nolan zagen dat het goed was. Ze deden hun ding en hoefden nergens corrigerend op te treden. Pointer is en blijft natuurlijk een beperkte maar functionele drummer. Jowitt heeft vooral oog voor de zaal en weet als altijd het vrouwelijk publiek met zijn charmes voor zich te winnen. En Nolan deed gedurende het hele optreden waar hij goed in is: niet op de voorgrond treden maar met zijn haren wapperend zorgen voor een symfonische saus die kenmerkend is voor Arena.

Arena-Clive Nolan_19-11-2011

Het is te hopen dat we Arena de komende jaren met regelmaat zowel op cd als op het podium terugzien. Weer zes jaar wegblijven zal het publiek geen tweede keer accepteren. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan zijn zalen als de Boerderij voor deze Britten ongetwijfeld te klein.

Arena-Mick Pointer_10-11-2011

Meer foto’s van dit optreden zien? Klik hier

Verslag: Hans Ravensbergen
Fotografie: Eric de Bruijn

Send this to a friend