Argent

All Together Now

Info
Uitgekomen in: 1972 (heruitgave: 2012)
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric Recordings
Website: www.rodargent.com
Tracklist
Hold Your Head Up (6:18)
Keep on Rollin' (4:32)
Tragedy (4:50)
I Am the Dance of Ages (3:46)
Be My Lover, Be My Friend (5:21)
He's a Dynamo (3:48)
Pure Love (13:07)
. Fantasia
. Prelude
. Pure Love
. Finale

Bonustrack:
Closer to Heaven (3:31)
Rod Argent: toetsen, zang
Russ Ballard: gitaar, zang
Robert Henrit: drums
Jim Rodford: basgitaar
Counterpoints (1975)
Circus (1975)
Nexus (1974)
In Deep (1973)
All Together Now (1972)
Ring of Hands (1971)
Argent (1969)

Argent is het verhaal van toetsenist Rod Argent die eind jaren ’60, vers uit The Zombies, een naar zichzelf vernoemde band oprichtte. Op de eerste vier albums had hij een vast gezelschap om zich heen, bestaande uit gitarist Russ Ballard, drummer Robert Henrit en bassist Jim Rodford. Een andere oud-Zombie, Chris White, heeft het nooit tot officieel bandlid geschopt, maar is wel samen met Rod Argent verantwoordelijk voor het merendeel van het schrijfwerk. Na wat bandwisselingen kwamen er nog drie vervolgalbums, maar Argent staat toch vooral in het collectieve geheugen door die ene hit (zelfs in Nederland) van hun derde album: Hold Your Head Up.

En dat derde album, “All Together Now” heeft zich veertig jaar na dato in een heruitgave op het Esoteric-label kunnen verheugen. De titel mogen we vrij letterlijk nemen: nog altijd kijken vanaf de hoes 25 mensen – de band, het management, de crew en nog meer muzikale naasten – ons samen blij lachend aan. Op oudere versies staat de band in kleur en de rest van het gezelschap in zwart-wit, maar op de heruitgave is dit verschil ongedaan gemaakt. Het plaatje doet niettemin inmiddels een tikkeltje gedateerd aan, maar er zijn wel lelijker hoezen legendarisch geworden (“In The Court Of The Crimson King, iemand?), dus daar hoeft het allemaal niet om over te gaan.

Hold Your Head Up trapt het album af met zijn bekende dreigende drive. Voor mensen die enkel de singleversie van de classic rockstations kennen, zal de lange albumversie (met een flinke orgelsolo) wellicht even wennen zijn. De rest van het album is een mengelmoes van klassieke orgelrock in al zijn varianten, van eenvoudige rock’n’roll (Keep On Rollin’) tot andere onheilspellender anthems (I Am The Dance Of Ages). Twee nummers werden niet door de Argent/White-tandem geschreven, maar door Russ Ballard: Tragedy en He’s A Dynamo. De eerste daarvan werd eveneens op single uitgebracht.

Waren de zes (vrij) korte nummers al vrij representatief voor de orgelrock uit de vroege jaren ’70 die onder de Esoteric-heruitgaven ruim vertegenwoordigd zijn, de feestvreugde wordt nog verder verhoogd met een dertien minuten durend slotstuk. En helaas – een fenomeen dat we ook al vaker tegengekomen zijn – weet dit stuk de pretentie absoluut niet waar te maken. Nadat Rod Argent eerst vijf minuten in zijn eentje vol op het orgel gaat (waarin duidelijk wordt dat hij technisch misschien niet zoveel bij pakweg Jon Lord tekort komt, maar creatief des te meer), komen de andere bandleden binnen en hobbelen we via een jazzy opzetje naar een soort bluesnummer. Je zou het in een vriendelijke bui als vrijblijvend los zand kunnen classificeren.

Aan het oorspronkelijke album is één bonustrack toegevoegd. Bij de 25-jarige verjaardag van “All Together Now” gaf (het inmiddels niet meer als zodanig bestaande) Koch Records al een cd-heruitgave van het album uit, met niet minder dan zeven bonustracks. Met het gegeven dat daaronder domweg twee tracks van het vorige album en drie van het volgende album zaten, lijkt dat meer een poging tot het maximaal benutten van de cd-lengte te zijn geweest, maar er zaten ook twee non-albumtracks tussen: Closer To Heaven en Kingdom. Die eerste is ook de bonustrack op de Esoteric-heruitgave, maar Kingdom lijkt nu toch een officieel ‘missing piece’ te worden. Gemiste kans.

Wie na de puike single Hold Your Head Up meer van Argent wil horen, heeft met “All Together Now” een geschikte aankoop te pakken. Op Pure Love na is het allemaal oerdegelijke classic rock met die typerende progressieve orgeltwist.

Casper Middelkamp

Koop bij bol.com

Send this to a friend