Armed Cloud

Obsidian Desert

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Nederland
Label: MaXxive Records
Website: http://www.armedcloud.net/
Beluisteren kan hier: https://www.youtube.com/channel/UC04L2r5T9T6ozDYPknPfuXg
Tracklist
Obsidian Desert (5:58)
Jealousy With a Halo (4:13)
Wounded Healer (4:46)
Meltdown (6:04)
My Own Kind (5:54)
Morning Star (6:21)
In Your Mind (7:25)
Pyramid of Charlatans (4:43)
Aftermath of Moral Hazard (4:10)
Wasted? (8:21)
Daan Dekker: zang
Rico Noijen: drums
Boris Suvee: basgitaar
Wouter van der Veen: gitaar, achtergrond zang
Remco van der Veen: toetsen, achtergrond zang
Obsidian Desert (2015)
Shroud Of Rain (2012)

Het is altijd goed als een belofte boven verwachting waar wordt gemaakt. En met dit album van de jonge Nijmeegse band Armed Cloud kunnen we dus heel blij zijn. Op basis van hun enthousiasme en hun in eigen beheer uitgebrachte ep “Shroud Of Rain” werd Armed Cloud door Progwereld gekozen om op het album “Dutch Exposure” een bijdrage te leveren. Een aantal van de deelnemende bands heeft ondertussen al van zich laten horen en met het debuutalbum “Obsidian Desert” is het nu de beurt aan Armed Cloud.

Armed Cloud is een progressieve rock-/metalband die – volgens eigen zeggen – geïnspireerd is door bands als Iron Maiden, Dream Theater, Queensrÿche, Rainbow en Sonata Arctica. Toevalligerwijze behoren genoemde bands tot mijn favorieten en het is goed als jongere muzikanten deze toch wat oudere bands weten te waarderen en beter nog hun muziek naar de nieuwe generatie weten te vertalen. Het gitaarspel van Wouter van der Veen heeft regelmatig wat weg van dat van Ritchie Blackmore en in de recensie van “Shroud Of Rain” werd de naam van Yngwie Malmsteen al genoemd. Het basgeluid van Boris Suvee laat zich voelen en zorgt samen met de drums voor een stevige basis. Remco van der Veen is samen met zijn broer Wouter verantwoordelijk voor alle composities en weet daarnaast met zijn toetsenspel een speciale sfeer te creëren en hij zorgt voor de nodige afwisseling. Tenslotte zorgt Daan Dekker met zijn zeer speciale stemgeluid voor het specifieke geluid van Armed Cloud.

Nieuwkomer Rico Noijen heeft de drumstokjes overgenomen van Kevin Brandts en mag meteen het spits afbijten op het album. Na een toetsenintro horen we direct de zwaar aangezette drums, die worden aangevuld met een vette bas en vervolgens een gitaarsolo die langzaam aanzwelt. Dekker’s stem is specifiek en valt niet direct te vergelijken, maar past uitstekend bij de muziek die ons wordt voorgeschoteld. Zijn voorliefde voor Steve Hogarth, Jim Morrison, Freddy Mercury en Damian Wilson lijken – hoe vreemd dit ook mag klinken -gecombineerd in zijn stembereik. Cleane vocals worden even gemakkelijk vertolkt als heavy of emotionele zang. In de ballad Meltdown horen we bijvoorbeeld een zeer gevoelige en uiterst gepassioneerde Dekker.

Jealousy With A Halo is de single die enige weken voor het verschijnen van het album verscheen op You tube. Dream Theater, Marillion en Queensrÿche (maar dan nog met Geoff Tate) zijn de namen die door me heen flitsen bij het horen van dit nummer. Het begin van dit nummer had ook op het album “Dream Theater” kunnen staan. Het middenstuk heeft het theatrale van “Operation Mindcrime” en verder heeft het nummer het gevoelige van “Afraid of Sunlight”. Dekker heeft hier zijn heavy stem aangezet, wat het bij een album van Threshold ook goed zou doen. Het ritme en de sterke toetsen blijven sterk aanwezig gedurende het gehele nummer, met hier en daar een flitsende gitaarsolo. Hetgeen Rob van van Oosten schreef over het debuut album “Wounded” van Threshold, kan hier eigenlijk gewoon herhaald worden: “Sferische toetsen, pompende bas, een gitaarmuur die mijn metalen hart sneller doet slaan”

Het album is heerlijk variërend binnen het stevigere regionen van onze progressieve genre. Progressieve powermetal met een duidelijk waarneembare dubbele base drums in Pyramid Of Charlatans; een melodieuze Wounded Healer; een ingetogen en emotionele ballad Meltdown en een bijna klassiek symfonisch Aftermath Of Moral Hazard overlopend in een episch Wasted?.

Het heeft ruim twee jaar geduurd – na hun deelname aan het Dutch Exposure Project – om met dit debuut album te komen. Maar de jongens van Armed Cloud gaan dan ook voor kwaliteit. Als eerste band op het nieuwe label MaXxive Records is flink uitgepakt. “Obsidian Desert” is opgenomen en geproduceerd in Spacelab Studios onder begeleiding van Christian ‘Moschus’ Moos. Moos die onder andere bekend is van Everon, Delain en Haken heeft zeker een positieve invloed gehad op deze jonge band en hun muziek. Verder is het album gemasterd door Eroc (Grobschnitt). Het artwork is ontworpen door Sandor Kwiatkowski, bekend van onder andere Clepsydra, en geeft wonderbaarlijk mooi de verscheidenheid van de diverse nummers weer in een prachtige maar tegelijkertijd beangstigende  vulkanische woestijn.

Toen drie jaar geleden deze band werd geselecteerd voor het Dutch Exposure album werd de verwachting neergezet dat de band de energie, het enthousiasme en vooral het talent had om tot grote hoogten te stijgen binnen het progmetal genre. Met dit debuutalbum maken de heren van Armed Cloud deze belofte meer dan waar.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend