Art Bears

Hopes And Fears

Info
Uitgekomen in: 1978
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Recommended Records
Website: http://www.ccutler.com/ccutler/bands/group03.shtml#artbears
Tracklist
On Suicide (1:26)
The Dividing Line (4:13)
Joan (3:07)
Maze (5:15)
In Two Minds (8:35)
Terrain (3:54)
The Tube (3:02)
The Dance (5:08)
Pirate Song (1:10)
Labyrinth (2:20)
Riddle (2:50)
Moeris Dancing (5:20)
Piers (2:10)
Chris Cutler: drums, elektrische drums, percussie
Fred Frith: gitaar, viool, piano, harmonium, xylofoon, basgitaar
Dagmar Krause: zang

Met medewerking van:
Georgie Born: basgitaar, cello, tweede stem
Lindsay Cooper: fagot, hobo, sopraansaxofoon
Tim Hodgkinson: orgel, klarinet, piano
Art Bears Revisited (2004)
The Art Box (2003)
The World As It Is Today (1981)
Winter Songs (1979)
Hopes And Fears (1978)

Kijk beste lezer, in plaats van een pakkende inleiding doorspekt met een humoristische noot of eventueel een leuke anekdote, wil ik eens iets raars doen. Ik begin namelijk gewoon met wat gortdroge geschiedenis. Art Bears vormt samen met het Franse Art Zoyd en het Belgische Aksak Maboul de tweede golf van bands die het R.I.O.-charter ondertekenden. Doch is dit niet echt vergelijkbaar met de twee andere bands, want Art Bears is eigenlijk de vervanger en opvolger van Henry Cow. Want ten tijde van het opstarten van het R.I.O.-charter was het eigenlijk al duidelijk dat Henry Cow ermee zou ophouden. De Britten zijn nog even verder blijven spelen om hun initiatief te ondersteunen. Daar ze ondertussen bezig waren met de opvolger van Henry Cow, deze Art Bears dus, leek het dan ook de logica zelf om wanneer hun debuut uitkwam, ook deze band toegevoegd werd aan het eigen initiatief.

Ik zeg dan wel opvolger en verderzetting, maar eigenlijk qua samenstelling kunnen we bijna spreken over een Henry Cow Light. Dat wil dus zeggen dat voor Art Bears enkel de kern van de voorganger bewaard is gebleven: Chris Cutler, Fred Frith en zangeres Dagmar Krause. Weliswaar hebben zo op dit album nog wel af en toe de ondersteuning van hun ex-bandleden. Maar dit veranderde wel op de latere albums.

Eigenlijk is het dus ook best eenvoudig om de sound van deze band te benoemen. Zeker op deze “Hopes & Fears” ligt het allemaal nog zeer dicht bij Henry Cow. Zeker vergelijkbaar met de albums waar Dagmar Krause ook al zong. Dus ook hier abstracte composities met dezelfde free jazz improvisaties, dissonante ritmes, complexe muziek. De perfecte opvolger voor Henry Cow dus.

Maar als je dit wat dieper gaat bekijken, valt het toch op dat er wel degelijk verschillen zijn. De belangrijkste aanduiding daarvoor alleen al is dat de nummers allemaal een stuk korter zijn dan bij Henry Cow. Dat geeft dus aan dat Frith en Cutler alles meer compacter houden of zelfs wat minder ingewikkeld. Want zeker als we de vergelijking maken met een hoe enorm lang Henry Cow vaak kon uitweiden (tot ons plezier uiteraard) op hun live-optredens, valt deze compactheid eens te meer op. En ja, zo komt de ‘light’ er toch weer bij, het lijkt wel perfect van toepassing hier. Iets anders dat natuurlijk bij zowat iedere luisteraar enorm moet opvallen, is de zang van Dagmar Krause. Sowieso al niet de meest toegankelijke stem, maar bij Art Bears wordt haar rol nog belangrijker. In de composities van de twee bandleiders wordt haar stem echt meer en meer als een extra instrument gebruikt.

Doch kan je zeggen dat Cutler en Frith eigenlijk nog verder groeien binnen hun muziekgenre. Natuurlijk hadden ze met Henry Cow al een geslaagde muzikale carrière achter de rug maar, het lijkt alsof ze zich nog verder willen ontwikkelen als componisten. En meer in de Avant-Prog richting ook.

Dat deze “Hopes And Fears” nog enorm tegen Henry Cow aanleunt, heeft dit album geen echt goed gedaan. Om Art Bears voor te stellen, zal er vaker naar een van de twee latere albums gegrepen worden. Dat valt zeker te begrijpen, maar maakt het tegelijkertijd ook erg jammer dat zo’n mooi album vergeten wordt. Terwijl dit zeker voor zij die Henry Cow goed vonden, gewoonweg een enorme aanrader is.

Peter Van Haerenborgh

Koop bij bol.com

Send this to a friend