Ascension Theory

Regeneration

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: Eigen beheer
Website: www.ascensiontheory.com
Tracklist
Warriors (5:26)
Sleepers [One Flies Away] (4:40)
Eridani (5:32)
Lovers [I'll Wait For You] (3:41)
Pieces (5:35)
Enemies (4:35)
Reflection (1:31)
Regeneration (8:02)
Tim Becker: toetsen, programmering
Leon Ozug: zang, gitaar
Jodi St.John: zang op Lovers, achtergrondzang op Warriors
Regeneration (2002)

Ascension Theory is geen echte band maar een studioproject en het geesteskindje van toetsenist Tim Becker (ex-Aztec Jade). Hij is de verantwoordelijke man voor het totale concept. Zowel teksten als muziek komen uit zijn goedgevulde koker. Ook de strakke, heldere productie is op het conto van Becker te schrijven. Voor het vocale gedeelte en de gitaarbijdragen heeft hij de hulp ingeroepen van Leon Ozug, frontman van het eerder gememoreerde Aztec Jade.

“Regeneration” vertelt het fictieve verhaal over de persoonlijke zoektocht van een man naar vrede. Hij evolueert van dapper strijder tot vredestichter. Helaas zitten de teksten niet bij het album. Ze zijn wel terug te vinden op de, mooi gestileerde, Ascension Theory-website. Geweldig boeiend natuurlijk, zo’n uitgewerkt concept maar valt er ook op muzikaal gebied iets te beleven? Deze vraag kan met gemak bevestigend beantwoord worden.

De plaat opent meteen heel lekker, hoewel het intro van Warriors wel erg Dream Theater is. Neemt niet weg dat deze song een lust voor het oor is. Ook de stijl van Ascension Theory wordt meteen goed neergezet, toetsengeorienteerde progmetal met een flinke filmische inslag. Breed uitwaaierende keyboards zorgen voor een bombastisch, theatraal geluid. Voor de gitaar is een ondergeschikte rol weggelegd, die slechts nu en dan wordt verlaten. Mooiste voorbeelden hiervan zijn het uiterst sfeervolle Sleepers, het rijkgeschakeerde Pieces en het groots opgezette Enemies. Het rustpuntje tussen al deze drukte wordt gevormd door de ingetogen ballade Lovers. Jodie St. John excelleert hierin als gastzangeres. Over zangwerk gesproken, Leon Ozug bewijst op deze schijf over een ijzersterke, kristalheldere stem te beschikken. Puur genieten.

Naast al deze positieve elementen is er een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen. Het afsluitende titelnummmer begint veelbelovend als een soort van grote finale, maar zakt daarna heel snel in. Jammer genoeg één van de mindere composities. Verder zou een echte drummer het geheel nog meer impact en body gegeven hebben. Dit neemt echter niet weg dat “Regeneration” een knap werkstukje is geworden, dat garant staat voor drie kwartier luisterplezier.

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend