Ashent

Deconstructive

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Italië
Label: Lion Music
Website: www.ashent.net
MySpace: www.myspace.com/ashentband
Tracklist
Sinking Beneath (3:54)
Imperfect (4:18)
Ephemera (4:17)
To Develop Self-Creativity (1:41)
The Resonance Of Life (4:48)
Cassandra (5:07)
Spectral Vanity (5:27)
How Could It Feel Like This? (4:27)
Ebb And Flow Of Awareness (2:50)
Starlinked Innerness (6:17)
Eclipsing Binary (4:07)
Music For Departure (2:30)
Cristiano Bergamo: gitaar
Steve Braun: zang
Davide Buso: drums
Gianpaolo Falanga: basgitaar, grunt
Onofrio Falanga: gitaar
Paolo Torresani: toetsen
Deconstructive (2009)
Flaws of Elation (2006)

Het meest spetterende progmetal-debuut sinds dat van het eveneens uit Italië afkomstige Pathosray wordt u aangeboden door Ashent. ‘Progmetal-debuut’ genretechnisch bezien dan, want Ashent maakt op zijn oorspronkelijke debuut “Flaws Of Elation” uit 2006 namelijk nog zuivere power metal. Pathosray viel op door de frisse, veelzijdige compositorische aanpak en dat is nu niet anders. Men laat de creativiteit de vrije loop in twaalf sterke, voor het genre relatief korte tracks, die met elkaar een sterk en coherent geheel vormen.

Techniek staat duidelijk bovenaan de prioriteitenlijst van Ashent, maar men heeft daarbij een heel goed oor voor pakkende refreinen en fraai geweven songstructuren. Daardoor krijgen tracks als Sinking Beneath (komt u maar binnen hoor!) en Eclipsing Binary een instrumentale vulling van ingrediënten uit de culinaire keuken van Andromeda omhuld door een korst uit de oven van Enchant. Het constant aan de horizon opdoemende toetsenwerk van Paolo Torresani ademt veelvuldig een apocalyptische sfeer, terwijl tribal, trip-hop en een stortvloed aan rollende basdrums het drumwerk typeren.

Onder het tabje ‘bezetting’ ziet de oplettende lezer dat Ashent zich mede bedient van een ‘grunt’. Geen zorg, deze wordt ingezet als tweede stem en geeft een prettige ‘boost’ aan de ietwat ijle doch prettig geïntegreerde zang van Steve Braun. Grunter Gianpaolo Falanga overheerst dus nergens, maar geeft op ingetogen wijze een extra impuls aan deze futuristische muzikale schets.

Hoewel Ashent zich met zijn terugkerende trash-invloeden en soms torenhoge gitaarmuren aan de zware kant van ons spectrum bevindt, is de muziek opvallend melodieus te noemen. Productioneel komt deze dynamische balans prima uit de verf. De sound is gelukkig nergens overdreven dik aangezet, maar vrij helder en open zonder dat er sprake is van een dun geluid. Elk detail binnen de rijkelijk gevulde songs is moeiteloos waarneembaar wat “Deconstructive” tot een bijzonder prettige luisterervaring maakt.

Het artwork bij deze cd zorgt voor een treffende visualisering van de auditief waarneembare kwaliteiten die hier aan de dag gelegd worden. Ashent zorgt met dit pakket voor een welkome trap onder de almaar zwaarder ogende billen van het progmetal genre en verdient alle lof voor deze uitstekende nieuwe start van een – naar het zich laat aanzien – goudgerande toekomst.

Govert Krul

Koop bij bol.com

Send this to a friend