At Vance

Only Human

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: PL Records
Website: www.at-vance.com
MySpace: www.myspace.com/atvance
Tracklist
The Time Has Come (3:53)
Only Human (5:12)
Take My Pain (4:18)
Fly To The Rainbow (6:08)
Hold Your Fire (5:47)
Four Seasons / Spring (3:04)
Take Me Away (4:47)
Time (5:47)
Solfeggieto (0:59)
Sing This Song (7:06)
Witches Dance (5:38)
Wings To Fly (6:36)
I Surrender (4:23)
Oliver Hartmann: zang
Rainald Konig: gitaar
Olaf Lenk: gitaar
Jurgen Lucas: basgitaar
Ulli Muller: keyboards
Jochen Schnur: basgitaar
Chained (2005)
The Evil In You (2003)
Only Human (2002)
Early Work Centers (2001)
Dragonchaser (2001)
Heart Of Steel (2000)
No Escape (1999)

At Vance is een Duitse powermetalband die met dit album hun vierde album afleveren. De eerste twee cd’s van deze band waren overduidelijk geïnspireerd door landgenoten Helloween en hun afsplitsing Gamma Ray. Een beetje happy-metal met de nodige meebrulrefreinen dus. Vanaf het vorige album “Dragonchaser” (2001) toont de band een eigen gezicht door de nog steeds aanwezige Helloweeninvloeden te vermengen met progressieve elementen.

In compositorisch opzicht heeft de band zich weer verbeterd. De openers The Time Has Come en Only Human daveren, mede door de prima productie van Sacha Paeth, op topsnelheid je speakers uit. De powermetal viert hoogtij in deze nummers en doet denken aan bijvoorbeeld Sonata Arctica: snel, hard en melodieus. Hold Your Fire is de eerste van vier (!) ballads op dit album en dat komt de afwisseling absoluut ten goede.

Op het vorige album stond behalve de Abba-cover The Winner Takes It All ook een bewerking van de Vijfde Symfonie van Beethoven. Het nieuwe klassieke slachtoffer, in de vorm van Four Seasons / Spring, is een instrumentaal juweeltje gebaseerd op de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Gitarist Olaf Lenk laat hier zijn niet geringe kunnen horen. Take Me Away beukt er weer lekker op los terwijl Time in de verte herinneringen oproept aan het legendarische Rainbow. En dat verklaart dan ook tevens de aanwezigheid van Rainbow’s I surrender als bonustrack.
Sing This Song en met name Wings To Fly zijn mooi opgebouwde semi-hardrockballads, waarin invloeden uit de jaren ’70 niet ontbreken. Zanger Oliver Hartmann leeft zich in deze verscheurende ballads heerlijk uit, evenals gitarist Olaf Lenk. Witches Dance hakt er weer ongenadig in en zal het bij liveconcerten erg goed doen.

Kortom, een leuke cd voor liefhebbers van Ritchie Blackmore’s Rainbow en voor power- en progmetalfanaten.

Gerard Augustijn

Koop bij bol.com

Send this to a friend